Kako je naša zastupnica u EU parlamentu gospođa Dubravka Šuica od rodijačke ideologije evoluirala u rodnu ideologiju?

Na kraju ne bismo voljeli da sutra netko bude sankcioniran od nevladinih udruga ako bude slučajno pjevao pjesmu „Pismo ćali“, a ne ''Pismo roditelju broj jedan'' ili Arsenovu „Dida moj“, a ne „Stariji roditelju roditelja broj jedan“. A što bi unuk u toj pjesmi bio, ostaje nam nepoznanica....

Dubravka Šuica se trudila pojasniti rodnu ideologiju u Istambulskoj konvenciji ali joj ne ide./foto/screenshot
Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

Naša zastupnica u EU parlamentu gospođa Dubravka Šuica, članica HDZ-a i Pučke europske stranke, promaknula se u glavnoga promotora i gorljivoga zagovornika Istanbulske konvencije i njezine skore ratifikacije u hrvatskome Saboru.

Gostujući u emisiji HTV-a Otvoreno 12. ožujka 2018. na temu Demokracija u hrvatskim strankama, ali zapravo s temom ratifikacije Istanbulske konvencije, gospođa Šuica u toj je emisiji zablistala punim sjajem održavši lekciju svim ostalim gostima – kako o demokratskim standardima u strankama, tako i o Istanbulskoj konvenciji. Toliko je gospođa Šuica bila uvjerljiva da je uspjela na čas poljuljati i naše konzervativne i tradicijski domoljubne stavove. Sve do njezina furioznog nastupa nismo shvaćali koliko smo nazadni i nepismeni te koliko su nam skučeni (svjetonazorski) vidici. Nakon njezina istupa doživjeli smo puno prosvjetljenje i shvatili svu svoju nazadnost oko pitanja demokracije u hrvatskim strankama, a još više o Istanbulskoj konvenciji. Gospođa Šuica uvjerila nas je da su hrvatske političke stranke tako dobro demokratski ustrojene da se sve „praši” od demokratskih standarda i to onih najvećega dosega izravne demokracije. A mi zatucani i nepismeni konzervativci cijelo ovo vrijeme živjeli smo u teškoj zabludi da su hrvatske političke stranke ostavština bivše Jugoslavije odnosno Komunističke partije. U Jugoslaviji je postojala samo jedna, a u Hrvatskoj više njih! Trebala nam je gospođa Šuica i njezin nastup u emisiji Otvoreno da shvatimo kako hrvatske stranke nisu partije, nego pršte demokracijom i pluralizmom različitih ideja i slobodnoga mišljenja. Nevjerojatno je koliko smo bili slijepi pa smo umjesto prave slike, koju nam je pojasnila gospođa Šuica, u strankama vidjeli da ostaju i opstoje samo podobni, poslušni, oni po rodijačkim vezama i interesnim sferama.

No, vratimo se na Istanbulsku konvenciju jer je gospođa Šuica bila posebno inspirirana i elokventna, puna samodopadnosti i argumenata, te nam poručila da smo nepismeni i kako krivo shvaćamo što piše u Istanbulskoj konvenciji. Da se tu ne radi ni o kakvoj rodnoj ideologiji, zaštiti žena od nasilja, iako to nije rekla vjerojatno misleći na nas domoljube, konzervativce i tradicionaliste, za razliku od nje koja je nekada bila  domoljub, a sada je postala rodoljub. Gospođa Šuica uglavnom je Istanbulsku konvenciju promovirala kao zaštitu žena od nasilja, ali kao i ravnopravnost žena u društvu, što mi očito ne razumijemo.

Međutim, oni gledatelji koji su gledali emisiju Otvoreno, mogli su vidjeti i čuti kako si gospođa Šuica uzima za pravo da upada u riječ drugim gostima i prekida njihovo izlaganje te je svakome gostu dobacivala svoje uzrečice. Drugim riječima, i mikrofon ali i eter bili su puni gospođe Šuice. Mi, konzervativni i nepismeni neznalice iz plemena Hrvata, ipak smo uspjeli zaključiti da se ne radi ni o kakvoj ugrozi ženskih prava, nego je (po nama) ovdje riječ o kulturi primjereno uljuđenoga ponašanja u komunikaciji na javnome mediju, a kojega se gospođa Šuica tijekom cijele emisije nije pridržavala.

Nadalje, vrijeđajući nas nepismene, koji kao ne znamo čitati, a ako nekako i uspijemo nešto pročitati, tada nam je gospođa Šuica poručila da nismo u sposobnosti shvatiti bit onoga što smo pročitali. Zbog takvoga stava gospođe Šuice shvatili smo da od našega prosvjetljenja neće biti ništa pa smo se počeli češkati po glavi što to jest, a što nije Istanbulska konvencija te kakva će biti refleksija njezine primjene nakon ratifikacije na hrvatsko društvo. Uočili smo da je gospođa Šuica vrlo malo govorila kakav će biti zakonodavni okvir Istanbulske konvencije i koja će tijela vršiti nadzor nad njezinom provedbom. Poslije dugoga češkanja po glavi zaključili smo, a nešto i načuli, da bi to trebala biti nekakva tijela europskih ali i hrvatskih nevladinih udruga.

