Kako je aktivistica Ženske mreže Hrvatske Genov napala branitelja Plavšića – pročitajte što joj je odgovorio

Gospođa Bojana laže kada piše da je u filmu prikazana ustaška vojska...

Podijeli

Tjednik Novosti Srpskog narodnog vijeća nedavno je objavio članak “Užitak ubijanja pred djecom” u kojemu su se obrušile na autore i organizratore glazbeno-scenskog spektakla “Bitka za Vukovar – kako smo branili grad i Hrvatsku”…

Članak je napisan temeljem neargumentiranih i netočnih tvrdnji koje je na svom facebook-profilu objavila aktivistkinja i koordinatorica Ženske mreže Hrvatske Bojane Genov.

U nastavku prenosimo njezinu objavu i odgovor koji joj je uputio hrvatski branitelj Damir Plavšić, jedan od organizatora predstave “Bitka za Vukovar – kako smo branili grad i Hrvatsku”.

Bojana Genov (javna objava na facebooku):

“Prošli tjedan prikazana je u Malom Lošinju predstava »Bitka za Vukovar – kako smo branili grad i Hrvatsku«, glazbeno-scenski prikaz dviju knjiga: »’58’ – HOS u obrani Vukovara i Bogdanovaca« HOS-ova dragovoljca Damira Markuša i »Ne plači, moj dobri anđele – Bitka za Vukovar, zatočeništvo i sloboda« Damira Plavšića. Gledali su je učenici osnovne i srednje škole, koji su bili na predstavu upućeni od svojih razrednika/ca. Predstava je predstavljena kao edukativna, ona koja bi imala djeci i mladima pokazati pravu istinu o domovinskom ratu.

Prema pisanju medija prikazana je za oko 72.000 gledatelja u 148 izvedbi. Predstavu je moguće pogledati na poveznici https://youtu.be/H5rWS8zuln0 . Na toj je snimci (45:42 do 46:37) prikazana ustaška vojska popraćena glazbom „Oj hrvatska mati“ te prizori Jazovke i Bleiburga. Naizmjeničnim prikazivanjem scena ustaške vojske iz II. svjetskog rata i scena iz Domovinskog rata gledateljima se sugerira postojanje jednakosti između legitimne obrane države i djelovanja poražene kvislinške fašističke vojske. Da to ne bude samo sugestija pobrinuo se je Damir Markuš, jedan od autora knjige koja je poslužila kao predložak za predstavu, koji se je, obučen u uniformu s oznakama HOS-a , obratio gledateljstvu sljedećim riječima: “Ista banda ubijala je hrvatski narod poslije II. svjetskog rata i u Domovinskom ratu….Vidite kako se je povijest ponovila.“. U filmu prikazanom gledateljima predstave veliča se HOS i prikazuje zastava s bijelo crvenim poljima štita, zastava NDH.

Prikazivanje ovog propagandnog uratka kojim se nastoji redizajnirati povijest i relativizirati značenje i povijesni kontekst takozvane Nezavisne države Hrvatske i njezine vojske učenicima nikako ne može biti u interesu te djece niti Hrvatske.

Na moje pitanje djeci kako im se svidjela predstava osjećajno su rekli da je bilo lijepo. Na moje pitanje prepoznaju li uniformu i grb koju je nosio govornik, prepoznali su ih kao hrvatske. Kad takozvano vukovarsko svjetlo na ovakav način obasjava djecu, upitna je njihova budućnost. Navodno ova predstava ima odobrenje Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Javni komentar Damira Plavšića:

“Poštovana gospođo Bojana, poštovani komentatori ovoga posta, kao autor predstave dužan sam vam odgovoriti na vaša pitanja. Prije svega zahvaljujem vam što ste pogledali moju predstavu i naša tri filma. Sve što se nalazi u filmu i što smo govorili nakon filma ja i moj suborac Markuš istina je. Naša predstava je edukativna i jedina u Hrvatskoj ima posebnu suglasnost i preporuku i Ministarstva znanosti i obrazovanja te Agencije za znanost i obrazovanje za prikazivanje školskoj djeci.

