KOLAPS U GRČKOJ: Tisuće Grka štrajka protiv oštrih mjera štednje…”Siromaštvo, porezi, nezaposlenost – prešli ste svaku mjeru”…

U četvrtak nema vijesti, u štrajku su i javne službe, a nema ni javnog transporta, uključujući i trajekte prema grčkim otocima. Tijekom štrajka prizemljeni su brojni letovi na domaćim zrakoplovnim linijama.Škole su zatvorene, a štrajkaju i liječnici, koji primaju samo hitne slučajeve. Štrajk su organizirala dva najveća grčka sindikata, sindikat privatnog sektora GSEE i sindikat javnog sektora ADEDY....

Generalni štrajk u Grčkoj
Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Diljem Grčke u četvrtak je u znak prosvjeda protiv oštrih mjera štednje koje je odobrio premijer Aleksis Cipras, pokrenut val štrajkova, a u mirnoj koloni koja je oko podneva krenula prema zgradi atenskog parlamenta gdje o proračunu za 2018. raspravljaju njegovi članovi, okupilo se 10.000 radnika, umirovljenika i studenata, prenose mediji. 

Štrajk je organiziran pod motom “Siromaštvo, porezi, nezaposlenost – prešli ste svaku mjeru”, a poruka je upućena članovima Ciprasova kabineta.

Učinak štrajka najvidljiviji je u medijima. U četvrtak nema vijesti, u štrajku su i javne službe, a nema ni javnog transporta, uključujući i trajekte prema grčkim otocima. 

Tijekom štrajka prizemljeni su brojni letovi na domaćim zrakoplovnim linijama.

Škole su zatvorene, a štrajkaju i liječnici, koji primaju samo hitne slučajeve. Štrajk su organizirala dva najveća grčka sindikata, sindikat privatnog sektora GSEE i sindikat javnog sektora ADEDY.

Oba su sindikata od 2010., kada je EU donio paket mjera za pomoć Grčkoj pri izlasku iz krize, organizirala više štrajkova, no u posljednjih je nekoliko godina odaziv stanovnika bio loš zbog njihove rezigniranosti, inercije, zamora mjerama štednje i čak pet puta organiziranim izborima u devet godina. Grčka je nedavno prihvatila nov paket mjera štednje u okviru nagodbe iz 2010.

Članovi parlamenta koji o proračunu za 2018. razgovaraju dok traju pregovori izglasali su njegov nacrt, a glasanje o proračunu održat će se idući tjedan.

Oko 10.000 građana okupljenih pred parlamentom izvikivalo je: “Uzmite svoje mjere štednje i gonite se!”, “Stidite se!” i “Dosta nam je vaših laži!”.

U posljednjih se sedam godina prosječna plaća u Grčkoj smanjila za četvrtinu, a nezaposlenost je porasla za 20 posto, što je najviše od svih zemalja članica EU-a.H

G.S.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •