KOD TOPUSKOG U SMŽ PRONAĐENI POSMRTNI OSTACI IZ DOMOVINSKOG RATA

U ovoj županiji traga se za još 474 osobe...

Foto: MHB/Ilustracija
Podijeli

Republika Hrvatska još uvijek traga za 1830 osoba nestalih i smrtno stradalih u Domovinskom ratu, od kojih je 474 s područja Sisačko-moslavačke županije…

U organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja 11. listopada 2022. provedena je ekshumacija posmrtnih ostataka na području Topuskoga, u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Ekshumirani su posmrtni ostaci jedne osobe koji, prema preliminarnim nalazima, potiču iz razdoblja Domovinskoga rata te će biti prevezeni na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu radi daljnje obrade i identifikacije.

U ovoj županiji traga se za još 474 osobe

Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, u suradnji s drugim nadležnim tijelima Republike Hrvatske, nastavlja s provedbom istraživanja na svim lokacijama za koje prikupljena saznanja ukažu da su moguća mjesta prikrivenih grobnica iz Domovinskoga rata. Tako se trenutačno istodobno provode istraživanja većega broja mogućih mjesta prikrivenih grobnica iz Domovinskoga rata na području Sisačko-moslavačke županije, kao i na području Vukovarsko-srijemske županije.

Podsjetimo, Republika Hrvatska još uvijek traga za 1830 osoba nestalih i smrtno stradalih u Domovinskom ratu, od koji je 474 s područja Sisačko-moslavačke županije.A sad pročitajte zanimljivu objavu Ministarstva obitelji branitelja i međugeneracijske solidarnosti Uprava zatočene i nestale ,objavljene 14.06.2006. pod naslovom,

Ekshumacije na području Sisačko-moslavačke županije

Ministarstvo obitelji branitelja i međugeneracijske solidarnosti Uprava zatočene i nestale od 7. do 14. 2006 godine provelo je probna iskapanja i ekshumacije posmrtnih ostataka na području Sisačko-moslavačke županije.

Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Uprava zatočene i nestale, od 7. do 14. lipnja ove godine, provelo je probna iskapanja i ekshumacije posmrtnih ostataka na području Sisačko-moslavačke županije: Petrinje, Gline, Dvora, Sunje, Hrvatske Kostajnice, Hrvatske Dubice, Jasenovca i Novske. Istraživanja su obuhvatila sve lokalitete na području Sisačko-moslavačke županije za koja su postojale indicije da su moguća mjesta masovnih i pojedinačnih grobnica. Od 20 istraženih lokaliteta, posmrtni ostaci pronađeni su na tri pojedinačne lokacije u Petrinji, Glini i Dvoru, dok se kod Novske radi o masovnoj grobnici.

Ova, 143. masovna grobnica otkrivena je na miniranom prostoru, koji je razminiran temeljem zahtjeva Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, a u organizaciji Hrvatskog centra za razminiranje. Prema preliminarnim nalazima pronađeni su posmrtni ostaci najmanje devet osoba, no kako se posmrtni ostaci nalaze na površini izmiješani, točan broj pronađenih osoba moći će se utvrditi nakon antropološke obrade koja slijedi na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu.

Ističemo kako je među obrađenim lokalitetima na području Petrinje bilo obuhvaćeno i mjesto na koje je u emisiji «Istraga» – Nove TV, ukazala vidovnjakinja Branka Romer. Istraživanjem navedenog lokaliteta, koje je obavljeno u nazočnosti obitelji nestale osobe, posmrtni ostaci nisu pronađeni, objavilo je tada ovo ministarstvo-izvor OVDJE

VEZANE VIJESTI

Ivana Petrović: Svaka civilizirana zemlja bi davno odvojila novac i iskopala Jasenovac i skupa s dokumentacijom znanstveno u znanstvenoj istini zatvorila tu priču…


Podijeli