KARLOVAC: Službeno imenovana dva mosta: Most 13. Domobranske pukovnije na Mrežnici i Most 110. brigade na Korani!

Danas uz nas ovdje, vjerujem da nam plješću i 147 poginulih branitelja, 109 iz 110. brigade i 38 iz 13. Domobranske pukovnije. I ovo sve što radimo, radimo kao uspomenu na njih, istaknuo je Enver Smajli, predsjednik Udruge pripadnika 110. brigade...

Foto: (sl)
Podijeli

Povodom obilježavanja 30. obljetnice osnivanja 110. brigade Zbora narodne garde, danas su službeno imenovana dva mosta koja spajaju Karlovac s Turnjem, most na rijeci Mrežnici u Most 13. Domobranske pukovnije i most na rijeci Korani u Most 110. brigade ZNG. Ploču 13. Domobranske pukovnije otkrio je Nikola Bakale zajedno sa Dubravkom Tarnikom koji su svojevremeno bili načelnici Stožera 13. Domobranske pukovnije, a ploču 110. brigade otkrili su najdugovječniji zapovjednik 110. brigade Josip Tomačić i aktualni predsjednik navedene Udruge, Enver Smajli.

-Inicijativu za imenovanje mostova dala je Udruga pripadnika 110. brigade. Ovom prilikom zahvaljujem Hrvatskim cestama na susretljivosti, zahvaljujem Gradu i Županiji što su nam promptno odobrili i suglasili se s našim prijedlogom i mi smo danas svjedoci da u sklopu 30. godišnjice obilježavanja osnutka 110. brigade imenujemo naše mostove na Mrežnici i Korani dvjema postrojbama koje su dale najveći obol obrani grada Karlovca i obrani Turnja. Danas uz nas ovdje, vjerujem da nam plješću i 147 poginulih branitelja, 109 iz 110. brigade i 38 iz 13. Domobranske pukovnije. I ovo sve što radimo, radimo kao uspomenu na njih, istaknuo je Enver Smajli, predsjednik Udruge pripadnika 110. brigade.

Naglasio je i kako je to uvertira u obilježavanje 30. obljetnice 110. brigade svečanom akademijom u Zorin domu 25. lipnja s početkom u 18 sati i spust branitelja čamcima od Turnja do ŠRC Korana 26. lipnja s početkom u 9 sati.

Gradonačelnik Damir Mandić podsjetio je kako su na inicijativu Udruge 110. brigade provedene formalnosti za preimenovanje ova dva mosta.

Mostovi gdje god da jesu oni ustvari bude i donose život. Ova dva mosta imaju još jednu dodatnu dimenziju, da su oni zaista to stvarno i bili. U vrijeme Domovinskog rata zahvaljujući prije svega pripadnicima 110. brigade i 13. Domobranske pukovnije, odnosno tadašnjim braniteljima koji su bili na ovom prostoru Karlovac je doslovno mogao kako tako živjeti. Zato su ova dva mosta na neki način simbol i podsjećaju nas na sve one koji su dali vlastiti život i zdravlje za slobodu, ne samo Karlovca, nego i Hrvatske.  Ove godine obilježavamo 30. obljetnicu naših postrojbi, 110. brigade i ostalih i ono što mislim da je posebno važno napomenuti je da moramo njegovati to sjećanje, moramo tražiti uvijek prostor podsjetiti sve nas danas i sve generacije koje dolaze poslije nas da slobodu koju živimo, demokraciju zahvaljujemo mnogima koji nisu danas među nama. I to je ustvari vrijednost i simbolika i ova dva mosta, poručio je Mandić, donosi  karlovacki.hr

M.M.


Podijeli