Ivo Kerdić – utemeljitelj medaljerstva u Hrvatskoj – Izradio je rektorski lanac Zagrebačkog sveučilišta i odlikovanja za ratne zasluge u NDH.

Iako se bavio gotovo svim kiparskim granama, najviše dosege postigao je u medaljerstvu koga je i utemeljio kao zasebnu umjetničku granu na našim prostorima...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Medaljer i kipar Ivo Kerdić rodio se 19. svibnja 1881. godine u slavonskom mjestu Davoru. Školovao se u Zagrebu i Beču te neko vrijeme radio na cizeliranju (pažljivom dotjerivanju) srebrnih predmeta. Vraća se u Beč, gdje završava školovanje i dobiva godišnju nagradu za kompoziciju (1910.)…

Ivo Kerdić (Davor, 19. svibnja 1881. – Zagreb, 27. listopada 1953.), hrvatski medaljer i kipar.

Školovao se u Zagrebu i Beču, radio kao cizeler u Parizu, a u Beču je nastavio školovanje i cizelirao srebrne predmete.
Vratio se u Zagreb i radio kao predavač na Višoj školi za umjetnost i obrt.
Vodio je ljevaonicu bronce pri Akademiji likovnih umjetnosti.
Predavao na Akademiji obradu metala (1923-1947.).

Izradio je rektorski lanac Zagrebačkog sveučilišta i odlikovanja za ratne zasluge u NDH.

Više o odlikovanjima NDH-OVDJE

Na poziv Frangeša-Mihanovića 1913. godine vraća se u Zagreb gdje vodi ljevaonicu bronce na Akademiji likovnih umjetnosti, a zatim više od 20 godina predaje obradu metala.

Izradio je mnogobrojne predmete primijenjene umjetnosti, portrete, aktove i figuralne kompozicije. Prvi radovi nastali su pod jakim utjecajem secesije, a kasnije se priklanja realizmu. Iako se bavio gotovo svim kiparskim granama, najviše dosege postigao je u medaljerstvu koga je i utemeljio kao zasebnu umjetničku granu na našim prostorima.

Tvorac je rektorskog lanca Zagrebačkog sveučilišta i lanca velikog meštra Družbe Braće Hrvatskog Zmaja. Izradio je i odlikovanja za ratne zasluge u NDH. Ostala najpoznatija djela su mu: medalje s likovima Vladimira Becića, J. J. Strossmayera i Ivana Meštrovića, skulpture Poljubac, Pieta (na Mirogoju) i Zlatarevo zlato (na zagrebačkim Kamenitim vratima) te oltari crkve sv. Blaža u Zagrebu i crkve sv. Ćirila i Metoda u Jeruzalemu.

Ivo Kerdić preminuo je 1953. godine u Zagrebu.

I.K.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

10 − 4 =