Kardinal Bozanić o kauzi bl. Stepinca: Ostati duboko povezan s Papom – to je Stepinčev stav u ovom trenutku

KARDINAL BOZANIĆ SUSREO SE S MLADIĆIMA KOJI RAZMIŠLJAJU O DUHOVNOM POZIVU...

KARDINAL BOZANIĆ SUSREO SE S MLADIĆIMA KOJI RAZMIŠLJAJU O DUHOVNOM POZIVU
Podijeli

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić susreo se u četvrtak 16. svibnja s mladićima koji su pod vodstvom povjerenika za pastoral duhovnih zvanja i promotora kršćanskih poziva vlč. Jakova Rađe tijekom protekle godine bili uključeni u susrete pod nazivom „Dođi i vidi“, namijenjene onima koji su otvoreni svećeničkom pozivu…

Susret u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu započeo je himnom Duhu Svetom, nakon čega je vlč. Rađa izrazio dobrodošlicu kardinalu Bozaniću. Govoreći o cilju susreta „Dođi i vidi“, vlč. Rađa kazao je kako oni pomažu mladićima koji razmišljaju o svećeničkom pozivu dajući im alate za razlučivanje Božje volje. Cilj ovih susreta je, također, stvoriti jedno obiteljsko okruženje u kojem je sloboda na prvom mjestu, u kojem nema zabranjenih pitanja i u kojem svatko može rasti u spoznaji plana koji Bog ima s njime, rekao je vlč. Rađa, a izvijestio je Tiskovni ured zagrebačke nadbiskupije. Naglasio je kako je u sklopu programa, koji se odvija treću godinu u nizu, protekle godine održano trideset susreta i četiri duhovne obnove te istaknuo sve očitiju potrebu za takvim pristupom mladima u njihovim životnim traženjima.

Nakon uvodnog obraćanja, svaki od trinaestorice mladića predstavio se kardinalu Bozaniću i ukratko podijelio svoje iskustvo formacije na susretima „Dođi i vidi“. U prigodnom nagovoru kardinal je poručio mladićima da kao što su i apostoli dovodili druge Kristu, „tako i mi moramo jedni druge usmjeriti na Krista“. Bog je pozvao svakoga od vas. On nas poziva, On dolazi k nama, a ne mi k njemu, no ipak potreban je naš „Da“, kazao je kardinal, napominjući da Bog i danas djeluje, „stoga je nužno za nas kršćane naučiti raspoznavati Božje djelovanje u našoj sredini“.

Susret s kardinalom Bozanićem bio je i prigoda da mladići upute svoja pitanja koja su ih zanimala, poput onih o njegovoj formaciji prema svećeništvu, mladenačkim danima, kauzi za proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca, ili pak pitanja o njegovu molitvenom životu. Ostati duboko povezan s Papom – to je Stepinčev stav u ovom trenutku, rekao je kardinal, odgovarajući na pitanje o trenutačnoj situaciji u vezi s kauzom. Tijekom susreta s papom Franjom krajem prošle godine, nastavio je kardinal, Papa je jasno rekao da je Stepinac za njega svetac, no da mu je želja razjasniti neke stvari sa Srpskom pravoslavnom Crkvom.

Govoreći o svojim mladenačkim danima, kardinal je izdvojio jednu zgodu kada je u vojsci na svojoj koži osjetio progonstvo zbog kardinala Stepinca. Bilo je to 1970. godine kada se o njemu nije smjelo pisati niti govoriti, no Glas Koncila, koji sam redovito čitao, preveo je jedan članak vatikanskog dnevnika L’Osservatore Romano o kardinalu Stepincu. Taj su mi članak moji nadređeni zaplijenili te sam zbog njega proveo dva dana u zatvoru, kazao je kardinal.

Na kraju susreta izmolili su molitvu za duhovna zvanja, a mladići su kardinalu Bozaniću darovali čestitku s molitvama koje će u idućim tjednima biti prikazane za njega i njegovu pastirsku službu, dok je kardinal njima zauzvrat poklonio svoju knjigu „Krist vas zove“.

Susreti „Dođi i vidi“ održavaju se u prostorijama Povjerenstva za pastoral duhovnih zvanja, Kaptol 29, a za sudjelovanje u programu potrebno se prijaviti vlč. Jakovu Rađi (e-pošta: pozivi@zg-nadbiskupija.hr).

L.K.


Podijeli