Klimatski model grada Beča – solarna energija za zaštitu klime.50 mjera za Beč bez CO2…

Tvrtka Wien Energie će u širenje obnovljivih izvora energije do 2030. godine uložiti čak 1,2 milijarde eura...

Podijeli

Grad Beč donio 50 mjera za zaštitu klime: bečka energetska tvrtka Wien Energie postavlja 120.000 m² fotonaponskih sustava na krovovima bolnica, staračkih domova i sportskih centara

Grad Beč na svom putu postizanja klimatske neutralnosti nastavlja sa širenjem fotonaponskih sustava na zgradama u svom vlasništvu, a nova solarna ofenziva kreće na krovovima zdravstvenih, socijalnih i sportskih objekata. Gradska energetska tvrtka Wien Energie, ujedno i najveći operater solarne energije u Austriji, do kraja 2022. godine na većini navedenih zgrada instalirat će solarne elektrane ukupne snage 8 MW.

Gradonačelnik Beča Michael Ludwig, Ulli Sima, članica bečkog gradskog vijeća zadužena za zaštitu okoliša i Peter Hacker, član gradskog vijeća zadužen za zdravstvo, socijalnu skrb i sport, potpisali su u utorak sporazum o izgradnji solarne elektrane na krovu centra za hitnu medicinsku službu Arsenal u 3. bečkom okrugu Landstraße, jednom od prvih bečkih zdravstvenih objekata na čijem su krovu već instalirani solarni paneli.

Na krovu ovog zdravstvenog objekta postavit će se ukupno 116 solarnih panela koji će godišnje proizvoditi 30.300 kWh električne energije i tako pokriti trećinu njegovih potreba. Također, nova će solarna elektrana na godišnjoj razini uštedjeti 11 tona emisija ugljikovog dioksida.

„Korištenje sunčeve energije bitna je komponenta novog paketa mjera kojim se približavamo našem cilju postizanja klimatske neutralnosti. Kao grad dajemo dobar primjer i uskoro ćemo na svim zgradama gdje je to moguće instalirati fotonaponske sustave. Zadovoljstvo mi je što će se tijekom sljedećih nekoliko godina na zgradama zdravstvene namjene provoditi brojni solarni projekti, čime ćemo emisiju CO2 svake godine umanjiti za 2.900 tona“, naglasio je bečki gradonačelnik Michael Ludwig.

„Grad Beč je predvodnik u zaštiti klime i okoliša, a u Austriji ostvaruje najnižu emisiju CO2 po stanovniku. Do 2022. godine izgradit ćemo fotonaponske sustave na krovovima javnih zdravstvenih ustanova i to na ukupnoj površini od 120.000 četvornih metara. To odgovara veličini 17 nogometnih igrališta“, izjavila je članica bečkog gradskog vijeća Ulli Sima.

„Socijalna i klimatska zaštita u Beču idu ruku pod ruku, a pomoću solarne energije stvaramo zdrav grad. Posebno me raduje što najnovija solarna ofenziva kreće upravo u mom resoru. U naredne dvije godine gradit ćemo solarne elektrane na krovovima bolnica i ustanova za njegu, centrima za hitnu medicinsku službu i sportskim objektima. Na ovaj način dajemo značajan doprinos našim klimatskim ciljevima i opskrbljujemo tisuće Bečana i Bečanki čistom energijom“, rekao je Peter Hacker, gradski vijećnik za zdravstvo, socijalnu skrb i sport.

Tvrtka Wien Energie trenutno raspolaže s 15 fotonaponskih sustava na bečkim zdravstvenim objektima ukupne snage od oko 2,7 megavata, uključujući krov staračkog doma Baumgarten, kliniku Floridsdorf i sportsku ustanovu Eisring Süd. Daljnji dogovori o izgradnji fotonaponskih sustava na većini zdravstvenih objekata trebali bi biti sklopljeni u narednim mjesecima.

  • U utorak je potpisan sporazum o izgradnji solarne elektrane na krovu centra za hitnu medicinsku službu Arsenal u 3. bečkom okrugu Landstraße. / © Christian Jobst – PID

Potencijal za elektromobilnost i energetsku učinkovitost

Osim širenja fotonaponskih sustava, donose se mjere za daljnju zaštitu bečke klime. Primjerice, u zdravstvenom sektoru se također razmatra mogućnost postavljanja novih stotinu punionica za električna vozila te se razvijaju mjere za daljnju dekarbonizaciju opskrbe toplinskom energijom za grijanje i hlađenje. Posebna pozornost posvećuje se i povećanju energetske učinkovitosti zdravstvenih ustanova.

50 mjera za Beč bez CO2

Sve dogovorene mjere izravno doprinose bečkom cilju za postizanje klimatske neutralnosti. Gradonačelnik Michael Ludwig i Ulli Sima su početkom godine predstavili paket mjera za zaštitu bečke klime koji uključuje nove projekte u širokom rasponu od uvođenja električnih autobusa i autobusa na vodikov pogon do smanjenja nastanka otpada i širenja obnovljivih izvora energije.

No, glavni cilj bečkog klimatskog modela je umrežavanje proizvodnje električne energije, grijanja, javnog prijevoza i gospodarenja otpadom, a u budućnosti se u Beču ne bi smjelo proizvoditi više CO2 nego što ga se može pohraniti u nešto više od pola milijuna bečkih stabala. Tvrtka Wien Energie će u širenje obnovljivih izvora energije do 2030. godine uložiti čak 1,2 milijarde eura, uključujući izgradnju novih fotonaponskih sustava na ukupnoj površini koja odgovara veličini 600 nogometnih igrališta.

S.F. 


Podijeli