“JEDNO JE JASNO” – BEZ LUKE MODRIĆA SMO VODA! ZA ‘MAESTRA‘ ZAMJENU NEMA NI REAL MADRID, ALI NI HRVATSKA

Što možemo zamjeriti izborniku Daliću? Malo toga, jer postavio je momčadi logički, ali...

Podijeli

Hrvatska nogometna reprezentacija večeras u Portu protiv Portugala igrala je 1. kolo Lige nacija i izgubila 4:1…

PORTUGAL: Lopes – Joao Cancelo, Pepe, Ruben Dias, Guerreiro – Danilo – Joao Moutinho, Fernandes – Jota, Joao Felix, Bernardo Silva

HRVATSKA: Livaković – Barišić, Vida, Lovren, Jedvaj – Vlašić, Kovačić, Pašalić – Rebić, Kramarić, Brekalo

Dugo smo se pitali kako će Hrvatska izgledati bez Luke Modrića i ako je suditi po onome što smo gledali u Portu, neće nam biti lako. Luka Modrić je i duša i motor Vatrenih, s njim smo vatra, bez njega smo voda. Barem kada pričamo o nogometu na vrhunskoj svjetskoj razini…

U danima prije Porta nekako smo vjerovali da imamo jako širok kadar. Nema Perišića? Nema veze, tu je Brekalo. Nema Brozovića Rakitića? Pa tu su Pašalić Vlašić. Nema Vrsaljka? Nije ga bilo ni u kvalifikacijama, a i Jedvaj je solidan. Nema Modrića, ali tu je Kovačić, veznjak kojeg su navijači ocijenili najboljim igračem Chelseaja u prošloj sezoni.

Nažalost, sve te zamjene (još) nisu ta razina. Perišić je dokazana svjetska klasa, Brekalo to tek treba postati, za sada još nije nositelj ni u Wolfsburgu.

image

Vlašić je najbolji igrač CSKA, ali Portugal igra možda i dvije razine brže od njegovih suparnika u Rusiji. Ne možeš se samo tako adaptirati. Kovačić je sjajan igrač, ali nije Modrić. Nije lider, nije igrač koji će energijom probuditi suigrače, a onda potezima obeshrabriti suparnika, a podići samopouzdanje ekipe. Kovačić to ne može. Međutim, zamjenu za Luku Modrića nećemo pronaći. Ne može je pronaći ni Real Madrid, koji može kupiti svakog playa na svijetu. Modrić je uvjerljivo najbolji hrvatski igrač svih vremena u svima anketama po svim parametrima. Tko zna kada će se u Hrvatskoj ponovno roditi netko ravan Modriću…

Tako smo se u Portu morali spustiti na zemlju. Možda malo grublje nego što je itko mogao vjerovati, ali malo je reprezentacija na svijetu koje mogu kvalitetno nadomjestiti izostanak šest praktički vodećih igrača. Modrić, Rakitić, Brozović, Perišić, Vrsaljko i Petković nisu bili u udarnoj postavi protiv Portugala. Previše je malena Hrvatska da bi ih mogla kvalitetno nadoknaditi. Nije slučajno Portugal aktualni prvak Europe i branitelj naslova u Ligi nacija, to je momčad prepuna svjetskih klasa, uigrana, disciplinirana, nama uvijek nezgodna. A i njima je nedostajao tek Cristiano Ronaldo.

Stoga ne čudi da je, izuzmemo li nekoliko uvodnih minuta, na terenu postojao samo Portugal. Hrvatska se nije znala braniti, a napadački nije postojala. Doslovno je svih deset igrača na terenu izgledalo izgubljeno. Svi su kasnili u fazi obrane, a bili ‘skriveni’ kada bismo probali krenuti u napad. Bila je to igra ‘mačke i miša’, u kojoj nas je blamaže spasio Livaković uz pomoć vratnica i sreće.

Što možemo zamjeriti izborniku Daliću? Malo toga, jer postavio je momčadi logički. Možda je mogao Petkovića uvesti 15 ili 20 minuta ranije, iako nas to ne bi spasilo. Ništa nas u Portu nije moglo spasiti. Pokušao je Dalić napraviti obrambeni blok, ne dvojimo da je tražio daleko agresivniji pristup, ali ‘curilo’ je sa svih strana, od sredine terena do bokova. Teško se braniti kada je suparnik tehnički perfektan, a u svakom napadu nadire u petoj, pa i šestoj brzini. Dio naših igrača nije bio spreman parirati takvoj brzini, a kada ih toliko ispada iz igre, automatski postaje bespredmetna priča o učinku bilo kojeg igrača. Nogomet je kolektivni sport, posebno kada pričamo o fazi obrane.

image

Mogli smo onda barem igrati agresivnije? Jesmo, ali i to je pitanje kvalitete, iskustva i karaktera igrača. Kada nisi zreo i igrački spreman za suparnika kakav je Portugal, onda ne možeš biti ni agresivan. A kada si nedorastao zadaći, onda si izgubljen, a izgubljen igrač ne može biti agresivan, donosi sportske.

Protiv Francuske Dalić će vjerojatno od prve minute na teren poslati Brozovića i Perišića, možda i Petkovića, koji bi trebali poboljšati našu igru, donijeti klasu i toliko potrebnu agresivnost. Iako su daleko od optimalne tjelesne spreme. Ne možemo vrhunskim reprezentacijama parirati bez toliko važnih igrača. U Portu smo jako lijepo vidjeli…VIŠE-OVDJE

D.J.


Podijeli