Jakovinu i brojne poljoprivredne subjekte kazneno prijavili DORH-u

Na mail adresu Državnog odvjetništva te brojnih medija danas su stigle dvije anonimne kaznene prijave, jedna protiv bivšeg ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, a druga protiv brojnih velikih sustava u ovome sektoru...

Podijeli

Na mail adresu Državnog odvjetništva te brojnih medija danas su stigle dvije anonimne kaznene prijave, jedna protiv bivšeg ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, a druga protiv brojnih velikih sustava u ovome sektoru…

Kaznene prijave protiv bivšeg ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, ali i brojnih velikih sustava u ovome sektoru, stigle su danas na mail adresu Državnog odvjetništva RH, zastupnika europskog parlamenta te brojnih medija.

Podnositelj dvaju prijava je ostao anoniman, a potpisuje se ‘HR poljoprivreda’. Prvu, upućenu protiv bivšeg ministra podnose radi kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlastikaznenog djela nezakonitog pogodovanja te kaznenog djela trgovanja utjecajem, donosi agroklub.com.

“Stočari bez zemlje”

“Podnosimo je radi osnovane sumnje da je tadašnji ministar koristeći sve raspoložive državne institucije uključujući tadašnju Agenciju za poljoprivredno zemljište, omogućio kroz stvaranje umjetnh uvjeta (točnije prebacivanje stoke s jednog poslovnog subjekta na drugi) status tzv. “stočara bez zemlje” tvrtkama i poljoprivrednim obrtima dodjelu velikih količina poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH i time stvorio nejednake uvjete poslovanja svim ostalim subjektima na tržištu”, stoji u objašnjenju.

Pritom, je, dodaju, zlouporabio svoj položaj i dane mu ovlasti, pogodovao određenim skupinama kroz nezakonito djelovanje te iskoristio svoj službeni utjecaj da se obavi radnja koja se nije smjela obaviti.

Drugu su prijavu podnijeli radi kaznenog djela prijevare te zbog kaznenog djela subvencijske prijevare protiv uglavnom velikih sustava u poljoprivredi, od kojih je 50 imenovano, donosi agroklub.com. 

“Podnosimo je radi osnovane sumnje da su kroz stvaranje umjetnih uvjeta (točnije prebacivanje stoke s jednog poslovnog subjekta na drugi) stekli status tzv. “stočara bez zemlje”, čime su s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi doveli javnost i institucije u zabludu i time pribavili znatnu imovinsku korist kroz isplatu državnih ptopora, a sve dajući netočne ili nepotpune podatke o činjenicama o kojima ovisi donošenje odluke o državnoj potpori“, navodi se.

Traže uvid u provođenje mjere, zapisnike, kontrolu tla

DORH-u stoga predlažu da se pokrene postupak te izvrši uvid u provođenje mjera direktne dodjele zemlje stočarima bez zemlje, u sve sklopljene ugovore nakon završetka mjere kao i uvid u postupak prebacivanja stoke s jednog poslovnog subjekta na drugi u periodu prije otvaranja spomenute mjere.

Kod prijave protiv poljoprivrednih subjekata, uz potonje, traže i da se izvrši uvid u sve pripadajuće zapisnike o uvođenju u posjed te izvrši kontrola obrade tla navedenih katastarskih čestica koje su im dodijeljene na temelju mjere Direktne dodjele zeljišta stočarima bez zemlje kao i provedbu propisanih agrotehičkih mjera na pripadajućim ARKOD parcelama, piše za agroklub.com.  

Željka Rački-Kristić


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here