Koronavirus: Melbourne ponovno u karanteni.Radi se o “neodrživo visokim brojevima novih slučajeva”…

Više od pet milijuna stanovnika australske države Victoria ponovno će biti u karanteni, odredile su u utorak lokalne vlasti, zbog visokih brojki novih slučajeva zaraze koronavirusom...

Podijeli

Više od pet milijuna stanovnika australske države Victoria ponovno će biti u karanteni, odredile su u utorak lokalne vlasti, zbog visokih brojki novih slučajeva zaraze koronavirusom…

Karantena stupa na snagu u ponoć s utorka na srijedu, trajat će najmanje šest tjedana, a obuhvatit će glavni grad države Victoria Melbourne i Mitchell Shire sjeverno od grada, odnosno oko pet milijuna ljudi, rekao je guverner države Victoria  Daniel Andrews.

Nekoliko tjedana nakon što je počelo postupno otvaranje, stanovnici tih područja moći će samo napuštati domove zbog neodgodivih razloga, poput odlaska na posao, liječniku, radi vježbanja ili odlaska u trgovinu.

U domove se ne smiju primati gosti, a škole u pogođenim područjima neće otvoriti svoja vrata drugi tjedan, kao što je predviđeno školskim kalendarom.

Stanovnici Melbournea također ne smiju napuštati grad.

Nakon rekordnog dnevnog rasta broja slučajeva, Andrews je novinarima rekao da se radi o “neodrživo visokim brojevima novih slučajeva”.

Država Victoria registrirala je u 24 sata 191 novi slučaj zaraze koronavirusom što je najviši broj otkad je epidemija buknula.

Dosadašnji rekord za tu državu bio je 127 a zabilježen je u ponedjeljak.

Andrews je rekao da mu je jasno da će zatvaranje uzrokovati “ogromnu štetu” ali je istaknuo da ne postoji alternativa.

“Mjesta koja su se postupno otvarala morat će se vratiti na isključivi sustav dostava”, rekao je. “Drugi poslovni subjekti koji su se otvorili morat će se zatvoriti”.

“Za nas će biti veliki posao nastaviti davati potporu”, dodao je.

Guverner je kazao da će se stanje u državi Victoria sigurno još pogoršati prije nego krene prema boljem, a stanovnici koji će budu poštivali karantenu suočit će se s kaznom.

Ostale australske države i teritoriji nastavljaju bilježiti male brojke novih infekcija, a zabranile su ulazak na svoj teritorij stanovnicima države Victoria.

Australija ima ukupno oko 8500 zaraženih i 106 smrtnih slučajeva od početka epidemije.H

D.K.


Podijeli