KRVAVI USKRS: PLENKOVIĆ NA OBLJETNICI AKCIJE PLITVICE: Tu je označen naš put do slobode PREDSJEDNICA: Zapreke i izazovi danas nisu manji nego 91., samo su drugačiji

Grabar-Kitarović: Zahvalnost ne smije biti samo na riječima...

Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je na komemoraciji za 28. obljetnicu akcije “Plitvice”, koja je okupila brojne visoke uzvanike, kako je upravo ondje, na Uskrs 1991., akcijom Plitvice označen put kojim je Hrvatska morala doći do svoje slobode i samostalnosti…

“Odluka i zapovijed prvog hrvatskog predsjednika da se pokrene ova akcija, da se suzbiju oni koji su se odlučili pobuniti protiv ustavno-pravnog poretka RH i biti igla velikosrpske agresije, trenutak koji se zbio ovdje označio je što će tzv. JNA činiti na prostoru RH u danima mjesecima i godinama koji su uslijedili”, rekao je Plenković.

Istaknuo je kako je upravo hrabrost Josipa Jovića i svih koji su sudjelovali u toj operaciji predstavljala krik Hrvatske za slobodu i početak stvaranja, ne samo dobro organiziranih postrojbi hrvatske policije, nego su bili i jezgra stvaranja hrvatske vojske.

“Ta žrtva svih hrvatskih branitelja koju su utkali u slobodu Hrvatske i samostalnost domovine, u njen put prema demokraciji, prosperitetu i razvoju snažna je i ključna obveza svih onih koji danas obnašaju različite dužnosti u Hrvatskoj da zajednički stvaramo uvjete za kvalitetniji život svih koji žive u Hrvatskoj”, dodao je.

Plenković je napomenuo i kako bez hrvatskih branitelja ne bi bilo države, institucija, slobode, ni članstva u EU ili NATO-u.

“Stoga je pred svima nama zadaća da s puno rada, entuzijazma, poštovanja prema hrvatskim braniteljima i onima koji su dali sve za Hrvatsku, činimo sve kako bismo u društvu preokrenuli one trendove koji žele pesimizam, defetizam, malodušje i okrenuli se vrijednostima rada, postignuća, optimizma, prosperiteta i razvoja”, zaključio je premijer.

Grabar-Kitarović: Zahvalnost ne smije biti samo na riječima

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović rekla je kako je nakon pakračke bitke akcija na Plitvicama bila još jedna hrvatska pobjeda koju je izvojevela hrvatska policija, “jedina oružana sila koju smo tada imali, jezgra buduće pobjedničke hrvatske vojske”.

“Ovaj dan pamtimo i kao krvavi Uskrs je je ovdje poginuo Josip Jović, a više je branitelja ranjeno”, dodala je, zahvalivši mu na hrabrosti i ljubavi za domovinu, te žrtvu mladog života koji je dao za našu slobodu i neovisnost.

“Istodobno se sjećamo svih ranjenih suboraca, poginulih branitelja, ranjenika, invalida, nestalih, svih obitelji koje izgubile bližnje te prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana kojega si slijedio jer si mu vjerovao, kao i sav hrvatski narod i građanin koji je neovisno o vjeri i naciji volio Hrvatsku. On je tada trebao donositi teške odluke, ali je imao viziju za budućnost i mudrost za veliku povijesnu zadaću stvaranja neovisne Hrvatske, a što najvažnije, imao je puno povjerenje u svoj hrvatski narod, hrvatskog čovjeka. Bez oslonca na narod ni najbolja vizija ne može se ostvariti”, istaknula je.

Predsjednica smatra kako zahvalnost ne smije ostati samo na riječima. “Zadaća stvaranja države nije završena njenom obranom i oslobođenjem u Domovinskom ratu. Kao što je prije 28 godina jedna generacija obranila hrvatsku državu, današnji naraštaj ima jednako zahtjevnu zadaću – graditi Hrvatsku zemljom života i blagostanja”, naglasila je.

Po njezinim riječima, to je zadaća sviju, počevši od političara na vlasti i u oporbi koji su demokratski odabrani kako bi stvarali uvjete da građani imaju perspektivu dostojanstvenog života u Hrvatskoj. “To znači i izgrađivati snažnu državu u kojoj je više brojnih obiteji, zaposlenih i uspješnh poduzetnika, u kojoj se poštuje i vrednuje rad, te je više dijaloga, solidarnosti i optimizma, ukratko to znači društvo u kojem će biti više zadovoljnih ljudi”, ustvrdila je.

