Kardinal Bozanić na Uskrsnoj misi: ‘Zbog interesa moćnika u igrama i računicama strada mali čovjek’

Uskrs je pobuna protiv grijeha, smrti i ništavila...U igrama i računicama strada mali čovjek...

Zagreb, 21.4.2019 - Uskrsno euharistijsko slavlje u zagrebačkoj katedrali predvodio je nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić. Na slici predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Foto Hina/ Dario GRZELJ/ dag
Podijeli

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je proslavu svetkovine Nedjelje uskrsnuća Gospodinova, Uskrs u zagrebačkoj katedrali u zajedništvu s apostolskim nuncijem u Hrvatskoj mons. Giuseppeom Pintom, kancelarom Nadbiskupskog duhovnog stola mons. Stjepanom Večkovićem, biskupskim vikarom za pastoral preč. mr. Markom Kovačom, moderatorom Nadbiskupskog duhovnog stola preč. Tomislavom Subotičancom, rektorom Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa preč. mr. Anđelkom Košćakom, kanonicima Prvostolnog kaptola zagrebačkog te okupljenim Božjim narodom…

Uz brojne vjernike, na misi su bili i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i ministri te predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i saborski zastupnici.

“Svetkovina Uskrsa nije dan izvan vremena”, rekao je na početku homilije kardinal Bozanić. “Naprotiv, za kršćane je upravo Uskrs u središtu vremena. Svaka nedjelja mali je uskrs, u čijem je središtu misa zbog čega su kršćani govorili da ne mogu bez nedjeljne Euharistije. Mogli bismo reći”, rekao je Kardinal, da je za praktičnog kršćanina znak raspoznavanja njegovo redovito sudjelovanje na nedjeljnoj misi.

Kardinal Bozanić je na misi, istaknuo kako je Uskrs za kršćane u središtu vremena, a svaka nedjelja mali Uskrs.

U središtu nedjelje je misa. U njoj se susreće Isusa, baš kao što su ga susreli i učenici na putu u Emaus, dodao je.

“Danas, na Uskrs, zagledani smo u Krista, jutarnju Danicu koja ne zna zalazak. To je Krist uskrsli, povratnik od mrtvih koji svijetli svakom čovjeku..Isusov prijelaz i naš je prijelaz iz staroga u novog čovjeka”, istaknuo je kardinal Bozanić.

“Danas je dan radosti i željeli bismo da nas uskrsna radost uvijek prati. Molimo da uskrsna radost u našim danima bude snažnija od naših strahova i razočaranja koji nas pritišću i muče u uvlače u teškoće, privikavaju nas na tamu tako da sve gledamo negativno.

Uskrs je pobuna protiv grijeha, smrti i ništavila

“Uskrs je pobuna protiv grijeha, smrti, ništavila, protiv samoće i oholosti koja razara život i ubija čovjeka, protiv ruganja i preziranja ljudske ranjivosti. Uskrs je pobuna protiv poniženja, omalovažavanja ljubavi onoga koji nije spasio sama sebe nego je do kraja opraštao i molio za svoje progonitelje, za svoje neprijatelje”, rekao je kardinal Bozanić.

Upitao je i kako u susretu s vidljivim zlom reagirati na ljubav, imati pouzdanja u čovjeka izranjenog i osuđnog, prepoznati u njegovom završetku na križu Krista Osloboditelja i Spasitelja te odgovorio kako mir i zadovoljstvo koji uvijek ostaju u nama i koje nam nitko ne može oduzeti pa ni smrt je ono dobro što ga dajemo drugima.

“Ljubav i velikodušnost, ono što iskrena srca dajemo drugima – darivanje na dobro drugih – nikada nije izgubljeno”, poručio je kardinal Bozanić.

Isus u susretu s nama nikad ne počinje od naših grijeha, otpora i zla koje smo učinili i, kao s učenicima na putu, nastavlja iznova tumačiti. Njegova riječ raste u onima koji je čitaju i nastoje razumjeti na putu života, rekao je.

Istaknuo je i kako je uvjeren da svaka odluka koja se donosi u molitvi i predanju Uskrslom može dati pokretačku snagu.