Neshvatljivo nam je – i nama neznalicama nameće se logično pitanje – zašto službene državne institucije kao Sabor, koje je najviše zakonodavno tijelo, moraju usvojiti Istanbulsku konvenciju, a provedbu i nadzor nad njom vršit će nevladine europske i hrvatske udruge?! I dalje nam ništa nije jasno pa će nam možda gospođa Šuica jednoga dana to i pojasniti. Nijednom gospođa Šuica nije rekla o financiranju takvih nevladinih tijela i koliko će to koštati hrvatske porezne obveznike. S obzirom da je naša europarlamentarka gospođa Šuica u Europskome parlamentu gorljiva zagovornica ulaska zemalja takozvanoga ‘Zapadnog Balkana, točno onako kako to kaže i njezin šef gospodin Junker, pitamo se hoće li takozvane zemlje Zapadnog Balkana ući u Europsku uniju a da se Hrvatskoj pritom nametne da neće smjeti postavljati nikakva pitanja, traženja ili blokadu tih zemalja. Nemamo potrebe ovdje elaborirati što bi to značilo za opstanak Hrvatske. Željeli bismo gospođi Šuici postaviti pitanje kako će to ona, ali i njezin šef gospodin Junker, prisiliti zemlje takozvanoga Zapadnog Balkana da ratificiraju Istanbulsku konvenciju, a dobro znamo kakav je svjetonazor u tim pojedinim državama.

I pri samome kraju željeli bismo poručiti našoj europarlamentarki gospođi Šuici da nas ne vrijeđa i ne omalovažava. Gospođo Šuica, mi smo se za Vas i za hrvatski narod borili i stvorili današnju samostalnu i demokratsku Republiku Hrvatsku, koju ste vi političari, svojim demokratskim standardima i sposobnostima, doveli tu gdje je danas – na dnu zemalja europske zajednice.

Svi mi potpisani u Uredništvu Braniteljskog portala mahom smo dragovoljci Domovinskog rata i nijedan od nas nije proveo manje od 1800 dana na prvim crtama bojišnice diljem Hrvatske u borbi protiv velikosrpske agresije na našu domovinu. Stoga, kako bi se reklo u Dalmaciji: ”Ne okrećite pilu naopako!”. Molimo Vas da nam prestanete „pjeskariti“ mozak. To zasigurno nećemo dopustiti da nam radite. Ako bi netko trebao držati lekcije o demokraciji i Istanbulskoj konvenciji, onda smo to zasigurno mi, što osim nas dragovoljca uključuje i sav ostali puk u Republici Hrvatskoj.

Na kraju ne bismo voljeli da sutra netko bude sankcioniran od nevladinih udruga ako bude slučajno pjevao pjesmu „Pismo ćali“, a ne ”Pismo roditelju broj jedan” ili Arsenovu „Dida moj“, a ne „Stariji roditelju roditelja broj jedan“. A što bi unuk u toj pjesmi bio, ostaje nam nepoznanica.

Priredio /Roko Mijić

Uredništvo Braniteljskog portala


Šuica: U HDZ-u nema straha od rodne ideologije-VIDEO-OVDJE


 

 

 


Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

24 KOMENTARI

 1. Tamo, od kud se protjeruje Bog, vlast preuzima Vrag sa svojim kompanjonima Sotonom i Đavlom, a od davnina je znano, tko sa Đavlom tikve sadi, o glavu mu se obijaju.

 2. Shvaćam da je kulturno i profesionalno u naslovu dotičnu ‘osobu’ osloviti “gospođa”, ali obzirom na njenu izjavu o IK, kao i njene slične rabote u EU, možda je “ona” već poduzela neke radnje (svojim stavom i gardom vidimo da već jeste) te postaje “on”, ili možda “ono”, pa …!
  Budite oprezni: slijedeći put konzultirajte ‘osobu’ da ne bude posljedica.

