Kod Zaprešića otkrivena masovna grobnica žrtava partizanskog pokolja?!

foto-https://branitelji.gov.hr/vijesti/zavrsena-probna-iskapanja-na-podrucju-opcine-brdovec/3558
Podijeli

Probnim iskapanjima na lokaciji Prudnice u općini Brdovec (Zaprešić) pronađeni su posmrtni ostaci, čime su potvrđena saznanja da se na spomenutoj lokaciji nalazi masovna grobnica žrtava iz Drugoga svjetskog rata i poraća, objavilo je Ministarstvo hrvatskih branitelja…

Tijekom terenskog istraživanja, koje je trajalo od 21. do 30. siječnja, pregledano je više od 2400 četvornih metara terena za koja su raspoloživa saznanja upućivala na sumnju u postojanje grobišta. No, zbog loših vremenskih uvjeta ekshumacija posmrtnih ostataka nije obavljena, već se u navedenom razdoblju pristupilo utvrđivanju dimenzija grobnice. Pronađena grobnica propisno je konzervirana i zatvorena do početka druge faze, odnosno ekshumacije koja će započeti čim se za to stvore povoljni vremenski uvjeti, donosi dnevno.hr.

Tijekom terenskog istraživanja, kroz razgovor s mještanima koji su nudili svoju pomoć, prikupljena su dodatna saznanja o grobištima na području općine Brdovec, koja će biti od koristi tijekom daljnje faze rada, kažu u Ministarstvu hrvatskih branitelja.

Iz šturog priopćenja zasad se ne može iščitati koje bi žrtve mogle biti pokopane u toj masovnoj grobnici, no poznavatelji prilika ističu da se radi o grobnici žrtava partizanskog terora koja se nalazi kod Zaprešića, uz samu hrvatsko-slovensku granicu, između Harmice i Ključa Brdovečkog, za što je Hrvatski helsinški odbor tražio otkopavanja još 2009. godine. Prema njihovim podacima, riječ je o šest jama u kojima se nalaze posmrtni ostaci oko “4500 pripadnika Hrvatske domobranske vojske i njemačkih časnika”!?, prenosi –dnevno.hr 

Na jednom dijelu, probnim iskapanjima pronađeni su posmrtni ostaci čime su potvrđena saznanja o postojanju grobnice žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja. S obzirom na nepovoljne vremenske uvjete, ekshumacija posmrtnih ostataka nije obavljena već se u navedenom razdoblju pristupilo utvrđivanju dimenzija grobnice. Pronađena grobnica propisno je konzervirana i zatvorena do početka faze II, odnosno ekshumacije.

Slijedom ovih rezultata, Uprava za zatočene i nestale okreće se pripremama za fazu II terenskog istraživanja, odnosno za ekshumaciju posmrtnih ostataka koja je planirana za naredno razdoblje čim se za to stvore povoljni meteorološki uvjeti o čemu ćemo kao i do sada na vrijeme obavijestiti javnost.

Tijekom terenskog istraživanja, kroz razgovor s mještanima koji su nudili svoju pomoć, prikupljena su dodatna saznanja o grobištima na području općine Brdovec, a koja će biti od koristi kroz daljnju fazu rada.

Koristimo priliku još jednom zahvaliti svima, posebno Ministarstvu unutarnjih poslova, koji svojim međuresornim sudjelovanjem pridonose uspješnom provođenju aktivnosti na terenu.

Sva postupanja Ministarstva hrvatskih branitelja proizlaze iz temeljnog načela zakonodavnog okvira čija je okosnica ekshumacija posmrtnih ostataka žrtava s ciljem njihovog dostojnog i trajnog zbrinjavanja, priopćili su iz ministarstva hrvatskih branitelja.

Više o svemu-izvor i FOTO-OVDJE

D.K.


Podijeli