Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

Na scenu su stupili hrvatski političari, svatko za svoje dobro, ocjenjujući i koristeći posjet za osobni probitak ( glasove hrvatskog naroda, a s glasovima i privilegije koje im pripadaju). Većina ih je osjetila da je pravi trenutak za pljuvanje protivnika koristeći najniže ljudske porive koji se čak i kose sa njihovim poimanjem politike. Ali, bitno je iskoristiti situaciju za koji glas u budućnosti, ne gledajući stvarnu potrebu hrvatskog naroda.
 Kao što i većina političkih analitičara misli, a o tome je braniteljski portal već i pisao, intervencija za sastanak je došla sa strane jer se u posljednjih mjesec dva  promijenila politička klima na ovim prostorima što dokazuju i jake diplomatske aktivnosti. Sastanci u Ankari, Briselu, Beogradu, sada Zagrebu i tko zna gdje sve ne upućuju na isto.
Izbor da odradi ovaj poziv je pao na hrvatsku Predsjednicu, vjerojatno uz znanje hrvatske Vlade. Netko je trebao ponijeti teret promjena koje se događaju. Obzirom na razine, odlučeno je da ga pozove ista politička razina, Predsjednica.
Hrvatski branitelji i naše udruge našle su se u rascjepu onoga što bi oni željeli i političke odluke o pozivu srpskom Predsjedniku. Podržati ili ne prosvjede postalo je pitanje dana. Izdana su priopćenja na koja su mnogi negativno reagirali, ali na kraju se ipak odustalo od velikih prosjeda, osim udruga udovica Domovinskog rata. Na prosvjedu se pojavilo nekoliko političara, da ih kamera snimi, pokušavajući opravdati zašto i oni nisu jasno pozvali branitelje na prosvjed, već šturim priopćenjima izrazili neslaganje sa pozivom srpskom Predsjedniku. Nije bilo dovoljno samo izraziti potporu prosvjedu već i pozvati svoje članstvo da dođu na prosvjed što nije učinjeno.
Trebalo je sačuvati svoj položaj.
S druge strane, isti oni koji su na najgori način crnili branitelje i žrtve hrvatskog naroda, dok su bili na dužnostima u Ministarstvu hrvatskih branitelja, danas koriste događaj da bi se obračunali sa hrvatskom Predsjednicom navodeći kako je upravo ona ponizila branitelje i žrtve Domovinskog rata. Da nije smiješno bilo bi za plakat. Licemjerno.
Raščlanjuje se svaka izgovorena riječ Predsjednice dokazujući time kako je izdala interese branitelja, uvrijedila ih i ponizila. U nijednom govoru tih političara nema analize dobrog i lošeg što donosi ovaj posjet, već samo pokušaj ubiranja jeftinih političkih bodova.
Zamjerke se mogu uputiti hrvatskoj diplomaciji koja nije učinila potrebne korake i iskoristila situaciju u našu korist. Primjer dobre diplomacije je i Vučićev komentar na cijenjenom portalu Politico gdje je dobro iskoristio jučerašnji posjet. Stvara se dojam da je Predsjednica ostavljena na vjetrometini što pokazuje i njeno ponašanje tijekom susreta uočavajući se njena uznemirenost. Nemam potrebu braniti predsjednicu, niti je ovaj tekst u tom smjeru, već ozbiljno upozorenje da u ovakvoj prilici, koja je vjerojatno iznuđena, svi segmenti hrvatske vlasti trebaju odraditi svoj posao, a ne se skrivati iza branitelja.
 Obzirom na navedeno, jasno je da bi ovaj poziv odradio bilo tko, tko bi se našao u ulozi predsjednika/predsjednice zbog općih političkih prilika, te je politički neprimjereno isto koristiti u osobne obračune koristeći branitelje i njihove žrtve. Upravo zbog toga, branitelji i braniteljske udruge ne smiju dozvoliti svoje korištenje u dnevno političke svrhe.
I ovaj događaj mora biti opomena za buduće djelovanje.
Već dugo, nitko kao ovaj poziv i posjet srpskog Predsjednika  nije pokazao toliko licemjerstvo hrvatske političke scene .

Jozo Ribičić


Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

6 KOMENTARI

 1. Izvrstan clanak.
  Nakon petnaest godina politicke impotencije napokon djelovanja za korist RH.
  KGK potakla je mnoga desavanja i otvorila mogucnosti za buduci dijalog i rjesavanja problema koje su njeni prethodnici gurali pod tepih.
  Za pocetak, hoce li netko pohvaliti predsjednicu sto je RH dobila dokumentaciju – CORPUS DELICTI da se otuđena VLASNISTVA RH nalaze u Srbiji.
  ??
  Nije tema KGK nego problemi koje treba rjesavati.
  Udovice i branitelji nakon 25 godina imaju pravo i duznost iskazati svoje nezadovoljstvo, a OSTALI radije neka se bave analizom Vucica injegovih izjava nego li predsjednicom RH.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 + šest =