Kardinal Puljić oprostio uvrede upućene katolicima: „Bože, oprosti im, jer ne znaju što čine!“ Nitko nema pravo zanemariti ove žrtve, za koje danas molimo!…

 PORUKA ŠIRITELJIMA MRŽNJE-Ovim ne želim izazivati gorčinu niti mržnju, pogotovo ne osvetu... Nitko nema pravo zanemariti ove žrtve, za koje danas molimo...

Podijeli

Vrhbosanski nadbiskup metropolita Vinko kard. Puljić, nakon svete mise u Sarajevu, koja je održana zahvaljujući angažmanu snaga reda, uputio je javnosti svoju poruku zahvalnosti…

Poruku kardinala Puljića prenosimo u cijelosti:

Nakon što sam 16. svibnja 2020. predvodio svetu misu u katedrali Presvetog Srca Isusova u Sarajevu za žrtve Bleiburške tragedije, Drugog svjetskog rata i poraća, ovim želim iskreno zahvaliti svima koji su na bilo koji način dali svoj doprinos da smo mogli mirno i dostojanstveno moliti za sve pokojne, a posebno za one koji su bili žrtve mržnje.

Posebno zahvaljujem policijskim službenicima MUP-a Kantona Sarajevo i svim djelatnicima sigurnosnih službi koji su omogućili da u miru slavimo svetu misu u katedrali.

Iskreno zahvaljujem i onim medijskim djelatnicima koji su korektno i nepristrano izvještavali te nisu podlegli medijskoj kampanji širenja mržnje nego su dali svoj doprinos izgradnji međusobnog poštovanja, sloge, mira i ljubavi.

Hvala mome subratu u biskupstvu mons. Tomi Vukšiću i svoj braći svećenicima, redovnicima, redovnicama i svim drugima koji su se nesebično stavili na raspolaganje da cjelokupan ovaj molitveni događaj bude organiziran na lijep i dostojanstven način.

Zahvaljujem svim građankama i građanima koji nisu dopustili da se u njihovu srcu nastani mržnja nego su nastojali stvari razumski promatrali težeći za pravdom i istinom te svojim stavovima nisu pridonosili novim razdorima u javnosti, nego su iskazali opredijeljenost za civilizirani put ove zemlje uvažavajući temeljno ljudsko pravo na slobodu vjeroispovijesti i vršenja obreda (usp. Opća deklaracija o ljudskim pravima, čl. 18).

Zahvaljujem također svima koji su se javno distancirali od govora mržnje, krivog interpretiranja činjenica i imputiranja Katoličkoj Crkvi da molitvom staje na stranu nekoga režima ili opravdava zločine.

Zahvaljujem i mnogima koji su, u cijeloj ovoj situaciji, meni osobno i ovoj mjesnoj Crkvi izrazili solidarnost i blizinu na bilo koji način.

Onima koji su mi, angažiranjem huškačke mašinerije, htjeli zgaditi grad Sarajevo i moju domovinu Bosnu i Hercegovinu, poručujem da ostajem ponosan na to što sam sin ove zemlje i da u njoj i u njezinu glavnom gradu služim 50 godina kao svećenik, 30 godina kao nadbiskup i 26 kao kardinal.

Svima koji su na različite načine vrijeđali mene i katolike u ovoj zemlji, ne želim uzvraćati mržnjom nego praštanjem. Upravo onako kako je to Isus molio s križa: „Bože, oprosti im, jer ne znaju što čine!“ Nijedan istinski katolik na mržnju neće mržnjom uzvraćati i stvarati ozračje gorčine.

Kao pastir koji naviješta Božju Riječ, molim za svakog čovjeka da ga Bog prosvijetli i od zla oslobodi te zavlada duh pomirenja, povjerenja i praštanja kako bismo, suočivši se sa svojom prošlošću, „istinom oslobođeni“ (usp. Iv 8,32) mogli svoju budućnost graditi tako da nova pokoljenja, umjesto da budu dionici naših današnjih prijepora i trvenja, mognu živjeti u miru, suradnji i međusobnom poštovanju.

Podsjetimo, za vrijeme trajanja mise kardinalu Vinku Puljiću upućene su ozbiljne prijetnjea u propovijedkardinal je poručio;”Tko se od zločina ne distancira, taj postaje sudionik i sukrivac”.

Vrhbosanski nadbiskup Vinko kardinal Puljić danas je u sarajevskoj katedrali Srca Isusova predvodio svetu misu za sve bleiburške žrtve i za sve žrtve rata i poraća.  

U propovijedi je kardinal Puljić kazao da „biti prisutan i sudjelovati na ovoj svetoj misi za žrtve Bleiburškog polja, i sve žrtve mržnje, ne može se bez posebnih drhtaja srca i osjećaja duše“.

