Koja su prava imali ročnici u svezi ozljeđivanja (ranjavanja) na služenju vojnog roka u vrijeme 1992.-1996.?!…

Kao posljedica topničko-raketnog djelovanja po vojarni...

Ročnici u Sinju
Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Pitam se koja su prava imali ročnici u svezi ozljeđivanja (ranjavanja) na služenju vojnog roka u vrijeme 1992.-1996.?!…

Zašto se priznalo nekom ročniku koji je izvršio suicid kod kuće dok se nalazio na slobodnom vikendu a drugim ročnicima koji su revnosno izvršavali svoje obveze a u tijeku napada neprijatelja ORKANOM po vojarni bili ozlijeđeni/ranjeni ne priznaje isto.

Dana 10. listopada 1992. ročnik I.K. izvršio je suicid sa bratovom puškom M-48 te je obitelj pokojnog ostvarila sva prava kao da je poginuo na prvoj crti bojišnice. Na uviđaj izišao sudski istražitelj Z. Matulović.

Dana 21. rujna 1993. u 22.00 sati otvorena je topnička i raketna paljba VBR „ORKAN“ 128 mm, gdje je unutar vojarne za obuku mladih ročnika palo 6 projektila te 2 projektila prema pazaru (z. Tomaševići Brnaze ).

Ispoštivane su mjere preventivne zaštite i opreza, međutim, moja osobna pretpostavka da se raketni napad odvijao u tijeku dana zasigurno bi bilo ljudskih žrtava osim materijalnih.

Unutar NSHV nalazile su se dvije bojne (1. i 2. bojna temeljne izobrazbe) sa službujućim osobama a vani se nalazila samo stražarska služba sa službujućim NSHV i njegovim pomoćnikom.

4 bojna specijalističke izobrazbe-pješaštvo upućena je 21. rujna u 8.00 sati na taborovanje.

Kao posljedica topničko-raketnog djelovanja po vojarni :

– Dva ročnika prilikom obnašanja stražarske službe zadobili su ozlijede: Stražar Tonći Odžak zadobio lakšu posjekotinu uslijed zauzimanja zaklona, stražar Alen Gasal od detonacije bačen na zemlju gdje je zadobio ozljede potkoljenice desne noge i desne ruke.

– Ročnik dosluženik Djani Pavić nalazio se u Gradu te povratkom u neposrednoj blizini vojarne eksplodirao projektil, a ročnik je zadobio udarac gelera u predjelu kuka, preko remena i hlača.

– Teško oštećeni objekti: Vojnička kantina (koja privremeno služi kao blagavaona za djelatnike) te tehnička radiona za poporavak motornih vozila koja je pod zapovjedništvom Zbornog Mjesta Sinj. Potupnu je uništeno 6 vozila u požaru koja su se nalazila na popravci ispred tehničke radionice. Od gelera topničko-raketnog projektila oštećeno je 15 vozila vlasništvo Zbornog Mjesta Sinj o čemu je Vojna policija sačinla zapisnik.

Slijedeći dan (22. rujna) ročnici odlaze na taborovanje u Čačvinu i Tijaricu a po završetku taborovanja nastavak služenja vojnog roka nastavili su u vojarni Dračevac do studenog 1993. gdje se ponovno vraćaju u Sinj.

Iz dnevnika događanja zapovjednika NSHV-a Branimira Petričevića…


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 − dva =