Podijeli

Studija provedena na gotovo pola milijuna ljudi u Kini upućuje na to da svakodnevna konzumacija jednog jajeta možda smanjuje rizik od srčanih bolesti, piše BBC…

Iako će stručnjaci naglasiti da konzumacija jaja mora biti dio zdrave prehrane kako bi bila blagotvorna, svi strahovi da jaja kvare zdravlje, čini se, mogu mirno nestati.

Do kineske studije objavljene u časopisu Heart, došlo je nakon što se javnost godinama plašila nezdravim učincima smjernoga jajeta, od kolesterola do salmonele.

Znanstvenici s pekinškog medicinskog fakulteta proveli su testiranje s čak 416.213 sudionika. Na početku studije njih 13,1 posto prijavilo je da svakodnevno jedu jaja. Devet godina kasnije u toj je skupini zamijećen 26 posto manji rizik od moždanog udara i 18 posto manji rizik od srčanog udara. Također, u skupini koja je u prosjeku jela 5,32 jajeta tjedno zamijećen je 12 posto manji rizik od razvoja ishemijske bolesti srca u odnosu na grupu koja je tjedno konzumirala samo dva jajeta.

“Ova studija pokazuje poveznicu između umjerene konzumacije jaja (do jednog dnevno) i niže stope srčanih bolesti”, napisali su autori.

“Netko bi mogao raspravljati o ograničenjima ove studije, no mi možemo zaključiti da jedno jaje dnevno ne podiže kardiovaskularni rizik, a u najboljem slučaju od jednog jajeta dnevno pojedinac može imati zdravstvene koristi”, komentirala je profesorica Nita Forouhui s epidemiološkog odjela medicinskog fakulteta u Cambridgeu, koja nije bila uključena u istraživanje.

Danas će većina liječnika poticati na konzumaciju jaja kao dijela zdrave prehrane, jer se radi o jednoj od nutritivno najbogatijih namirnica, bogatoj proteinima, vitaminima A, D, B, B12, kao i “vitaminima za oči” – biljnim antioksidasima luteinom i zeksantinom.

“Jedno jaje, čak i dva dnevno, to je apsolutno u redu”, kazala je doktorica Frankie Phillips iz britanskog saveza nutricionista, prenosi BBC.

 

Ne kaže se bez razloga da svako jutro jedno jaje organizmu snagu daje.

Kina je zemlja koja na svijetu proizvodi najviše jaja, oko 160 milijardi na godinu. Jedna kokoš pak na godinu može snijeti do čak 250 jaja…

Ne kaže se bez razloga da svako jutro jedno jaje organizmu snagu daje. Zato donosimo nekoliko činjenica o ovim korisnim namirnicama koje možda niste znali.

Jaja nisu samo dobra izvor proteina već su i odlične za naše oči jer sadrže tvar lutein koja čuva vid. Kina je zemlja koja na svijetu proizvodi najviše jaja, oko 160 milijardi na godinu. Jedna kokoš pak na godinu može snijeti do čak 250 jaja.

Ako niste sigurni je li vaše jaje sirovo ili kuhano pokušajte sljedeći trik – zavrtite jaje i ako se njiše znači da je sirovo, a ako se lakoćom okreće znači da je dobro kuhano. Još jedan trik za rapoznavanje svježih i pokvarenih jaja – ubacite jaje u vodu – ako svježe potonut će ravno do dna!

G.S.


Podijeli

2 KOMENTARI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

16 − 14 =