Iz petrinjske vojarne u Litvu krenuo 1. hrvatski kontingent

Vojnicima su se obratili vojni izaslanik SR Njemačke Janus Kaschta i veleposlanik Republike Litve u Hrvatskoj Donatas Žiugžda, koji su im poželjeli da uspješno i sretno okončaju svoju misiju...

pixell
Podijeli

U petrinjskoj vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” ispraćen je prvi hrvatski kontigent s ukupno 182 pripadnika na misiju ojačane prednje sigurnosti, u sklopu NATO aktivnosti u Republici Litvi. Glavninu snaga čine pripadnici mehanizirane satnije iz sastava bojne Tigrovi Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.

Hrvatski kontigent, koji će biti u sastavu borbene skupine pod vodstvom Njemačke, bit će angažiran sedam mjeseci u mirnodopskim aktivnostima. Hrvatski će vojnici održavati spremnost, te potporu  jačanju sigurnosti Saveza i njezinih članica, ponajprije kroz zajedničko uvježbavanje i povećanje interoperabilnosti među saveznicima. Na tim će zadacima biti angažirane ukupno četiri borbene skupine sastavljene od multinacionalnih savezničkih snaga.

Na ispraćaju pripadnika Prvog hrvatskog kontigenta bili su brojni uzvanici, koje je predvodio potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstićević, koji je ujedno bio i izaslanik predsjednice RH, kao vrhovne zapovjednice OS RH. Krstičević je napomenuo kako sudjelovanjem u zajedničkoj misiji i Hrvatska daje važan doprinos temeljnim vrijednostima Saveza, te ukupnoj sigurnosti i stabilnosti Hrvatske. Upozorio je međutim, kako je zadaća zahtjevna i odgovorna, te se od hrvatskih vojnika očekuje puni angažman, donosi HRT.

“Ovakve aktivnosti u savezničkom okruženju bit će bit će doprinos i razvoju naših sposobnosti. Neka nam oni koji su branili i stvarali Hrvatsku u Domovinskom ratu, budu putokaz i u budućnosti. Imajte na umu da u misiji ne predstavljate samo sebe, nego i Hrvatsku.  Zbog toga očekujem od vas punu odgovornost, uz napomenu da vam vlastita sigurnost bude na prvom mjestu. Vjerujem da ćete biti istinski predstavnici svoje domovine i pobjedničke vojske”, rekao je ministar Krstičević.

Brigadir Mario Mlinarić, zapovjednik 1. mehanizirane bojne Tigrovi, potvrdio je kako su pripadnici kontigenta uspješno završili zahtjevne pripreme i obuku, te da su spremni za sve izazove koji ih očekuju.

Vojnicima su se obratili vojni izaslanik SR Njemačke Janus Kaschta i veleposlanik Republike Litve u Hrvatskoj Donatas Žiugžda, koji su im poželjeli da uspješno i sretno okončaju svoju misiju.

Načelnik Glavnog stožera OS RH Mirko Šundov je napomenuo kako je zadaća u Litvi prigoda za stjecanje novih znanja, vještina i iskustva. Ona ujedno, kako je rekao, predstavlja povezivanje juga i sjevera Europe, odnosno Jadrana i Baltika.

Uz pripadajuću opremu i naoružanje, pripadnici kontigenta na zadatak odlaze i s 14 borbenih oklopnih vozila Patria. Svečanosti u Petrinji i ispraćaju pripadnika kontigenta bili su nazočni i njihovi članovi obitelji, predstavnici udruga branitelja i drugi uzvanici.

G.S.


Podijeli