Gospođa Bojana laže kada piše da je u filmu prikazana ustaška vojska.

Naime, u našem filmu vide se u jednom djelu domobrani a u drugom dijelu kolona četveroreda u kojem se kreče zarobljena Njemačka vojska u Poljskoj. Gospođa Bojana također laže kada tvrdi da se u filmu vidi Jazovka i Blaiburg (vide se samo na jednoj fotografiji kosti i ispod piše Macelj). Gospođa Bojana ponovno laže u nastavku kada piše da je Damir Markuš bio u uniformi, istina je da je Markuš na nogama imao plave tenisice, plave hlače, bijelu košulju a preko nje tamno plavu vestu na koju je prišivena oznaka “Vukovar” na desnoj strani prsa, na lijevom rukavu je prišivena mala zastava Republike Hrvatske a na desnom ramenu nosio je malu oznaku Vukovarske satnije HOS-a.

Moram gospođu Bojanu razočarati i kazati joj da je HOS (Hrvatske obrambene snage) bio legalna postrojba Hrvatske vojske i da Vukovarska satnija HOS-a nema nikakve veze sa Ustašama. Gospođa Gordana također laže i izmišlja kada piše o nekakvoj ustaškoj zastavi, naime u dva navrata se vidi kako u listopadu 1991 godine jedan naš branitelj drži malu zastavicu koju je donio iz Hercegovine a tada je zastava Herceg Bosne počinjala sa bijelim poljem također moram podsjetiti gospođu Gordanu da je i Hrvatska službena zastava 1990 godine imala prvo polje bijele boje… Prikazivanjem ZAROBLJENIH Hrvata domobranske vojske i Nijemaca nakon završetku II svjetskog rata i Hrvatskih zarobljenika i civila nakon pada Vukovara željeli smo poslati poruku da se povijest ponovila jer su i jedni i drugi uglavnom završili živote u jamama bez suđenja također su i jedne i druge zarobljenike ubijali oni koji su na kapama nosili zvijezdu petokraku.

Gospođa Bojana se na kraju izgubila u svojim lažima te je napisala ovo: “propagandnog uratka kojim se nastoji redizajnirati povijest i relativizirati značenje i povijesni kontekst takozvane Nezavisne države Hrvatske i njezine vojske učenicima nikako ne može biti u interesu te djece niti Hrvatske.” U mojoj predstavi niti jednom riječju ne govori se o NDH niti se jednom slikom prikazuju ustaše i NDH, također djeci ne puštamo nikakav propagandni film već film koji je potpuna istina onoga što se događalo tijekom obrane i nakon pada Vukovara, donosi narod.hr.

Jako sam razočaran u vas gospođo Gordana jer se spuštate na razinu Marijane Mirt a vaše prijatelju na facebooku ali i širu Hrvatsku javnost svojim lažima, konstrukcijama i mržnjom okrećete protiv Hrvatskih branitelja koji su ginuli braneći ovu prelijepu Hrvatsku. Još nešto za kraj, ja djeci i mladima govorim i prikazujem samo istinu a nikada poput vas ne bih mogao istinu sakrivati, iskrivljavati i dozirati. Protiv vas a zbog laži i konstrukcija iznesenih u vašem postu pokrećem prijavu DORH-u osim ako se ispričate a tada ću vam kao katolik i vjernik oprostiti isto kao što sam oprostio Srbima koji su na Ovčari ubili dječaka od 16 godina samo zato što je bio Hrvat i trudnicu u 7 mjesecu trudnoće (prethodno su je silovali, tukli a na kraju su joj pucali u plod) samo zato što je bila Hrvatica i moga staroga oca samo zato što je bio Hrvat. Također ću vam oprostiti isto kao što sam oprostio svojim mučiteljima u tri Srpska logora.”

U nastavku donosimo preporuku i suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za znanost i obrazovanje za predstavu “Bitka za Vukovar” 

T.H.


Podijeli

Comments are closed.