Podijeli

State Department objavljuje godišnje izvješće na temelju informacija dobivenih od vladinih dužnosnika, nevladinih udruga, predstavnika crkava, akademske zajednice i novinara.

Veličanje ustaštva i relativiziranje holokausta te problemi s povratom židovske imovine glavne su zamjerke Hrvatskoj u američkom izvješću o vjerskim slobodama u 2017. objavljenom u srijedu.

VIDEO Marko Perković Thompson nije kriv: Sutkinja obrazložila odluku glede pozdrava ‘Za dom spremni’

U dijelu koji se odnosi na Hrvatsku, navodi se niz slučajeva veličanja ustaštva i nijekanja holokausta u 2017., od sporne veteranske ploče u Jasenovcu do skupa radikalnih desničara u Zagrebu i koncerta Marka Perkovića Thompsona u Slunju.

“Neki židovski čelnici rekli su da je bilo slučajeva značajnog povijesnog revizionizma i umanjivanja ili nijekanja uloge države u Holokaustu. Izrazili su nezadovoljstvo kako je vlada odgovorila na slučajeve antisemitizma, kao što je postavljanje kontroverzne ploče u Jasenovcu i upotreba ustaških simbola i slogana”, stoji u izvješću objavljenom na internetskim stranicama State Departmenta.

MILORADE TKO JE TU FAŠIST?…EVO ZAŠTO JE MILORAD PUPOVAC PREŠUTIO IZVIJEŠĆE SOA-e!…

Navode se i napadi na hrvatske Srbe i oštećivanje pravoslavnih crkava na koje je upozorio patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej. I on je rekao da je za posjeta Jasenovcu 2016. vidio proustaške grafite na zidovima spomen područja, kažu u američkom ministarstvu vanjskih poslova.

Mitropolit Porfirije pjeva četničku pjesmu – Šta se ono na Dinari sjaji

Veliki dio izvješća posvećen je službenoj komemoraciji žrtvama ustaškog logora Jasenovca koju su drugu godinu zaredom bojkotirali predstavnici Židova, Srba i antifašista.

“Ti čelnici kao razloge navode da su nezadovoljni odgovorom vlade na postavljanje ploče s ustaškim pozdravom ‘Za dom spremni’ u blizini logora”, piše u izvješću.

Vladini čelnici kasnije su osudili postavljanje ploče i premjestili je, ali nisu odlučili o legalnosti ustaškog pozdrava, nego su osnovali vijeće koje bi trebalo donijeti preporuke o korištenju totalitarnih simbola iz Drugog svjetskog rata, piše u izvješću.

ZBOR GARDIJSKIH BRIGADA PROZVAO JANDROKOVIĆA I BERNARDIĆA ZBOG STRAVIČNIH STAZIĆEVIH JAVNIH OBJAVA!

State Department navodi i slučaj kada su članovi neparlamentarne, krajnje desne Autohtone hrvatske stranke prava održali marš u glavnom gradu Hrvatske, mašući zastavama s grbom povezanim s ustaškim pokretom i stranačkom zastavom na kojoj piše “Za dom spremni”.

-STRAVIČNA JAVNA OBJAVA STAZIĆA: POZIVAMO HRVATSKE INSTITUCIJE DA TEMELJITO ODRADE SVOJ POSAO!

“Pjevač Marko Perković Thompson predvodio je proustaške uzvike na koncertu u Slunju u povodu obljetnice Oluje, zbog čega je prekršajno prijavljen, navodi State Department. Sud ga je naknadno oslobodio uz obrazloženje da nije poticao mržnju na temelju nacionalne ili vjerske pripadnosti”.

HRVOJE ZEKANOVIĆ U HRVATSKOM SABORU PORUČIO: STAZIĆU, DOSTA JE BILO!…VIDEO…

Washington i ove godine upozorava vladu da nije ispunila obveze prema Židovima kojima je oteta imovina u Drugom svjetskom ratu. “Američko veleposlanstvo potiče vladu da vrati imovinu, posebno pripadnicima židovske zajednice, i podržava izmjene postojećeg zakona kako bi se produžili rokovi i uvažili novi zahtjevi za povrat ili odštetu”, navodi se u izvješću.

Postojeći zakon ne dopušta hrvatskim građanima kojima je imovina oteta u holokaustu da traže povrat ili odštetu, jer je iz zakona izuzeto razdoblje od 1941. do 1945. Zakon također ne dopušta oštećenima koji nisu hrvatski državljani da podnose nove zahtjeve, jer je rok istekao 2003. i nije obnovljen, kaže se u izvješću američke vlade.Hina

A.K.

 


Podijeli

12 KOMENTARI

  1. Pa koliko tom usranom svijetu kugle zemaljske treba ponoviti da je za svađu potrebno dvoje.Pa nisu se Hrvati sami poubijali.Eto od tuda potječe mržnja srba prema Hrvatima.Htjeli su nas pokoriti i staviti pod svoju čizmu ,ali nisu uspjeli.
    A kad amerika ubija po Bliskom istoku to je sve u cilju mira.Kako da ne.Jebote koliko smo poularni,cijela europa prica samo o nama.Valda i vrijedi konj za kojim se praši?

  2. Nisu krivi Ameri, puno je kod nas oni koji nas na sve strane ogovaraju blate, šire laži a istina a i mi im pomažemo s običnim glupostima. Svaka budala može uzeti sprej i zlonamjerno išarati nešto provokativno te isto prikazati kao širenje mržnje. Pogledajte diskusije u Saboru još smo u 45. I to se namjerno radi. U dnevnom redu nema događanja 41. 45. Ali uvijek se uspije nametnuti. Mi se čudimo.

    • Ti i zive u kucetinama i ne samo zidovskim ima i oni sta su ujahali na konju za vrime mise i nasli kulaka koji je ima harmoniku vecu neg imovinu cila obitelj iz pripizdine pa 45. posta Dalmatinac samohranog Kulaka zadrza u zadnji tren jer cilu noc nije moga ugasit zarulju pusuci u nju a Kulak jadni vika nije harmonika vec pijano a konjanik eto drugovi jos vice da sam pijan a drugovi smrt Kulaku koji sidi za harmonikon kriv je po kratkom postupku

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

jedan × tri =