KNIJANI OGORČENI I U PANICI: RECIKLAŽA OTROVNOG I ŠTETNOG OTPADA USRED KNINA UZ IZVOR RIJEKE KRKE!

GRAĐANI KNINA U PANICI ZBOG OTROVNOG OTPADA-USRED GRADA UZ IZVOR RIJEKE KRKE
Podijeli

Kninska dogradonačelnica Kristina Perić razljutila je građane Knina i dvoje gradskih vijećnika svojom degutantnom objavom i pokušajem uvjeravanja građana Knina o reciklažnom dvorištu, koje bi se kao projekt trebao realizirati usred grada Knina uz izvor rijeke Krke na Preparandiji ili pobliže, kod stare Učiteljske škole koja je proglašena kulturnim dobrom, ali se ne koristi za ništa te kao takova samo propada.

Problem i ne bi bio problem, da se to isto reciklažno dvorište raznog otrovnog smeća i otpada ne namjerava realizirati s eko udrugom Krka koju od samog njenog osnivanja vodi izvjesna Inga Kukolj koja je upravo zbog ovog projekta podigla sve na noge 2009 godine  ne dozvoljavajući da se postavi ovo reciklažno dvorište koje se nalazi tik uz rijeku Krku u kojem će se skladištiti veliki broj i ogromna masa vrlo opasnog otpada od lijekova, ulja, boja, kancerogenog otpada, elektroničkog, informatičkog itd. Sad odjednom ta ista Inga Kukolj, navode u gradskom poglavarstvu, će biti partner u provedbi ovog za građane Knina i nekoliko čistih i nezagađenih rijeka, nezamisliv pokušaj trovanja okoliša a samim tim i građana…Kukolj je 2009 godine pokrenula i Zeleni telefon samo kako bi se zaustavilo ovaj opasni i otrovni otpad dovesti u Knin. Objavom pod naslovom MEDICINSKI OTPAD U KNINU Kukolj je 2009 godine digla žestoku prašinu i paniku u gradu Kninu i šire,baz obzira što su neki ekološki osvješteniji građani to sve već zaustavili.

Samo nekoliko crtica iz tadašnjeg obraćanja javnosti Ingre Kukolj u nastavku…


Published: Tuesday, 20 January 2009

Putem Zelenog telefona tijekom proteklih dana zaprimili smo više desetaka dojava građana Knina o problemu  izgradnje tvornice za zbrinjavanje  medicinskog otpada u Kninu.
Gradsko poglavarstvo Grada Knina donijelo je odluku i dalo „zeleno svijetlo“ solinskoj tvrtki „Primula company d.o.o.“za izgradnju tvornice za zbrinjavanje  medicinskog otpada u poduzetničkoj zoni „Preparandija“.

Predviđena lokacija nalazi se svega nekoliko stotina metara od izvora rijeke Krke. Prostorni plan Šibensko kninske Županija kaže: građevine u zaštićenim objektima prirode I onim predloženima za zaštitu u kategoriji posebnog rezervata je između ostalih I Krčić (geomorfološki Vodotoci). Osobito vrijedni površinski vodotoci su rijeke Krka s pritokama Butišnica, Orašnica, Radljevac I Kosovćica, te rijeke Čikola i Zrmanjaloški),pisalo je tad na mrežnoj stranici iza koje stoji Inga Kukolj.


Dovoljno je samo napomenuti sa koliko se”žara”Inga Kukolj tad odupirala ovom opasnom i ekološki pogubnom projektu koji je trebao biti na istom mjestu na kojem ga sad ista ta Kukolj podržava iz samo njoj znanih razloga. Moguće je samo pretpostavljati o čemu se tu radi.

Gradsko je poglavarstvo lokalnom portalu Huknet dalo ekskluzivu kao sponzorirani članak, pod naslovom Knin dobiva reciklažno dvorište a isti nisu objavili na svojoj mrežnoj stranici grada Knina.

U svojoj objavi lokalni portal navodi sljedeće


Sponzorirani članak

U tijeku su radovi izgradnje reciklažnog dvorišta Knin. Ukupna vrijednost projekta iznosi 2.231.536,00 kn. Projekt u iznosu od 1.690.788,97 kn sufinancira Europska unija bespovratnim sredstvima iz Kohezijskog fonda.