 3. O alkibijadima: drugovima i ‘drugovima’!
  Dojučerašnji drugovi su ostali drugovi!
  Mnogi od dojučerašnje ‘gospode’ su vješto odigrali svoje role kao gospoda; sada su (stisnuti svojim likom, nedjelom i ‘domoljubljem’) otkrili stvarne obrazine. Spavači, pseudoznanstveni klonovi i herostrati su posebna priča ove jadne hrvatske stvarnosti. Njihov dance macabre je sve glasniji i stremi apokalipsi.
  ‘Čovjek’ zaluta, sve manje s-poznaje značenje života, te smisao zamjenjuje i/ili pro-daje da bi ostvario svoj cilj!
  Nameće se i pitanje uzroka ovakvih prevrata? A uzroci su tako jednostavni: bijedni i žalosni po Čovjeka (jer ga pretvaraju u stvar); poražavajući i tragični za um, duh, intelekt,… Kako vidimo i šutke trpimo: malo je onih, koji, kad osjete zov ovozemaljskog ‘elizeja’, ‘slave’ i ‘časti’ ostanu Čovjek.
  Tada i tradicija gubi korak, klekne i … padne!
  Naime: i dojučerašnji geni kameni ‘posrnu’; istaknu cijenu svog ‘morala’; duše pro-daju mefistu; i mirne ‘savjesti’ gaze po kostima naše prošlosti, našim precima, a danas i sutra i po nama!!
  A posljedice: zar nisu svakim novim danom sve očitije??
  “Čovjek, kako to gordo zvuči”, M.Gorki (Na dnu).
  Sve bliže smo dna!?

 4. Jako nam je drago da je gospođa Dubravka Šuica reagirala na naš članak, zapravo kritiku njezina odnosa prema Istambulskoj konvenciji. Ona je u pravu da su susjedne države, „Zapadnog Balkana“ ratificirale Konvenciju, ali to ne znači da je time u njima manje nasilja prema ženama, niti da je tamo počelo provođenje odredaba rodne ideologije koje Konvencija nameće. Nismo čuli da je u Zdravstveni odgoj u crnogorskim školama uvedena slikovnica „Moje dugine boje“, a na TV nismo vidjeli „Paradu duginih boja“, kako maršira sarajevskim glavnim ulicama. Europski šefovi gđe Šuice u nametanju rodne ideologije zasad te zemlje ne diraju kao Hrvatsku, jer im je važnije da uđu u EU i tako se udalje od Rusije, nego da glume „moderna i prosvijećena društva“. I Hrvatska je napadnuta tek s ulaskom, a ne prije njega. Gđa Šuica nas je i ovdje pokušala blefirati, ali uzalud. Naš je članak rekao sve što je trebao reći i sve što je rekao je istina…ISTINA!

  • Braniteljski portal moj je suprug umro 5 god je bio u ratu i na bojisnici nije dobia ni zasluzenu mirovinu i nista i niste mi vi krivi ako sam ja napisala i ako se Suica osjeca uvrijedeno onda je to njezin problem a ne moj

 5. Poštovani čitatelji- Umoljavamo Vas da svoje komentare pišede uljuđeno te se pridržavate pravila komentiranja koje imate na Braniteljskom portalu. Ukoliko to ne bude tako kako u pravilima lijepo piše, svi komentarui uvedljivog sadržaja će biti pobrisani a oni koji ih pišu biti će banirani te više neće moći komentirati. Znadete i sami da su svi vaši uvredljivi komentari podložni tužbi onoga na koga se odnose u ovom slučaju gospođe Šuice te se od istih molimo suzdržite. Nekoliko komentara uvredljivog i degutantnog sadržaja je pobrisano a ukoliko se ponove oni koji ih pišu biti će blokirani.

 6. Velepoštovanu gospođu Europarlamentarku zbilja treba pohvaliti za kontinuitet djelovanja barem tamo od Sanadera s kojim je dilala s hrvatskom zemljom na Srđu , koju su uz pomoć povjerenika gradonačelnika Bosnića, koji o tome nije imao pravo odlučivati rasprodavali zemlju po 55 kuna metar krvave Hrvatske Zemlje na Srđu onima od kojih za to za uzvrat nisu sigurno ništa osim lijepe riječi dobili. Sve za lijepe oči rade takvi naši kadrovi i za “prosperitet” jedine im muzare, jer ni u svom gradu ni u svijetskim mastodontalnim tvorevinama ne znače ništa osim što se sa svim što gazde kažu slažu. To je dakako poželjno kao i prigovarati bojovniku Roku Mijiću koji o Dubrovniku sve zna i iz perspektive visokog časnika u najtežim vremenima tako i iz perspektive zajedništva s braniteljima na prvoj crti i zapovijedanja iz tamo razrušenih Kupara u kojima je spavao s pantaganama s toga miševi u rupe ! Osobno bih pohvalio to što je gospođa na moju oštru sugestiju promijenila ime svojem cirkusu od “simpozija” o karcinomu kojemu je promijenila ime iz prevencija u borba protiv karcinoma jer kako onaj tko donosi Golf skupa s pesticidima u neposrednu blizinu Gradu dubrovniku i time izravno ugrožava zdravlje stanovnika možemoo biti zahvalni za prodavanje muda za bubrege i priču o zapadnobalkanskoj prevenciji od karcinoma, koji je poodmakao ali da bi Bog do dao pravne Države Hrvatske pa da svak odgovara za svoja djela i da mu se ispita porijeklo imovine… A ima je i nije problem što je ima nego koliko as je to koštalo !!!!?????

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

deset + 6 =