Iz DHMZ-a poslali upozorenje: Stiže nova velika promjena vremena sa snijegom, tučom i jakim vjetrom

Lokalno će u razmjerno kratko vrijeme pasti veća količina oborine te će u unutrašnjosti nastati snježni pokrivač, posebno u gorju...

facebook
Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Kada smo se ponadali da smo se oprostili od zimskih uvjeta, oni će nas već od sutra navečer ponovno nakratko, ali naglo i izraženo zahvatiti, poručili su u nedjelju iz Državnog hidrometeorološkog zavoda upozoravajući na susnježicu, snijeg, tuču, a moguće su čak i pijavice…

Nakon promjene početkom blagdanskog  uskrsnog vikenda s kojom je osvježilo, ponedjeljak će donijeti mirnije i toplije vrijeme no pad tlaka zraka, jačanje jugozapadnjaka i juga najavit će novu promjenu koja svojom glavninom stiže u utorak, navodi se u priopćenju objavljenom na mrežnim stranicama DHMZ-a.

Naime, sa sjeverozapada će se do naših krajeva tijekom utorka naglo spustiti veća količina hladnog i vlažnog zraka. Promjena će već početi potkraj ponedjeljka i u noći na utorak s jačim naoblačenjem te oborinama prvo na sjeverozapadu i zapadu zemlje. Hladan zrak brzo će prodirati u niže slojeve atmosfere s jakim sjevernim i sjeveroistočnim vjetrom te jakom i olujnom burom. Stoga će kiša u unutrašnjosti, ali moguće i ponegdje duž obale, posebno sjevernog Jadrana, brzo prelaziti u susnježicu i snijeg.

Ovako nagli prodori hladnog zraka uz prisustvo mlazne struje po visini često budu praćeni i grmljavinom, a ne može se isključiti mogućnost pojave tuče pa i pijavica. Nad Italijom će se stvoriti ciklona koja će se potom premještati dalje na jugoistok.

Lokalno će u razmjerno kratko vrijeme pasti veća količina oborine te će u unutrašnjosti nastati snježni pokrivač, posebno u gorju.

Temperatura zraka past će za 10-ak stupnjeva u odnosu na ponedjeljak.

Iako bi oborine do srijede već posvuda uglavnom trebale prestati te će se s burom razvedravati, druga polovina tjedna donijet će hladna jutra s čestim i jakim mrazom na kopnu, a ponegdje će ga biti i duž obale.

H.H.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

pet × 3 =