Knjige Generala Praljka – za vrijeme ministra Bože Biškupića, državna tajnica Obuljen Koržinek proglasila ih ‘šundom’

General Praljak 1. veljače 2012. od ministrice kulture Andree Zlatar zatražio je novu procjenu tog mišljenja, ali mu nikad nije odgovoreno, a nakladniku knjiga tvrtki Oktavijan stiglo je rješenje Ministarstva financija temeljem kojega mora platiti 628.726,64 kune na ime neplaćenog poreza...

Podijeli

General Slobodan Praljak napisao je 18 knjiga o Domovinskom ratu. Godine 2012. dobio je ovrhu od pola milijuna kuna, jer je Ministarstvo financija, prema medijskim natpisima, njegove knjige proglasilo ‘šundom’.

Ministar kulture tada je bio Božo Biškupić. Nina Obuljen,koja je tada u Ministarstvu kulture radila kao državna tajnica, šundom je proglasila knjige generala Slobodana Praljka 2008. godine te je Praljkova tvrtka bila dužna platiti državi PDV gotovo pola milijuna kuna.

Praljkove knjige izvorni su dokumenti iz Domovinskog rata, vezane uz rat u BiH te odnose Hrvatske i BiH, međutim Ministarstvo financija je, zahvaljujući Nini Obuljen i njezinoj kvalifikaciji šunda, 7. svibnja s Praljkova računa ovršilo 435 tisuća kuna.

Nina Obuljen, ondašnja državna tajnica iz Ministarstva kulture, knjigu HHO-a koja se bavi “Olujom” i zločinima nakon “Oluje”, falsifikat HHO-a nije vidjela kao problematičan niti ga je proglasila šundom, ali Praljkove je knjige svrstala u kategoriju šunda, čime su potpale pod obvezno plaćanje PDV-a.

U priopćenju Nina Obuljen Koržinek,  komentirala je cijelu situaciju: “Osobno apsolutno podržavam sve napore generala Praljka da dokumentima potkrijepi svoju obranu na sudu i mislim da mu država u tom smislu treba pružiti svu moguću pomoć. Potpisala sam mišljenje stručnih službi kako se radi o brošurama, riječ ‘šund’ se uopće ne spominje niti bih ju ikad koristila, a u daljnjoj proceduri knjige su oslobođene PDV-a i tvrtka generala Praljka nije morala platiti nikakav porez.”

Nakon što je generalu Praljku, u to doba već financijski iscrpljenom zbog visokih troškova obrane, odbijena žalba na rješenje, deklarativno su se javili mnogi, od tadašnjeg ministra Matića, do Zorana Milanovića kao predsjednika Vlade koji je ustvrdio da bi “Bilo bi normalno da su dokumenti koje je prikupio i objavio general u svojim knjigama objavljeni uz financijsku potporu hrvatske države”, uz zaključak da se na predmetno izdanje, a neosporno je riječ o knjigama, PDV plaća po stopi od nula posto, istaknuo je Milanović, navodi Večernji list.

General Praljak 1. veljače 2012. od ministrice kulture Andree Zlatar zatražio je novu procjenu tog mišljenja, ali mu nikad nije odgovoreno, a nakladniku knjiga tvrtki Oktavijan stiglo je rješenje Ministarstva financija temeljem kojega mora platiti 628.726,64 kune na ime neplaćenog poreza, navodi maxportal.hr.

L.K.


Podijeli