Jelena Zrinska, kći hrvatskog bana Petra Zrinskog, umrla u 1703. egzilu na području Osmanskog Carstva…

Jelena Zrinska rođena je kao grofica 1643. godine u Ozlju, gdje su Zrinski posjedovali dvorac...

Podijeli

Jelenin drugi suprug Imre Thököly digao je ustanak protiv Habsburgovaca zbog čega je ona završila u zarobljeništvu u Beču…

Dana 18. veljače 1703. godine umrla je grofica Jelena Zrinska, kći hrvatskog bana Petra Zrinskog, osobito poznatog po sudjelovanju u Zrinsko-frankopanskoj uroti. Majka Jelene Zrinske bila je Katarina Frankopan, polusestra Frana Krste Frankopana, koji je također poznat po spomenutoj uroti.

Jelena Zrinska

Jelena Zrinska rođena je kao grofica 1643. godine u Ozlju, gdje su Zrinski posjedovali dvorac…

Zanimljivo je da se Jelena Zrinska udala čak dva puta na vrlo visokoj razini. Naime, prvi suprug bio joj je Franjo I. Rákóczi, izabrani vladar Erdelja (Transilvanije) i jedan od najbogatijih ljudi u čitavom Hrvatsko-Ugarskom Kraljevstvu. S njime je imala sina Franju II. Rákóczija, koji je kasnije postao osobito poznat po vođenju borbe za osamostaljenje Ugarske od Habsburgovaca.

Budući da joj je prvi suprug umro nakon samo deset godina braka, Jelena se oko šest godina kasnije ponovno udala, i to za Imru Thökölyja, koji je također bio vladar Erdelja, a u jednom trenutku čak i vladar cijelog sjevernog dijela Ugarskog Kraljevstva. Thököly je također bio vođa ustanka protiv Habsburgovaca, poznatog pod nazivom Ustanak kuruca. Tijekom borbi Jelena je zarobljena. Neko je vrijeme držana u Beču, no zatim se putem razmjene zarobljenika uspjela ponovno sastati sa svojim suprugom Thökölyjem. Nakon habsburških pobjeda morali su oboje otići u egzil u Osmansko Carstvo, donosi povijest.hr.

Jelena je jedno vrijeme živjela u carigradskoj četvrti Galata, a kasnije u gradu İzmitu, poznatom i pod antičkim nazivom Nikomedija. İzmit se nalazi na obali Mramornog mora, i to na njegovom krajnjem istočnom kraju, oko 80 kilometara od Istanbula. Jelena je umrla na današnji dan 1703. godine, a njeni posmrtni ostatci danas se nalaze u katedrali svete Elizabete u Košicama (Slovačka). Vrlo je zanimljivo da su se protiv Habsburgovaca borili njen otac (Petar Zrinski), stric (Nikola Zrinski), poluujak (Fran Krsto Frankopan), oba njena supruga (Franjo I. Rákóczi i Imre Thököly), kao i njen sin (Franjo II. Rákóczi), a i ona sama.

H.H.

 


Podijeli