Korisnik bespovratnih sredstava projekta je Grad Knin, dok će se nakon izgradnje i ishođenja uporabne dozvole upravljanje reciklažnim dvorištem povjeriti društvu Čistoća i zelenilo d.o.o. Knin. Reciklažno dvorište će se nalaziti na ulazu u poduzetničku zonu Preparandija na adresi Sinjska cesta b.b. u Kninu.
U reciklažnom dvorištu će se po završetku projekta zaprimati otpad sukladno DODATKU IV. Pravilnika o gospodarenju otpadom (NN 117/17), odnosno ‘Problematični ili opasni otpad’, a u tu kategoriju spadaju:

Otapala/kiseline/lužine/fotografske kemikalije/ pesticidi fluorescentne cijevi i ostali otpad koji sadrži živu/ oprema koja sadrži klorofluorougljike/ ulja i masti/ boje, tinte, ljepila i smole koje sadrže opasne tvari/ deterdženti koji sadrže opasne tvari/ citotoksici i citostatici/ baterije, akumulatori, nesortirane baterije i akumulatori koji sadrže te baterije/ električna i elektronička oprema koja sadrži opasne komponente/ drvo koje sadrži opasne tvari/ plinovi u posudama pod tlakom (uključujući halone) koji sadrže opasne tvari/ ambalaža koja sadrži ostatke opasnih tvari ili je onečišćena opasnim tvarima/ metalna ambalaža koja sadrži opasne krute porozne materijale (npr. azbest), uključujući prazne spremnike pod tlakom.

OTPADNI PAPIR – Papirna i kartonska ambalaža te papir i karton
OTPADNI METAL – Metalna ambalaža i ostali metali
OTPADNO STAKLO – Staklena ambalaža i ostalo staklo
OTPADNA PLASTIKA – Plastična ambalaža i ostala plastika
OTPADNI TEKSTIL I ODJEĆA
KRUPNI (GLOMAZNI OTPAD)
JESTIVA ULJA I MASTI
BOJE – Boje, tinte, ljepila i smole
DETERDŽENTI
LIJEKOVI
BATERIJE I AKUMULATORI
ELEKTRIČNA I ELEKTRONIČKA OPREMA
GRAĐEVNI OTPAD IZ KUĆANSTVA, a odnosi se samo na građevni otpad koji nastaje održavanjem i manjim popravcima koje obavlja sam vlasnik u količini ne većoj od 200 kg u šest uzastopnih mjeseci.

Beton/cigla/crijep/pločice i keramika/kabelski vodiči izolacijski materijale/izolacijski materijali koji sadrže azbest/ ostali izolacijski materijali koji se sastoje ili sadrže opasne tvari/građevinski materijal koji sadrži azbest/građevinski materijal na bazi gipsa i građevinski materijali na bazi gipsa onečišćen opasnim tvarima.

U kategoriju OSTALO spadaju otpadni tiskarski toneri i otpadni tiskarski toneri koji sadrže opasne tvari/ otpadne gume/ oštre predmete, navodi se u sponzoriranom članku na lokalnom kninskom portalu… izvor huknet.

Sponzorirani članak-ilustracija-huknet


Zanimljivo je i to, da je obraćanje putem Facebooka  dogradonačelnice Perić pokrenulo veliku sumnju, paniku i veliko ogorčenje kod građana ali i nezavisnih vijećnika grada Knina koji su dogradonačelnicu doslovce oprali neduperanim sapunom i osušili je prakljačom, kako su to nekad stari kninjani radii perući svoju robu u nezagađenim i čistim kninskim rijekama, koje se nalaze u sklopu Nacionalnog parka Krka. Nezamislivo je da jedno takovo reciklažno dvorište opasnog otpada padne na pamet sadašnjem gradonačelniku koji je isto zagovarao i 2009 godine, ali su se tad digli građani Knina i s tim opasnim projektom se stalo. A on igrajući na zaborav, ide ponovo sa istim što kninjani već davno nisu odobrili i što nije imalo šanse proći.

Također je poznato i to da je bivša gradonačelnica Knina Josipa Rimac s tada nadobudnim HDZ-ovcem dr. Markom Jelićem kao svojim “glasnogovornikom”, također u Knin htjela dovesti i bale smeća iz Varaždina, koje im je tada ponudio vrli varaždinski gradonačelnik osuđivani Čehok. No i tom je dilu doskočila grupa građana i danas se ispostavilo da su isti bili u pravu jer Čehok danas ima strašnih problema sa istim smećem za koje su gradski oci Knina tada tvrdili da je u dobro vakimiranim balama do te mjere sigurno da se “nikad vremenom neće otvoriti”. Bale sa smećem se danas raspadaju. Što bi tek bilo da je to smeće tada stiglo u ionako smrdljivi Knin od nesređenih kanalizasijskih odvoda i loše riješene komunalne infrastrukture, a ogroman se novac potrošio čak i u pročišćač vode na rijeci Krki za kojeg nije urađena studija ispitivanja tla te se isti danas naginje i tone, a novca NEMA. Gdje je nestao taj novac i u što se potrošio , na to bi pitanje možda mogli odgovoriti M.Jelić i J.Rimac!? Uglavnom radovi nisu dovršeni a miliijuni eura su negdje “zalutali.”A grad Knin i dalje prije kiše toliko smrdi da je taj smrad nesnošljiv. To je kao da stojite poviše otvorene crne jame, žale se često kninjani. A ovaj bi sad još i otrovno smeće dovozio u Knin. Neka ga vozi negdje okolo, ima mjesta, a ne u sami centar grada, kažu.

