Koliko je kardinala Hrvatska do danas ukupno imala?

Dana 02. veljače 1983. godine kardinalom je postao tadašnji zagrebački nadbiskup sluga Božji Franjo Kuharić. Proglašen je kardinalom na konzistoriju u Rimu, za vrijeme pape sv. Ivana Pavla II...

Podijeli

Petar Berislavić i Antun Vrančić proglašeni su kardinalima, ali su umrli prije nego je vijest o proglašenju uopće došla do njih, te nikada nisu primili kardinalski šešir…

Dana 02. veljače 1983. godine kardinalom je postao tadašnji zagrebački nadbiskup sluga Božji Franjo Kuharić. Proglašen je kardinalom na konzistoriju u Rimu, za vrijeme pape sv. Ivana Pavla II.

Budući da svaki novi kardinal-svećenik dobiva kardinalsku titulu vezanu za neku od rimskih crkvi (tzv. titularne crkve), tako je sluga Božji Franjo Kuharić dobio titulu S. Girolamo dei Croati, koja se odnosi na crkvu sv. Jeronima u sklopu znamenitog Papinskog hrvatskog zavoda Svetog Jeronima u Rimu.

Ukupno je do danas na čelu biskupija na hrvatskim prostorima bilo desetak kardinala. Poimence, bili su to: Demetrije (postao kardinalom još u srednjem vijeku), Toma Bakač Erdödy (bio je čak i glavni kandidat za papu), Juraj Utišinović Martinušević (imao je veliku ulogu u povijesti Transilvanije), Juraj Drašković (ujedno i kraljevski kancelar), Juraj Haulik (prvi zagrebački nadbiskup), Josip Mihalović (drugi zagrebački nadbiskup), blaženi Alojzije Stepinac (peti zagrebački nadbiskup), Franjo Šeper (šesti zagrebački nadbiskup i prefekt Kongregacije za nauk vjere), sluga Božji Franjo Kuharić (sedmi zagrebački nadbiskup), Vinko Puljić (vrhbosanski nadbiskup) i Josip Bozanić (osmi zagrebački nadbiskup).

H.H.

 


Podijeli