Smatra da je dobro, što za razliku od 1991. danas imamo saveznike u NATO savezu i partnere u EU te smo članovi mnogih međunarodnih foruma, “no sve je to samo sredstvo da bi s više sigurnosti i samopouzdanja uspješnije gradili svoje društvo i  državu”.

“Okosnica našeg obrambenog sustava moraju biti naše oružane snage, moramo ih nastaviti osnaživati i modernizirati, mi smo odgovorni za budućnost Hrvatske i uvijek se moramo ponajprije uzdati u sebe, vlastite sposobnosti i naše narodno zajedništvo”, dodala je.

“Kada je Josip Jović  sa suborcima sjeo u autobus, znao je kamo ide, ni on ni suborci nisu se dali zastražiti tenkovima i transporterima, krenuli su u borbu jer su vjerovali u svoje zajedništvo i smisao žrtve koju će morati podnijeti za budućnost svog naroda”, napomenula je, dodavši da je ta budućnost i naša zadaća.

“Zapreke i izazovi nisu manji nego 1991. samo su drugačije, demografsko stanje je najveće među njima i moramo mu se još više posvetiti, i taj i sve druge izazove možemo svladati ako znamo kamo i zašto idemo i ako idemo zajedno. Čvrsto vjerujem da je ključ budućnosti u narodnom zajedništvu”, naglasila je predsjednica.H

G.S.


Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

37 KOMENTARI

 1. Jbt koji licemjeri…i cudim se pravim braniteljima koji su bili tamo kako to mogu slusati?Veli plenokio treba raditi na boljoj Hr a politicari rade sve da bi zemlju srozali do dna i to im savrseno ide od ruke kroz pljacku i rasprodaju

 2. Kako ga nije sram kao dezertera anemičnog doći ovom časnom vitezu na njegovo najsvetije mjesto i još povesti one udbaške jadove i veleizdajnike koji svojom politikom iz dana u dan izdaju sve ono što je on Josip sanjao i radi čega je položio svoj mladi život daleko od svojeg kućnog praga!

 3. Poginuo Josip Jovic , evo slusam govore nasi politicara i neznam je li mu pala cigla na glavu , kako ke zapravo pogonio ???
  Od koga i sto smo ucinili osim sto su isli u hotel nosto pojest i popit ???

  • Jelica Abramovic Oni provode polit. REGINA tj.stvaranja nove yug.za što su već potpisali brojne sporazume sa smrdijom(šport, kurikul, gospodarstvo,…) za što narod nezna jer su blokirani svi mediji a za što nemaju ustavne ovlasti bez volje naroda.Izdaja je nastupila još 2000.god….do danas!!! Dokle će od naroda činiti budalu, ili smo stvarno budale kad izdaju dopuštamo!!

  • Marija Tomašić imali to Sa Ružom krvne veze. Marija , znaš ja sam svjesna da nam se nešto iza ledja radi samo neznam šta , strašno je i to sa Srbijom a i ono sa masonima sto sam ja mislila sve je djavolsko protiv boga i naroda moga .

  • Jelica Abramovic sigurno nam plenki i svi od Račana/mesića tajno su dogovarali sa smrdijom uz blagosov Eu.Nažalost istina!! Ako ne izaberemo hrv.istinske domoljube minutu smo do kraja RH.Region je već stvoren sve ex republ.bez Slovenije!! Jaki vođa za RH nas samo može spasiti od pupovca,vučića,plenkov.i ostale yu-udbo žgadije!! Svi na izbore kao i 90.god.!!Ako narod ne izađe, loše nam se piše!!Opet yug.tj.Region (da nam zamažu oči!!)

  • Marija Tomašić samo na glasanje nesmije glas propast a ni njima udbasima nesmije otići , moramo probat spasit sto se spasit može .samo da sto vise našeg naroda da otvori oci , mnogi još nevjwruje i hoće HDZ narod misli kao i ja sto sam mislila da su oni domoljubna stranka .

 4. Svakom tko je u vlasti il u saboru ,vladi,općimama i gradovima strogo bi zabranio dolazak na ovakve i slične obljetnice jer ti isti ne drže ni do pog.branitelja niti do nas živih već zbog svog osobnog interesa dolaze i to u prvim redovima.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

16 − 12 =