Jezični savjet: Sretan Božić ili čestit Božić? Sretna Nova godina ili sretna nova godina?

Ako, dakle, prijatelju želimo samo praznik sretan, onda pišemo prvu riječ velikim početnim slovom, ali bolja je čestitka ako mu poželimo čitavu novu godinu sretnom...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Pridjev sretan javlja se od 18. stoljeća. U vezi je s glagolom sresti, sretati. Misli se da nas ljudi lijepo i dobro sreću. S tim je u vezi i imenica sreća. Do 18. stoljeća bio je pridjev srećan sasvim običan i u hrvatskom jeziku. U novije vrijeme u hrvatskom se ustalio pridjev sretan, a stari pridjev srećan danas je u srpskom. Kad to nađemo u kojega starijeg našeg književnika nije to nikakav srbizam. Taj pridjev znači koji ima sreću, što donosi sreću. To onda znači i dobar, povoljan, uspješan, ugodan, blažen, blagoslovljen i sl. A kad je to tako, jasno je da to postaje sasvim prikladno za čestitku. Ako nam se pridjev čestit čini svečanijim, slobodno ga upotrijebimo. Učinili su to, npr. i Harambašić i Matoš i to baš u vezi s Božićem. Harambašić: Čestit Božić srcem smjelim i ja tebi rode želim, a Matoš: Svim pak čestitim Hrvatima i Hrvaticama čestit Božić.

Ako, dakle, prijatelju želimo samo praznik sretan, onda pišemo prvu riječ velikim početnim slovom, ali bolja je čestitka ako mu poželimo čitavu novu godinu sretnom.

Možda pridjevu čestit baš češća upotreba u pjesništvu daje svečaniji ton. Oba pridjeva su, dakle, dobra. Možemo ih slobodno upotrebljavati i često varirati. Osim njih, dosta je čest i pridjev blagoslovljen, običnije za Božić, ali može i za Novu godinu. Za Novu godinu ipak su običniji pridjevi sretna, uspješna, vesela itd. Zanimljivo je da nam se danas čestit javlja uglavnom uz Božić, a sretan, uspješan i sl. za Novu godinu.

U vezi s Novom godinom valja reći da se u nazivu praznika Nova godina prva riječ piše velikim početnim slovom, a druga malim. Ako, dakle, prijatelju želimo samo praznik sretan, onda pišemo prvu riječ velikim početnim slovom, ali bolja je čestitka ako mu poželimo čitavu novu godinu sretnom. Onda to više nije praznik pa se sve piše malim slovima, osim ako ne pišemo sve velikima. Ako smo upotrijebili samo jedan pridjev u božićno-novogodišnjoj čestitki, on vrijedi i za Božić i za Novu godinu. Ne valja biti škrt u upotrebi pridjeva, ali treba paziti što je komu primjerenije i koji pridjevi bolje stoje uz Božić, a koji uz Novu godinu.

Za Božić to može biti pridjev čestitsretan, veseo, blagoslovljen… Sve to može stajati uz Novu godinu, ali čestit nije baš obično. Osim toga tu može doći još i pridjev uspješan, pogotovo poslovnim partnerima. Može se upotrijebiti i koji opisni izraz: puno blagoslova, sreće, zdravlja, mira, zadovoljstva, uspjeha i sl. Ako nam je ipak draži pridjev, onda je blagoslovljen najobuhvatniji – u njemu je sve najbolje što si sami možemo poželjeti i što nam Bog može dati. Od toga ljepše želje nema.

Jezični savjet pripremio dr. sc. Mile Mamić.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 × 5 =