Plenkovićeva mlaka reakcija na Vučićev provokativni govor: ‘Jalova i promašena provokacija’

Nije tajna da, u kontekstu geostrateških prelamanja na ovim prostorima, jedan dio međunarodnih čimbenika i interesnih asocijacija želi Srbiju što prije uvući u Europsku zajednicu. Pitanje je znači li ulazak Srbije u EU otklon Vučića od Moskve ili je Moskva dobila svoga igrača u EU?...

Podijeli

Hrvatska je Vlada u ponedjeljak kao jalove provokacije koje ne mogu promijeniti povijesne činjenice ocijenila izjave srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da je Slobodan Milošević bio veliki vođa i da se u Kninu vije ‘šahovnica’ koje ondje nikada nije bilo…

“Takve izjave nažalost su nova jalova i promašena provokacija koja ne može promijeniti stvarnost ni povijesne činjenice”, priopćili su Banski dvori.

Vlada u reakciji na Vučićevu izjavu naglašava kako je povijesna je činjenica da je Hrvatska početkom 1990-ih godina bila napadnuta i bila žrtvom agresije velikosrpskog Miloševićevog režima. “Taj je režim pobjednička hrvatska vojska porazila u Domovinskom ratu i oslobodila cijeli okupirani teritorij, uključujući i grad Knin”, kaže se.

“Trajni simbol toga je upravo hrvatski stijeg na Kninskoj tvrđavi, koja je usto i tisućljetni simbol hrvatske državnosti”, naglašava vlada.

Ako su osvajački ratovi koje je vodio režim Slobodana Miloševića za predsjednika današnje Srbije “najbolje namjere”, onda će izgradnja porušenih mostova između Srbije i žrtava njezine agresije zahtijevati još mnogo napora i vremena, smatraju Banski dvori.

“Položaj Srbije kao gubitnika odgovornog za tolike tragedije kod gotovo svih susjednih naroda zasigurno je težak. Što prije se Srbija, njezino vodstvo i njezina javnost s time suoče i usvoje europske vrijednosti, tim prije će doći do istinske pomirbe i dobrosusjedskih odnosa”, zaključuje se u priopćenju.

Vučić je u nedjelju na mitingu na Kosovu ustvrdio da je Srbija imala iluziju da je velika i moćna i da je Slobodan Milošević bio “veliki lider”.

“Ali mu želje nisu bile realne”, nastavio je Vučić, zbog čega su Srbi platili veliku cijenu, ali nisu postali veći. “Kad izgubite rat, za to se plaća cijena. Visoka, najviša”, naglasio je.

Ilustrirajući posljedice ratova po Srbe, rekao je kako se “danas u Kninu vijori šahovnica koje tamo nikada nije bilo, u Sarajevu je broj Srba 50 puta manji, a u Prištini ih živi svega nekoliko”.

Kako je Plenkovićev koalicijski partner povodom Oluje nazočio sa srbijanskim vrhom na skupu “Oluja je pogrom”

Podsjetimo, Andreju Plenkoviću, predsjedniku hrvatske Vlade nije bila sporna nazočnost svog koalicijskog partnera SDSS-ovog Milorada Pupovca u Srbiji na “danu sjećanja na ubijene i prognane Srbe u Oluji” pod sloganom “Oluja je pogrom”, na kojem je srbijanski predsjednik skandaloznom usporedbom zapanjio Hrvatsku, ali ne i hrvatskog premijera.

Nakon Vučićeve usporedbe Republike Hrvatske s Hitlerovom Njemačkom Milorad Pupovac nije napustio skup, niti je kasnije eksplicitno osudio tu tezu, već je licemjerno izjavio kako “razumije Hrvate koji su u usporedbama današnje Hrvatske s Hitlerovom Njemačkom prepoznali teške riječi”, a Plenković je pak mlako ocijenio: “Dobro, Pupovac je dobio poziv, otišao je… Važan je stav hrvatske vlade i tu smo svi jedinstveni”, ustvrdio je Andrej Plenković prošli mjesec.

Dr. sc. Sanja Bilač podsjetila je početkom ožujka kako “Aleksandar Vučić svoj politički put počinje kao Šešeljev radikal s kojim ga veže i kumstvo. Za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini priključuje se dragovoljcima četničkog vojvode Slavka Aleksića, a zatim s još jednim četničkim vojvodom, Tomom Nikolićem, osniva Srpsku naprednu stranku. Vučić je odgovaran za agresiju Srbije na Hrvatsku. Srbiju kojoj je na stalnom Haškom sudu presuđeno da je izvršila agresiju na Hrvatsku i da se u toj agresiji služila djelima koji su okarakterizirani kao genocidni”.

“Unatoč služenju četničkim vojvodama, Vučićev politički uspon i preuzimanje uloge neprikosnovenog vladara događa se 2014. kada je izabran za predsjednika srbijanske vlade. Činjenica je kako su se te godine u Srbiji održala dva skupa međunarodnih asocijacija od kojih je jedan Trilaterala“.

“Znakovito je kako Vučić od tada dobija snažan vjetar u leđa i započinje svoj politički uspon. Je li Vučić tada dobio zadatak preuzeti ulogu onoga koji će uvesti “red“ u Srbiju i postati neprikosnoveni vladar te balkanske države? Očito je kako se srbijanski predsjednik priprema i za preuzimanje uloge europskog mirotvorca”.

“Nije tajna da, u kontekstu geostrateških prelamanja na ovim prostorima, jedan dio međunarodnih čimbenika i interesnih asocijacija želi Srbiju što prije uvući u Europsku zajednicu. Pitanje je znači li ulazak Srbije u EU otklon Vučića od Moskve ili je Moskva dobila svoga igrača u EU? Vučićevi planovi su jasni i u pogledu na BIH. U slučaju prisile međunarodne zajednice na priznanje Kosova od strane Srbije, Aleksandar Vučić može ucjenjivati pripajanjem Republike Srpske matici Srbiji”, upozorila je dr. sc. Sanja Bilač, dodajući da je “Hrvatska svojim jalovim i izdajničkim političkim vodstvom preuzela ulogu onih koji zadatke ispunjavaju bez pogovora i onda kada su u suprotnosti s hrvatskim nacionalnim interesima”.H

G.S.

 


Podijeli

Comments are closed.