«Jer Hrvatsku mi moju objesiše…» Heroji ili zločinci, branitelji ili agresori, sve se pobrkalo u smradnom blatu sudske nepravde, suludo i neshvatljivo…

Heroji ili zločinci, branitelji ili agresori, sve se pobrkalo u smradnom blatu sudske nepravde, suludo i neshvatljivo…

Jer Hrvatsku mi moju objesiše, Ko lopova, dok njeno ime briše, Za volju ne znam kome, žbir u uzama!
Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

Posvećeno 1260-etorici građana nepokorenog Osijeka pobijenih tijekom našeg obrambenog Domovinskog rata

«Jer Hrvatsku mi moju objesiše…»

Ljudskost, Dostojanstvo, Poštenje, Pravda, Istina….

Dugačak je taj veličanstveni niz lijepih riječi, predugačak za jedan život, ali i nedostižan, utopijski, neostvariv za ovaj narod – hrvatski.

Kao da je staza sudbine posuta solju pa ovce oborenih glava prolaze-na putu u klaonicu; mrtvi i živi su osuđeni: i Tuđman i Šušak, i mrtvi Bobetko i živi Norac…..niz je predugačak: još i Hrastov, Merčep, i Praljak…,Glavaš, a ima ih još i još, bezbroj, znanih i neznanih koji čame u kazamatima, ni broja im se ne zna.

Heroji ili zločinci, branitelji ili agresori, sve se pobrkalo u smradnom blatu sudske nepravde, suludo i neshvatljivo…

Tko smo, gdje smo i što želimo?

Jesu li Hrvati zaista narod slugu poniznih, ovce bez dobrog pastira; jesmo li po hrvatskom kralju Zvonimiru prokleti pa najbolje služimo tuđoj čizmi… jer sami sebe međusobno izdajemo, na križ razapinjemo?

Izdajice su na slobodi, prokleti žbiri potajno likuju a oni koji su sebe za slobodu žrtvovali čekaju u dugačkom redu da ih poput lopova objese ili zatoče uzničkim zidom, zidom srama….moja Hrvatska postala je crna, zločinačka jama.

Tri tisuće, i više očajnih očajnika – hrvatskih branitelja, bez ikakve presude, skončalo je od vlastite ruke izgubivši vjeru u ono što su sami svojom krvlju drugima podarili; sude nam plaćenici – Pilati koje smo mi davno trebali osuditi – na zid srama pribiti.
Hrvatska je zemlja natopljena krvlju onih što su branili sveto hrvatsko tlo, što su štitili hrvatske domove, grobove i bogomolje, tvornice i bolnice, kazališta i zabavišta od zločinaca koji se danas šepure na slobodi, rugaju nam se…i još ih zato plaćamo!?
Zemlja VAPI za istinskom Pravdom-oštrom, neprikosnovenom, poštenom, nepodmitljivom, uzalud… vapi ovo hrvatsko tlo i proklinje sve one koji su na tuđoj žrtvi Judino srebro zgrtali i još uvijek bezobzirno zgrću, uzalud vapaj očajnika…..

Stoljeća su prošla a još uvijek nas gusta magla vije, još smo uvijek glupe guske, izgubljene u magli besciljnog lutanja…..

Krvnici, lopovi, žbiri, izdajice – i dalje u mraku noževe bruse, vješala našim herojima pripremaju, još nije gotovo, do kada, hoće li se konačno i preliti ova gorka čaša strpljenja?

Priredio: D. Kalafatić

1909.

Na vješalima. Suha kao prut.
Na uzničkome zidu. Zidu srama.
Pod njome crna zločinačka jama,
Ubijstva mjesto, tamno kao blud.

Ja vidjeh negdje ladanjski taj skut,
Jer takvo lice ima moja mama,
A slične oči neka krasna dama:
Na lijepo mjesto zaveo me put!

I mjesto nje u kobnu rupu skočih
I krvavim si njenim znojem smočih
Moj drski obraz kao suzama.

Jer Hrvatsku mi moju objesiše,
Ko lopova, dok njeno ime briše,
Za volju ne znam kome, žbir u uzama!

A. G. Matoš


Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

6 KOMENTARI

 1. Istina je svetinja, a ona je temelj ove objave. U četničko -pravnih skok močvari u kojoj se guši Hrvatska VLADAJU KRVNICI S OVČARE, a našep ovce koje spominjete-posebno one tobože na vlasti, guše se u magli i upropaštavaju Hrvatsku!

 2. Da neka pocivaju u miru Oni koji padoše od agresora čet nika i jugovojske ,sramote još idalje da njihovo znakovlje nezabraniše fuj na One koji su to ostavili natom papiru koji bi mi trebali poštivati !!??Do kada da se mi klanjamo onima koji su zemkju napali opljackali i pitam Vas koliko nevinih žrtava pobili ??? Ne samo u Domovinskom ratu vec i 45 g pa do danas!?Sramota i tuga!!!

 3. Mi iz van hrvatske nemozemo razumjet,kakva je to politik.Takve treba odmah preko Drine.Mismo postanari u svojoj kuci ,a oni se sire po nasoj grudi
  Hrvati budie se,dosli smo opet do “ZIDA”..

 4. Stvarno za ne povjerovati… oni koji su dizali pobunu protiv Hrvarske danas rade u državnom odvjetništvu, policiji, sudstvu. Zar se u tim službama ne traži gdje si služio vojsku, postoji li sigurnosna provjera ili nešto slično. Ili je to nešto po čemu su oni prioritet po instaliranju na te pozicije.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

dvanaest + pet =