Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Stanje u Bosni i Hercegovini neprestano se pogoršava, a ključnu odgovornost za to imaju političari koji sve manje vode računa o stvarnim interesima naroda brinući samo o očuvanju svoje vlasti, upozorio je vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić u intervjuu za sarajevski “Dnevni avaz” od četvrtka.

“Ne možemo govoriti o poboljšanju, nego o još većoj zategnutosti. Čelnicima je sve manje stalo do naroda, a sve više do vlasti i stranke. Stalno se vrtimo u krugu, bez hrabrosti da zakoračimo u izgradnju boljeg društva u kojem će svaki čovjek biti jednak pred zakonom, koji se donosi zato da štiti čovjeka i njegovu imovinu”, kazao je vrhbosanski nadbiskup, koji je prošlog tjedna o stanju Crkve u BiH, ali i općenito o situaciji u BiH u Vatikanu osobno izvijestio papu Franju.

Podsjećajući kako papa Franjo pozorno prati zbivanja u regiji te dobro poznaje i stanje u BiH, kardinal Puljić je kazao kako je mu je ovom prigodom kao na najvažniji problem ukazao na problem stalnog i kontinuiranog smanjenjan broja katolika u zemlji.

“Najvažnija tema naših razgovora bila je moja zabrinutost što nas je svake godine sve manje. Taj problem je složen i ovisi o brojnim faktorima i domaće i međunarodne politike. Rekao sam da je prevažno stvarati društvo u kojem će se istinski ostvarivati ljudska i građanska prava, kao i zaštita čovjekovog dostojanstva i jednakopravnost na svim razinama u cijeloj BiH”, kazao je kardinal Puljić.

Dodao je kako su papi Franji poznati i prijepori oko izmjena izbornog zakona u BiH. Konstatirao je kako se na tom planu ne čini ništa što bi doprinijelo dobrobiti svih ljudi u BiH.

Svi se kunu u Dayton, ali samo u ono što pojedinoj strani odgovara. Veliki grijeh nepravde nosi i visoki predstavnik koji je mijenjao izborni zakon na štetu Hrvata, izjavio je kardinal Puljić.

Njegovo je stajalište kako kao građanin BiH ima pravo uputiti jasnu poruku političarima, što od njih očekuje, a na prvom je mjestu ostvaranje prava na potpunu slobodu bez straha za vlastiti identitet.Autor-Hina

A.K.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

2 KOMENTARI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

deset + trinaest =