Koronavirus snažno uzdrmao kunu, HNB upumpao više od 1,2 milijarde eura za obranu tečaja, unatoč tome rastu rate kredita u eurima…

Hrvatska narodna banka ovoga tjedna triput je intervenirala u cilju zaštite tečaja kune...

Podijeli

Psihoza izazvana širenjem koronavirusa uzdrmala je i kunu te je ona zadnjih desetak dana značajno oslabila u odnosu na euro i druge valute. Kako bi stabilizirala stečaj, Hrvatska narodna banka intervenirala je u tri navrata puštanjem u opticaj 1,2 milijarde eura iz deviznih rezervi…

 

Analitičara Zdeslava Šantića ne iznenađuje ovakav razvoj situacije do kojeg je došlo zbog velike neizvjesnosti u pogledu gospodarskih posljedica pandemije koronavirusa. On očekuje daljnji rast tečaja, ali ističe da Hrvatska narodna banka ima dovoljno prostora za ublažavanje deprecijacijskih pritisaka…

‘Ako se uzme scenarij s postupnim smirivanjem epidemije, ove godine zbog pada turističkih prihoda i zastoja u vanjskoj trgovini može se očekivati da tečaj dosegne razine od 7,7 do 7,8 kuna za euro‘, smatra Šantić.

Pritom naglašava da uz tečajne intervencije HNB-a postoje i neke povoljne okolnosti koje će ublažiti produbljivanje krize. Pozitivan utjecaj očekuje od ekspanzivne monetarne politike američkog FED-a i Europske središnje banke, a na tečaj će blagotvorno utjecati i pad cijena nafte zbog smanjenja potražnje za devizama i ublažavanja inflatornih pritisaka.

Zdeslav Santić

Zdeslav Santić

Inače, Hrvatska narodna banka ovoga tjedna triput je intervenirala u cilju zaštite tečaja kune. U ponedjeljak je bankama prodano 387 milijuna eura po prosječnom tečaju od 7,51 kunu, čime je iz financijskog sustava ‘povučeno’ 2,9 milijardi kuna. U srijedu je plasirano dodatnih 347,8 milijuna eura po prosječnom tečaju od 7,55 kuna, čime je iz financijskog sustava ‘usisano’ 2,63 milijarde kuna.

Najveća intervencija uslijedila je u petak prodajom 479,55 milijuna eura po prosječnom tečaju od 7,56 kuna, čime je iz financijskog sustava povučeno dodatnih 3,63 milijarde kuna.

Ovotjedne devizne intervencije prve su u zadnjih oko četiri i pol godine u kojima HNB prodaje devize. Naime zadnji je put HNB intervenirao prodajom deviza krajem rujna 2015. godine.

U svim deviznim intervencijama poslije toga, a bilo ih je 17 u razdoblju od svibnja 2016. do kolovoza 2019. godine, središnja je banka otkupljivala eure od poslovnih banaka u nastojanju da ublaži jačanje kune.

U navedenom razdoblju značajno su ojačale međunarodne pričuve Hrvatske narodne banke dosegnuvši krajem siječnja rekordnu razinu od 19 milijardi eura.

G.S.


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 × 1 =