JAVNO TRAŽIMO od ministrice MZO Blaženke Divjak: Želimo znati tko piše udžbenike povijesti!…

Zahtijevamo da u pisanju udžbenika, bez iznimke, ne sudjeluju autori, suradnici i svi drugi koji su radili na stvaranju novoga kurikula, kao ni njegovi službeni recenzenti. Time će se postići širina i objektivnost sudionika u konačnoj izradi kurikula i udžbenika, i skinuti svaka sumnja u pristranosti i pogreške u svim fazama toga rada i djela...

Foto/Patrik Macek-PIXELL Tražimo da gđa ministrica Divjak jamči da će svi udžbenici biti potpuno i provjerljivo usklađeni s recenzijama i da će i recenzije i popravljene inačice tekstova biti dostupne hrvatskoj javnosti.
Podijeli

Dana 23. veljače 2018. hrvatski su mediji objavili da je za kurikul predmeta Povijest stigla pozitivna recenzija iz Njemačke, posredovanjem Bavarskog državnog ministarstva obrazovanja i kulture, znanosti i umjetnosti (http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/ZELENO-SVJETLO-Njemacki-recenzent-pozitivno-ocijenio-kurikulum-povijesti?meta_refresh=true). Nekoliko dana prije toga ministrica Divjak je na HTV rekla da se za probno (eksperimentalno) uvođenje novoga kurikula u dio hrvatskih škola već pišu udžbenici. Novi kurikul će se probno uvesti najesen ove godine, što znači da su autori i izdavači već morali biti izabrani. Ili da se biraju. I da pišu.

Ovdje javno tražimo od ministrice Divjak da hrvatsku javnost obavijesti;

  1. Može li javno i izričito jamčiti da će recenzije HAZU biti potpuno ugrađene u- a) kurikul koji ide u probnu primjenu,- b) u udžbenike koji će biti napisani za taj kurikul?
  2. Želimo da hrvatskoj javnosti obeća da će ishodi svih predmeta u novom kurikulu biti potpuno i provjerljivo usklađeni s recenzijama HAZU, i da će i recenzije i popravljene inačice tekstova biti dostupne hrvatskoj javnosti
  3. Kako misli provesti natječaj za izdavače, a kako za autore udžbenika za potrebe probne primjene kurikula?
  4. Budući da kurikul nema sadržaj nastave, nego samo njezine ishode, tvrdimo da recenzije ishoda nisu dovoljne, nego da i svi udžbenici moraju biti recenzirani.
  5. Neka izdavači slobodno pribave recenzije udžbenika, ali mi ovdje inzistiramo da i svaki udžbenik treba recenzirati a) Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) i b) Hrvatski institut za povijest.
  6. Tražimo da gđa ministrica Divjak jamči da će svi udžbenici biti potpuno i provjerljivo usklađeni s recenzijama i da će i recenzije i popravljene inačice tekstova biti dostupne hrvatskoj javnosti.
  7. Zahtijevamo da u pisanju udžbenika, bez iznimke, ne sudjeluju autori, suradnici i svi drugi koji su radili na stvaranju novoga kurikula, kao ni njegovi službeni recenzenti. Time će se postići širina i objektivnost sudionika u konačnoj izradi kurikula i udžbenika, i skinuti svaka sumnja u pristranosti i pogreške u svim fazama toga rada i djela.

Znanstveni Tim-Braniteljskog portala

Braniteljski portal


Podijeli

10 KOMENTARI

  1. Puno bi se problema rjesilo i puno ih se nebi dogodilo da hrv.ima samo jednu krovnu udrugu hrv.branitelja. Imali bi clanova vise nekih velikih stranaka. To je brojka koju se niukom slucaju nebi moglo ‘marginalizirati’. Ovo stanje sad je i suludo i neefikasno.

  2. Pa tyo se pise u Beogradu pa zato je i bio Vucic u Zagrebu, sva istina dolazi iz Beograda i SPC i kako to da se ne vjeruje da nece biti istinito, pa Hrvati su uvijek krivi i bili su na krivoj strani tako bar glase objasnjanja na presude nasim braniteljima i vitezovima koji su se osudili braniti svoj narod i svoju domovinu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here