Joe Biden prisegnuo i postao novi predsjednik SAD-a. Donald Trump nije nazočio inauguraciji!

Kazao je kako je Amerika danas prvi put izabrala ženu potpredsjednicu...

Podijeli

Joe Biden na svečanosti u Washingtonu prisegnuo je kao 46. američki predsjednik SAD-a. Prije njega prisegnula je i Kamala Harris, prva potpredsjednica SAD-a…

“Ovo je dan demokracije, povijesti i nade te razrješenja. Amerika je odgovorila na sve izazove. Danas slavimo trijumf demokracije. Volja ljudi je uslišana. Naučili smo da je demokracija krhka, ali je prevladala. Na ovom tlu prije samo nekoliko dana bilo je nasilje, ali iz svega smo izašli kao jedna nacija i mirno obavili prijenos vlasti. Nasilje se ovdje više neće dogoditi. Ni danas ni nikad više”, kazao je Biden.

Zahvalio se svojim prethodnicima, uključujući i bivšem predsjedniku Jimmyju Carteru koji nije mogao prisustvovati svečanosti.

“Daleko smo dogurali, ali još nas puno toga čeka. Moramo puno toga izgraditi i zaliječiti”, rekao je.

U govoru je kazao kako će učiniti sve da pobijedi rasizam, sve oblike ekstremizam te se izbori s pandemijom koronavirusa.

“Bez jedinstva nema mira i nacije, već samo kaos. Ovo je naš povijesni trenutak i moramo biti ujedinjeni. Krenimo ispočetka, slušajmo i poštujmo jedni druge”, rekao je Biden.

Kamala Harris prisegnula je za potpredsjednicu SAD-a.

Kazao je kako je Amerika danas prvi put izabrala ženu potpredsjednicu.

“Nemojte mi reći da promjena nije moguća”, kazao je i dodao da će biti predsjednik svim Amerikanaca te se jednako boriti i za one koji ga nisu podržali.

Poručio je kako razumije sve oni koji strahuju za svoj posao i zdravstveno osiguranje te naglasio da rješenje nije okretanje protiv onih koji ne izgledaju isto kao i mi.

“Pred nama je možda najtamnije razdoblje pandemije koronavirusa, ali moramo se boriti kao jedna nacija. Proći ćemo ovo zajedno. Ovo je vrijeme mnogih kušnji s kojima se susrećemo istovremeno. Vrijeme je za odvažnost, moramo stvoriti novi i bolji svijet za novu djecu te stvoriti novo poglavlje u povijesti SAD-a. Dajem vam svoju riječ, branit ću Ustav, demokraciju i Ameriku. Bog blagoslovio Ameriku”, rekao je Biden.

“Novi je dan u Americi”, twitao je Biden nekoliko trenutaka nakon što je Donald Trump napustio Washington.

Nije nazočio inauguraciji.

Naime, Trump je još prije prisege Bidena kao službeni predsjednik SAD-a, napustio Washington sa svojom suprugom Melanie, ostavivši pismo Bidenu. Napomenuo je da ne želi Bidena moliti za predsjednički avion , pa je tako odletio službenim avionom u vrijeme dok Biden još nije prisegnuo za predsjednika SAD, navode tamošnji mediji…

Trump je napustio Bijelu kuću i uputio se prema Floridi.

Predsjednik Donald Trump ostavio je poruku svom nasljedniku Joeu Bidenu u Ovalnom uredu i očuvao barem jednu tradiciju u mirnom prijenosu vlasti, otkrili su dužnosnici Trumpove administracije u srijedu.

“Predsjednik je ostavio poruku novoizabranom predsjedniku Bidenu”, rekao je Judd Deere, zamjenik Trumpova tajnika.

Bivši predsjednik Barack Obama ostavio je Trumpu poruku na Hayesovu stolu prije četiri godine i poželio mu “puno sreće i božjeg blagoslova”.
“Čestitke na izvanrednoj utrci”, napisao je Obama. “Milijuni polažu svoje nade u Vas i svi bismo se, bez obzira na stranačku pripadnost, trebali nadati većem prosperitetu i sigurnosti u vašem mandatu”.
Dužnosnici nisu htjeli otkriti sadržaj Trumpove poruke Bidenu pa možemo samo nagađati o sadržaju te poruke, obzirom na cijeli tijek uzavrele kampanje na rubu velikog incidenta i utrke za predsjednika SAD-a…
Odlazeći potpredsjednik Mike Pence ostavio je poruku svojoj nasljednici Kamali Harris.
Treba napomenuti da je osiguranje Bidenove inauguracije bilo kao nikada i nikom do sad!
T.H.

Podijeli