Je li Musica Appassionata ogodila novonastalo stanje u šibenskom Gradskom vijeću? HDZ muči jedna ruka, ali imaju dvije alternative

ilustracija
Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Točka o festivalu Musica Appasionata skinuta je s Dnevnog reda šibenskog Gradskog vijeća pa tako HDZ-ovi vijećnici neće u petak ukinuti taj festival klasične glazbe, što je od njih zatražilo Kazališno vijeće na zahtjev novog ravnatelja šibenskog kazališta Jakova Bilića, doznaje Šibenski portal…

Točku je skinuo predlagatelj Dnevnog reda, gradonačelnik Željko Burić, zbog, kako kaže, nedovoljnih i kontradiktornih informacija, no to ne znači da se ta točka neće naći na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća. Naprotiv, vrlo vjerojatno će biti.

– Jednostavno je. Musica Appassionata je postojala za vrijeme mog mandata zato što su to bili plan i djelovanje kazališta. No, u planu novog ravnatelja, festival nije trebao postojati i nitko nije reagirao kada je on javno objavio taj plan. Osobno mi ne pada na pamet da ja kao političar govorim kako će izgledati kultura – istaknuo je Burić.

Nigdje u medijima, dodaje, nisu izišle informacije koliko festival košta i koliko ima posjetitelja. Upravo zbog toga će Burić poslati unutarnju reviziju koja će pročešljati papire Musice Appassionate u zadnjih pet godina.

– Tada ćemo vidjeti kako je taj festival vođen, je li bilo fiskalne odgovornosti, a onda ćemo sve podatke dostaviti vijećnicima. Zato i je odluka bila da je bolje nešto odgoditi, a ne napraviti odluku na štetu grada. Trebamo se voditi činjenicama i argumentima, a moramo i shvatiti da ravnatelj ima odgovornost ne samo vođenja programa, već i fiskalnu odgovornost – poručio je gradonačelnik Burić.

Bilić bez riječi

Povlačenje točke ni u kom slučaju se ne kosi s Bilićevom vizijom programa kazališta, a nije ni konačna nego privremena odluka.

– Nedvojbeno je da ostaje klasični program i gašenjem Musice Appassionate, ali cilj nam je doći do konkretnih podataka pa da znamo je li bolje 15 glazbeno-scenskih programa ili festival klasične glazbe. Gradski vijećnici će o tome odlučivati zato što je prije 11 godina Gradsko vijeće i osnovalo taj festival – objasnio je Burić.

Nazvali smo ravnatelja šibenskog kazališta Jakova Bilića, no on uopće nije htio komentirati novonastalu situaciju. S druge strane, predsjednica Kazališnog vijeća Anita Škugor Kodžoman kazala je kako je ravnatelj imao jasne stavove i vizije za program koji je ponudio.

– Smatrao je da je nepotreban dualizam, a mi smo samo zahtijevali da ni na koji način ne pati taj segment klasične glazbe. Prihvatili smo jednoglasno njegov prijedlog – objasnila je Škugor Kodžoman koja, pak, ne zna što je motiviralo, predlagatelja, u ovom slučaju šibenskog gradonačelnika, da navedenu točku skine s dnevnog reda.

Ima li HDZ 13 ruku?

No, u kuloarima su se pojavile priče da je glavni problem to što u HDZ-u nisu sigurni da imaju 13 ruku, odnosno većinu u Gradskom vijeću. Naime, njihov gradski vijećnik Branimir Zmijanović je, kako doznajemo, u ‘ratu’ sa šefom županijske organizacije Nediljkom Dujićem zbog toga što njegova žena nije prošla za ravnateljicu Nacionalnog parka Krka.

Nakon oštrih novinskih istupa, i proširene priče kako bi se Zmijanović vrlo lako mogao priključiti ultradesnoj oporbi, u HDZ-u su krenuli u akciju. Kako doznajemo od dobro obaviještenog izvora, dogovorili su suradnju s jednim ili dva oporbena vijećnika pa će tako zaobići Zmijanovića, riješiti hitne točke Dnevnog reda, a Musica Appassionata će čekati sljedeću sjednicu.


Vezane vijesti;

-Nera Gojanović: Nikom nije jasno da “ostajemo bez festivala Musica appassionata”:Tko to još ukida festival koji se razvija i ima svoju stalnu publiku?…

 


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 − 2 =