Kod Mirkovaca ekshumirani posmrtni ostaci dvije osobe…KRVAVA” AKCIJA MIRKOVCI” – 22.07.1991″ …

Republika Hrvatska još uvijek traga za 1821 osobom nestalom i smrtno stradalom u Domovinskom ratu, od kojih je 515 osoba s područja Vukovarsko-srijemske županije...KRVAVA” AKCIJA MIRKOVCI” – 22.07.1991″ …

Spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima-Mirkovci-foto-Braniteljski portal
Podijeli

Iz Ministarstva hrvatskih branitelja su izvijestili kako su danas, na području vinkovačkog prigradskog naselja Mirkovci, ekshumirani posmrtni ostaci dvije osobe.

-Prema preliminarnim nalazima, posmrtni ostaci potječu iz razdoblja Domovinskoga rata, a radi daljnje obrade i identifikacije bit će prevezeni u Nacionalnu memorijalnu bolnicu „Dr. Juraj Njavro“ u Vukovaru.

– Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, u suradnji s drugim nadležnim tijelima Republike Hrvatske, nastavlja s istraživanjima na svim lokacijama za koje prikupljena saznanja ukažu da su moguća mjesta prikrivenih grobnica iz Domovinskoga rata.

-FOTO-VIDEO: SRPSKI ZLOČIN ZA KOJI NITKO NIJE ODGOVARAO-U Mirkovcima obilježena 28. godišnjica pogibije 13 hrvatskih branitelja, pripadnika ‘Kuna’…

Na području Vukovarsko-srijemske županije provode se sustavna istraživanja na području Petrovačkog atara, a predstoje i istraživanja na području Karlovačke te Požeško-slavonske županije – navode iz ministarstva. Republika Hrvatska još uvijek traga za 1821 osobom nestalom i smrtno stradalom u Domovinskom ratu, od kojih je 515 osoba s područja Vukovarsko-srijemske županije.KRVAVA” AKCIJA MIRKOVCI” – 22.07.1991″ …

Iz središta Vinkovaca prema Mirkovcima je 22. srpnja 1991. krenulo 80 hrvatskih branitelja radi deblokade ceste Vinkovci – Tovarnik

Bili su to momci, većinom pripadnici, 2. Bojne 3. “A” Brigade Zbora Narodne Garde RH iz Županje i Vinkovaca te okolnih mjesta, dva pripadnika su bila zarobljena a na desetke je ranjeno.

Akcija koja je trebala osloboditi cestu Vinkovci – Tovarnik, te osloboditi grad Vinkovce stalnih provociranja, snajperskih pucanja i granatiranja od strane domaćih i iz Srbije pridošlih četnika završila je ovako tragično.

Iz središta Vinkovaca prema Mirkovcima je 22. srpnja 1991. krenulo 80 hrvatskih branitelja radi deblokade ceste Vinkovci – Tovarnik, prisjetio se na komemoraciji 2019.godine umirovljeni brigadir i predsjednik Udruge ratnih veterana 3. brigade ZNG ‘Kune’ iz Vinkovaca Damir Dujić, dodajući kako je u akciji iz zasjede ubijeno 13 branitelja.

Iz zasjede ubijeno 13 hrvatskih branitelja.

‘Akcija je trajala deset, jedanaest sati i bilo je problema u komunikaciji. Napravljena je velika pogreška u organizaciji cijele akcije. Ljudi koji su to organizirali i pravili taktiku pogriješili su’, ocijenio je Dujić i dodao kako je bivša agresorska JNA toga dana topništvom i zrakoplovima napala Vinkovce te učinila veliku štetu, a bilo je i 40 ranjenih.

Poslije “Borova Sela” to je bila druga velika tragedija pogibije naših momaka koja je pogodila Vinkovce i okolicu, našu Slavoniju.

U akciji u Mirkovcima poginuli su hrvatski branitelji;

U vojnoj akciji u Mirkovcima, koji su se tada nalazili pod okupacijom srpskih paravojnih postrojbi i iz kojih su svakodnevno topnički napadani Vinkovci, sudjelovali su pripadnici Zbora narodne garde (ZNG) sa županjskog i vinkovačkog područja. U akciji su poginuli Dražen Abramović, Mato Božić, Vinko Dandić, Željko Jurčević, Franjo Jurčić, Vlatko Marinović, Tunjo Pejić, Ivan Pranjić, Mario Prusina, Nade Rogić, Marinko Šimunac, Dražen Tomšić (i Perica Bušić). Mnogi branitelji su ranjeni.

Neka im je vječna slava i hvala!

VEZANE VIJESTI

KRVAVA” AKCIJA MIRKOVCI – 22.07.1991″! Srbi su iz zasjede ubili 13 a 40 hrvatskih branitelja su ranili…


Podijeli