I tad su u gradu Kninu građani bili u pravu , jednako kao i sad s ovim , kako dogradonačelnica Perić tvrdi “velikim projektom” koji po njenim napisanim riječima “neće zagaditi grad i okoliš” i da ovo što su protiv tog, “pojma nemaju”.Možda bi se moglo reći i obratno.

Hoće, i te kako će utjecato na zagađenje samog grada i čistih rijeka kojih je u Kninu dovoljno da nikom normalnom ne bi palo na pamet da se lati ovog štetnog projekta i postavi ga usred grada i naseljenog područja, tik uz kuće i izvor čiste kraške rijeke Krke.

U nastavku objava dogradonačelnice Perić na koju je svoje reakcije uputilo nekoliko grđana, jer se ostali komentari koji ne idu u prilog projektu koji je jako štetan i opasan brišu.

Po svemu sudeći, a posebice po priopćenju dvoje nezavisnih gradskih vijećnika Marije Ćurić i Tomislava Čolaka, dogradonačelnica pojma nema o projektu i samom reciklažnom dvorištu te od nje traže ispriku svim građanima Knina. Priopćenje nezavisnih vijećnika Ćurić i Čolak možete pročitati OVDJE

Dogradonačelnica Knina -Kristina Perić- Facebook-javna objava-javne osobe

Objava u dogradonačelnice Knina u nastavku…

S obzirom da se među građanima pojavio određeni strah od izgradnje reciklažnog dvorišta, što zbog neinformiranosti, što zbog huškanja i pokušaja manipulacije od strane određenih struktura, ukratko ću reći da po zakonu svaka JLS koja ima vise od 1500 stanovnika mora imati reciklažno dvorište, a na njemu se samo privremeno odlaze sve iz kucanstva sta se moze reciklirati. Firme koje su za to ovlaštene(ne navode se imena firmi) taj otpad odvoze i dalje recikliraju.
Sve ce bit u kontroliranim uvjetima i apsolutno neće utjecati na okoliš, a nedaj Bože ni na zdravlje ljudi. Na taj način se građanima osigurava da sav otpad besplatno dovezu u reciklažno dvorište te će se na taj način nastojati izbjeći da takve vrste otpada završavaju u prirodi na divljim odlagalištima i na taj način rade štetu okolišu i zdravlju ljudi. Sada sve to zavrsava na Maloj promini a ovako ce se sve reciklirat. U prilogu stoji popis otpada koji će se prikupljati u reciklažnom dvorištu. Uskoro će Inga Krka Kukolj čija je Ekološka udruga partner u projektu, započeti s edukacijama te će se tiskati promotivni materijal koji će se slati građanima kako bi što kvalitetnije bili informirani o projektu i svrsi istog. Molim sve da ne nasjedaju na priče bez pokrića koje pojedini koriste za neke svoje osobne interese, a sami pojma nemaju o čemu pričaju, stoji u objavi kninske dogradonačelnice Kristine Perić.
screenshot FB

http://huknet1.hr/wp-content/uploads/2018/09/PRIOP%C4%86ENJE-1.pdf

Na gornjem linku objava i priopćenje dvoje ogorčenih gradskih vijećnika grada Knina, Marije Ćurić i Tomislava Čolaka, koja će biti javno objavljena u drugom dijelu ove priče kao i reakcije građana grada Knina i njihova ogorčenost na opasan otpad koji usred grada tik uz izvor rijeke Krke žele postaviti gradski oci, obzirom da, kako se priča po gradu, do sad ništa nisu napravili otkad su na vlasti…Važno je napomenuti da je nekoliko građana zamolilo da ih se ne pita ništa o ovom jer se boje izići u javnost zbog kako kažu; uvedene strahovlade gradom Kninom,uhljebništva  i straha od otkaza, što je potpuno ljudski razumljiva reakcija ljudi koji se eto i danas u neovisnoj i demokratskoj državi boje javno istupiti kao nekad u najmračnija vremena i to u svom gradu u kojem obitavaju.

D.K.


Podijeli

Comments are closed.