Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker upozorio je u petak u Beču na rizik od izbijanja rata na Balkanu ako Europska unija dopusti da se ugase nade u pristupanje zemalja iz te regije u Uniju.

“Ako uskratimo Balkanu perspektivu članstva (…), ondje ćemo doživjeti ono što smo već doživjeli 1990-ih, i to nesumnjivo prije nego kasnije”, rekao je. Naglasio je, međutim, da je put do punopravnog članstva zemalja zapadnog Balkana u EU-u “još dug” jer je njihov napredak još “nedovoljan” zbog čega se o tome ne može govoriti najranije “prije 2025.”. No EU se mora “intenzivno baviti” Balkanom i ne dopustiti da se rodi ideja da “ne mislimo ozbiljno kada je riječ o perspektivi članstva”, s obzirom na to da neke države članice ne skrivaju svoju rezerviranost, naglasio je. “Tlo je još plodno” za ratne sukobe u toj regiji, ocijenio je. Juncker se zauzeo za to da EU predloži zemljama zapadnog Balkana uspostavu “ekonomskog prostora u kojem bi se mogle razvijati, jednim dijelom, na isti način kao kada jednog dana budu članice” EU-a. Naglasio je također da “svi granični sporovi moraju biti riješeni prije pristupanja” kako se u “EU ne bi uvozila nestabilnost s Balkana”:

EU je počeo pregovore o pristupanju sa Srbijom i Crnom Gorom, dok su Albanija i Makedonija za sada samo kandidati za članstvo, a BiH i Kosovo tek teže tom statusu. Juncker je održao govor u austrijskom parlamentu tijekom posjeta Beču u povodu proslave 100. godišnjice osnivanja Republike Austrije u studenome 1918. godine. Dogovor o brexitu u studenom Osvrnuvši se na brexit, Juncker je rekao da je u potpunosti posvećen tome da pregovori o razdruživanju s Velikom Britanijom budu uspješni i izrazio nadu da će u studenom biti postignut dogovor. “Pregovori nisu laki jer (…) dobivamo različite signale iz Londona”, rekao je. “Na razini britanskog kabineta postoji polifonija i mi pokušavamo uskladiti tonove… da postanu melodija”, rekao je.

Kazao je kako se nada da će Europsko vijeće kasnije ovaj mjesec postići “dovoljan napredak” kako bi pregovori mogli biti zaključeni u studenom. Juncker je također pozvao države članice da ukinu odlučivanje konsenzusom i više odluka donose kvalificiranom većinom kako bi osnažili ulogu EU-a u svijetu. “Zaključali smo se u mračnoj sobi jednoglasnosti”, rekao je.

Autor

D.K.

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

2 KOMENTARI

  1. to šta je bandit nehumani,,to je njegova stvar—-Zna se i to je kao Amen ,za rat..Rat je neizbježan….ali da mi ti ideš šta govoriti ti židopartizan šugavi..–ostavi se ti balkana i nas..

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

dvadeset + šesnaest =