– Spontano se u srcu budi poštovanje i osjećaj pouzdanja u Boga. To je temeljni razlog zašto sam prihvatio u ime svih Biskupa u hrvatskom narodu predslaviti svetu misu molitvenog i vjerničkog spomena na 75 godina stradanja ovih žrtava našeg naroda i drugih žrtava. U prvom redu želimo moliti da nas molitva pročisti od svih gorkih osjećaja i negativnih naboja, koji se olako javljaju pri sjećanju na ova stradanja. Danas smo sabrani u molitvi, prikazujući najsvetiji čin, da pokažemo dužno poštovanje prema svim žrtvama. Tim poštovanjem želimo čuvati dužno sjećanje na njih, ali i na cijenu slobode, koju mi danas živimo ili još bolje: izgrađujemo – poručio je kardinal Puljić.

Time ćemo, dodao je kardinal, obnoviti vrednovanje življene sadašnjosti, „koja sve čini da gurne u stranu vrednote žrtava“.

– Danas se spominjemo svih koji stradaše u logorima, planinama, dolinama i poljima, od Bleiburškog polja preko Dravograda i Maribora, Ogulina i Gospića, Jazovke i maceljskih šuma, Jasenovca i Gline, Kozare i Podgradaca, Križevaca i Bjelovara do Srijemske Mitrovice i Sarajeva, Foče i Zenice, Širokog Brijega i Mostara. U svoju molitvu uključujemo i sve stradalnike iz drugih gradova i sela, bilo da znamo ili ne znamo gdje počivaju njihovi posmrtni ostaci. Pitamo se kada će se dići šutnja s tih grobova. To velikim dijelom ovisi i o današnjim nositeljima vlasti – naveo je kardinal Puljić.

Jasno je, dodao je, da treba stvarati klimu suživota, praštanja, pomirenja i vraćanja povjerenja. Ali te važne životne postavke izgradnje mira počivaju na temeljima istine.

– Ne može se graditi proces pomirenja i povjerenja bez nutarnje katarze. Valja ljudski i vjernički svaku stvar pravim imenom nazvati i ukazati na činjenice koje se ne mogu i ne smiju zanijekati. Tek prihvaćajući istinu, koliko god ona može biti gorka, ona oslobađa prostor za stvaranje povjerenja među ljudima. Tko ne želi istinu taj se stavlja iza zla kojeg brani i tako podržava negativni naboj među ljudima. Taj nije graditelj mira nego širitelj zla. Nijedan se zločin ne može braniti. Tko se od zločina ne distancira, taj postaje sudionik i sukrivac zločina. To jednako vrijedi i za pojedinca i za zajednicu – kazao je kardinal Puljić.

 Nitko nema pravo zanemariti ove žrtve, za koje danas molimo.

– Isto tako, nitko nema pravo dirati rane boli onih koji pate radi gubitka, po ljudsku, svojih najbližih. Nitko nema pravo vrijeđati žrtve onih koji su dijelove svoga tijela ugradili u ovu grudu. Ta gruda koju domovinom zovemo, jest posvećena tolikim žrtvama. Ako to ne znamo poštivati, onda u nama nema ni ljudskog ni vjerničkog ni nacionalnog dostojanstva – poručio je Puljić.

 Ovim ne želim, dodao je kardinal, izazivati gorčinu niti mržnju, pogotovo ne osvetu.

– Želim, međutim, jasno reći da pravi dijalog koji vodi pomirenju počiva na prihvaćanju istine. Sada se piše nekakva povijest u kojoj bi se relativizirala stradanja, jer tobože treba graditi povjerenje i stabilizaciju u regiji. Sjećanje na ove žrtve nije huškačka mašinerija, kakva je bila pred Domovinski rat iz ’90-tih godina, nego je čuvanje vlastitog dostojanstva koje treba gajiti ljudsko i vjerničko poštivanje nevinih žrtava. Želim, stoga, ponoviti: Nitko nema pravo zanemariti žrtve za koje danas molimo. Mi kršćani vjerujemo u život vječni i u uskrsnuće mrtvih, kao i u besmrtnost duše. Iz te vjere molimo i odajemo dužno poštovanje zemnim ostacima svih žrtava – naglasio je Puljić.

Dodao je da danas, „obilježavajući 75. obljetnicu Bleiburških žrtava, koje su bile žrtve mržnje i nasilja, želimo dići dostojanstveno glas poruke da se zaustavi manipuliranje žrtvama“.

– Ne može graditi civilizaciju ljubavi tko nije hrabar istinu prihvatiti i poći putem Kristova Križa koji moli za svoje neprijatelje i prašta im. Mi želimo biti vrijedni potomci onih koji su nam u baštinu ostavili vjeru u Krista, ljubav prema Crkvi i Domovini, te duboko poštovanje prema svim ljudima, posebno prema svim nevinim žrtvama. Tu svetu baštinu trebamo voljeti, za nju živjeti i mrijeti i u baštinu budućim pokoljenjima ostaviti – kazao je kardinal Vinko Puljić u propovijedi na misi za sve žrtve Drugoga svjetskoga rata te posebno za žrtve Bleiburške tragedije.

Zbog aktualnih ograničenja u vremenu pandemije koronavirusa bilo je dopušteno da, osim svećenika, u katedrali bude prisutno još samo 20 osoba. Među prisutnima su bili veleposlanik Republike Hrvatske u BiH  Ivan Sabolić, te izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora BiH, piše dnevnik.ba

A.G./G.S.


Podijeli