KRVAVA” AKCIJA MIRKOVCI – 22.07.1991″! Srbi su iz zasjede ubili 13 a 40 hrvatskih branitelja su ranili…

Spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima-Mirkovci-foto-Braniteljski portal
Podijeli

KRVAVA” AKCIJA MIRKOVCI” – 22.07.1991″ …

31.TUŽNA OBLJETNICA

31.godišnjica pogibije 13 hrvatskih branitelja koji su 22. srpnja 1991. poginuli u tada okupiranim Mirkovcima na tzv. privlačkom putu.

31.godišnjica pogibije 13 hrvatskih branitelja koji su 22. srpnja 1991. poginuli u tada okupiranim Mirkovcima na tzv. Privlačkom putu.

Na današnji dan 22.07.1991. prijsjećamo se pogibije 13. “Slavonaca” poginulih u akciji oslobađanja sela Mirkovci.

Danas se obilježava 30. godišnjica pogibije 13 hrvatskih branitelja, pripadnika 3. brigade Zbora narodne garde ‘Kune’, koji su 22. srpnja 1991. ubijeni u vojnoj akciji…

Iz središta Vinkovaca prema Mirkovcima je 22. srpnja 1991. krenulo 80 hrvatskih branitelja radi deblokade ceste Vinkovci – Tovarnik

Bili su to momci, većinom pripadnici, 2. Bojne 3. “A” Brigade Zbora Narodne Garde RH iz Županje i Vinkovaca te okolnih mjesta, dva pripadnika su bila zarobljena a na desetke je ranjeno.

Akcija koja je trebala osloboditi cestu Vinkovci – Tovarnik, te osloboditi grad Vinkovce stalnih provociranja, snajperskih pucanja i granatiranja od strane domaćih i iz Srbije pridošlih četnika završila je ovako tragično.

Iz središta Vinkovaca prema Mirkovcima je 22. srpnja 1991. krenulo 80 hrvatskih branitelja radi deblokade ceste Vinkovci – Tovarnik, prisjetio se na komemoraciji 2019.godine umirovljeni brigadir i predsjednik Udruge ratnih veterana 3. brigade ZNG ‘Kune’ iz Vinkovaca Damir Dujić, dodajući kako je u akciji iz zasjede ubijeno 13 branitelja.

‘Akcija je trajala deset, jedanaest sati i bilo je problema u komunikaciji. Napravljena je velika pogreška u organizaciji cijele akcije. Ljudi koji su to organizirali i pravili taktiku pogriješili su’, ocijenio je Dujić i dodao kako je bivša agresorska JNA toga dana topništvom i zrakoplovima napala Vinkovce te učinila veliku štetu, a bilo je i 40 ranjenih.

Poslije “Borova Sela” to je bila druga velika tragedija pogibije naših momaka koja je pogodila Vinkovce i okolicu, našu Slavoniju i cijelu Hrvatsku.

U akciji u Mirkovcima poginuli su hrvatski branitelji;

U vojnoj akciji u Mirkovcima, koji su se tada nalazili pod okupacijom srpskih paravojnih postrojbi i iz kojih su svakodnevno topnički napadani Vinkovci, sudjelovali su pripadnici Zbora narodne garde (ZNG) sa županjskog i vinkovačkog područja. U akciji su poginuli Dražen Abramović, Mato Božić, Vinko Dandić, Željko Jurčević, Franjo Jurčić, Vlatko Marinović, Tunjo Pejić, Ivan Pranjić, Mario Prusina, Nade Rogić, Marinko Šimunac, Dražen Tomšić (i Perica Bušić). Mnogi branitelji su ranjeni, Prostrijelne rane iz blizine, pokazuju da su ranjeni branitelji nemilosrdno smaknuti.

Neka im je vječna slava i hvala!

Uredio /M.M./ Viribus unitis

Braniteljski portal

VEZANE VIJESTI

FOTO-VIDEO: SRPSKI ZLOČIN ZA KOJI NITKO NIJE ODGOVARAO-U Mirkovcima obilježena 28. godišnjica pogibije 13 hrvatskih branitelja, pripadnika ‘Kuna’

 


Podijeli