Stepinac – odlučan da nikada ne prestane djelovati iz Istine

“Potrebna nam je i danas i osobno i u svim slojevima naše domovine snaga uskrsne odlučnosti. U skladu s njom djelovali su mnogi, a među njima je i blaženi Alojzije Stepinac koji je svoju odlučnost napajao na vrelu vjere u uskrsloga Krista i njegovu Crkvu, odlučan da nikad ne prestane djelovati iz istine, ostane uz svoju crkvu i narod i ne napusti svoju domovinu”, rekao je kardinal Bozanić.

“Najdjelotvorniji način suočavanja sa zlom, počevši od malih ili većih nepravda kakvih su puni naši odnosi, očituje se u našoj spremnosti da to suočavanje usvojimo tako da to trpljenje postaje i naše trpljenje pa i onda kada nas se izravno ne tiče. Nepravda dovodi do trpljenja mnogih. Ona pokušava razoriti nadu da je moguće živjeti drukčije odnose. Kristov križ kojega smo i mi dio čuva nadu i pouzdanje”, rekao je kardinal Bozanić i dodao kako nam je u Hrvatskoj nada najpotrebnija u trenucima kada s čini da smo slabi i stavljeni pred snagu koja ne računa s Bogom i izruguje važnost Kristove blizine.

“Molimo za nadu koja je Božja blizina, dar Kristova uskrsnuća i snagu da u lice gledamo zlo i nepravdu ne dopuštajući da unište našu nadu”, istaknuo je kardinal.

“Za Isusove učenike i učenice bilo je najbolnije iskustvo Isusove smrti jer je ostavljala ranu, gubitak njegove blizine. Ali vjera i ljubav nisu prestajali čuvati nadu te blizine. Čežnja za blizinom dovodi iz pod križ, ali i na grob koji je u jutro uskrsnuća ostao prazan. U Krisovu uskrsnuću i pobjedi nad grijehom, nad udaljenošću od Boga nalazi se naša vječnost i u tom daru pozvani smo druge darivati, noseći im Božju blizinu. To možemo ne svojom snagom nego tako da budemo blizu Boga, da čujemo što nam govori, da osjetimo dodir njegova milosrđa”, zaključio je kardinal Bozanić.

Pozvao je na molitvu za žrtve ratova i razaranja, za mir u svijetu, za bolesne i napuštene, osamljene, bolesne i klonule, pritisnute raznim tjelesnim i duhovnim teškoćama, a posebno za mlade da im se osigura dostojna budućnost poželjevši svima blagoslovljen Uskrs “da se naši životi preobraze u ostvarenju uskrsne nade”.

U homiliji se kardinal Bozanić osvrnuo na radnike brodogradilišta u Puli i Rijeci rekavši kako mnogi “vapaji govore o tome da radnici ondje mjesecima dolaze na posao, a ne dobivaju nikakvu plaću i to u dijelovima domovine za koje sa kaže da su najrazvijeniji“.

“Kako je to moguće? Sigurno da o tome znaju ljudi iz politike, kako iz lokalne tako i one najviše. Moguće je da se trebaju rješavati problemi koji su se dugo skrivali pod tepih zbog interesa moćnika, no u takvim igrama i računicama na kraju strada mali čovjek”, rekao je kardinal Bozanić te pozvao odgovorne da u rješavanju nelakih zadataka ne izgube iz vida malog čovjeka koji nije zaštićen.

“Molimo za njih, za odgovornost i hrabrost i da se izvrši operacija gdje je nešto bolesno i da se uvijek ima u vidu malog čovjek koji je često najmanje kriv za naneseno zlo. Molimo za mudrost koja će uvijek imati u vidu dobro Hrvatske i hrvatskog društva, za uskrsnu radost i mudrost za sve obitelji, djecu mlade” , rekao je kardinal Bozanić.

“Danas, na Uskrs, zagledani smo u Krista, jutarnju Danicu koja ne zna zalazak. To je Krist uskrsli, povratnik od mrtvih koji svijetli svakom čovjeku..Isusov prijelaz i naš je prijelaz iz staroga u novog čovjeka”, istaknuo je kardinal Bozanić.

“Danas je dan radosti i željeli bismo da nas uskrsna radost uvijek prati. Molimo da uskrsna radost u našim danima bude snažnija od naših strahova i razočaranja koji nas pritišću i muče u uvlače u teškoće, privikavaju nas na tamu tako da sve gledamo negativno.

 

L.K.


Podijeli

Comments are closed.