Koronavirus – 212 novih slučajeva, tri osobe preminule

Pridržavanje epidemioloških mjera i dalje je nasigurnija zaštita...

Podijeli

U posljednja 24 sata zabilježeno je 212 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 1333. Među njima je 271 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 25 pacijenata. Tri osobe su preminule…

Sve o epidemiji pročitajte na stranicama koronavirus.hr

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 16007 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 269 preminulo, ukupno se oporavilo 14405 osoba, od toga 102 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 9257 osoba. Do danas je ukupno testirano 289 024 osoba, od toga 4575 u posljednja 24 sata. Najviše novozaraženih bilježe Splitsko-dalmatinska županija – 36 i Zagreb – 33.

Štićenici doma u Delnicama imaju blagu kliničku sliku

Žarište koronavirusa i dalje je Dom za starije u Delnicama gdje je zaraženo više od 60 ljudi. Srećom, s blagom kliničkom slikom – petero ih je samo preventivno na bolničkom liječenju, zbog dobi i činjenice da ne postoji mogućnost da se distanciraju u odnosu na nezaražene korisnike doma, izvijestila je glavna epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije Vesna Grgić,donosi HRT-VIŠE-OVDJE.

Pridržavanje epidemioloških mjera i dalje je nasigurnija zaštita – ističu iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”. Ravnatelj zavoda Zvonimir Šostar zadovoljan je, kaže što Zagreb “nijednog trenutka nije bio ni blizu granice da se stavi u crvenu zonu”. Smatra kako je situacija pod kontrolom, a građani više nego disciplinirani.

Novi uređaj za bolnicu na Kantridi

U Primorsko-goranskoj županiji danas je osam novih slučajeva zaraze. U dijagnostici će pomoći i novi mobilni rendgenski uređaj vrijedan 630 tisuća kuna koji je dobila Dječja bolnica na Kantridi. Novi pokretni rendgenski uređaj, ističu liječnici, zadnja je riječ tehnologije. Sličnih je u KBC-u nekoliko, ali ovo je prvi ovakve kvalitete, tehnološki napredniji od onih kojima se riječka bolnica trenutačno koristi.

Najteže u Španjolskoj, Francuzi prosvjeduju

U Europi je najteže pogođena Španjolska, a u stopu je slijedi Francuska koja bilježi i najveći broj novozaraženih na Starom Kontinentu – oko 16 tisuća u jednom danu. U Parizu i okolici svakodnevno se testira gotovo 40 tisuća ljudi.

Iako je u Francuskoj od zaraze koronavirusom dosad preminulo više od 30 tisuća ljudi, nastavljaju se prosvjedi u Marseilleu protiv epidemioloških mjera koje ograničavaju rad trgovaca i ugostitelja.

– Kada bismo riskirali čekajući da se situacija sama popravi, vjerojatno bismo idućih dana ili tjedana morali uvesti još strože mjere. Naše su mjere privremene, nužne i obvezne za sve, poručuje pak Olivier Veran, francuski ministar zdravstva.

Ukrajina ima rekordan broj novozaraženih koronavirusom

Ukrajina je danas registrirala rekordan broj novozaraženih koronavirusom u jednom danu – 3833. Dnevni broj novih zaraza skočio je u rujnu na više od tri tisuće, zbog čega je vlada produljila mjere. Do danas su u Ukrajini ukupno zabilježena 195.504 slučaja zaraze. Preminule su 3903 osobe.

Upotreba cjepiva u Rusiji

Broj žrtava koronavirusa u svijetu mogao bi narasti na dva milijuna prije početka primjene djelotvornog cjepiva, objavila je sinoć Svjetska zdravstvena organizacija. I dok se cjepivo željno iščekuje, u Rusiji se najizloženiji – zdravstveni radnici – već njime cijepe. Ondje je, naime, cjepivo koje su proizveli odobreno i tvrde da je u stvaranju antitijela učinkovito.

– Već imamo rezultate više od 3 tisuće cijepljenih i svi se osjećaju odlično. Nakon nekoliko tjedana nema nikakvih nuspojava, tvrdi Sergej Šojgu, gradonačelnik Moskve.

Cijepljenje protiv gripe

Cijepljenje protiv gripe u Hrvatskoj počinje za dvadesetak dana, a u ljekarne je stiglo prvih 50 tisuća doza cjepiva. Besplatno je za rizične skupine, a od 19. do 24. listopada moći ćete se cijepiti i u nekim ljekarnama.

D.K.


Podijeli