KAKO ZNATI JESTE LI PREBOLJELI KORONAVIRUS? Ovo su simptomi koji upućuju da ste možda bili zaraženi, a da to niste znali

OBJAŠNJAVAJU STRUČNJACI...

Podijeli

Osobe različito reagiraju na koronavirus, pa tako neki imaju ozbiljne komplikacije, neki tek blage simptome, a neki ni ne znaju da su bili zaraženi…

Naime, simptome je lako zamijeniti s onima za gripu ili prehladu jer su vrlo slični. Stručnjaci kao potencijalne znakove preboljenog koronavirusa ističu tešku prehladu, gubitak ukusa i mirisa, opadanje kose, gubitak daha, dugotrajni kašalj, umor te neobične dugotrajne simptome.

Prema istraživanjima utvrđeno je da se koronavirus pojavio i puno ranije od početka pandemije. Naime, tada se smatralo da je riječ o gripi ili teškoj prehladi, ali prehlada obično ne uzrokuje kratak dah, ozbiljne glavobolje i probleme sa probavom.

Gubitak osjetila, točnije ukusa i mirisa, simptom je i gripe, upale sinusa te jake prehlade, ali razlika je u tome što u slučaju zaraze koronavirusom može potrajati i nekoliko mjeseci.

Za opadanje kose navode kako to može biti simptom korone, ali i prevelikog stresa zbog pandemije. Gubitak daha je posljedica upale pluća koju uzrokuje koronavirus, a razlikuje se od uobičajene upale pluća.

Još jedan simptom koji upućuje na ovaj virus je dugotrajan suhi kašalj, a prema istraživanjima 43 posto zaraženih osoba kašljali su do 21 dan poslije ozdravljenja. Slično je i s umorom i iscrpljenosti, ovaj simptom osjećalo je 53 posto oboljelih i do dva mjeseca nakon ozdravljenja.

Kao neobične dugotrajne simptome ističu lupanje srca ili neke druge zdravstvene poremećaje koji ne prolaze.

H.H.


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here