Podijeli
 • 224
 •  
 •  
 •  
  224
  Shares

Legendarni Ante Kostelić, otac dvoje najboljih hrvatskih skijaša, komentirao je izbore za najbolje sportaše svih vremena, pa se dotaknuo i svojih Ivice i Janice…

“Sada se puno priča o Modriću, a on je igrač Reala, a ne Dinama. A Ivica i Janica su “made in Croatia”, od svoje četvrte godine pa do kraja karijere.
Oni su kompletno proizvedeni ovdje. No nisu oni proizvedeni samo od mene nego i od vas ostalih, samo vi to ne znate. Kada vam je Tuđman dao državu, vi je niste znali konzumirati, a ja jesam. Onog trenutka kad je Tuđman održao onaj poznati govor ja sam u svoj skijaški dnevnik napisao: ”Kucnuo je čas, moj čas.” I tako su nastali Ivica i Janica. A hrvatsko skijanje paradigma je onoga što je bilo u SFRJ. Nikada nijedan drugi čovjek koji nije bio Slovenac ili nije pristao biti Slovenac – da se zove Petrovič premda je rođen kao Petrović jer je Hvaranin – nikada nije prismrdio Svjetskom kupu. I vidi kako se u šest godina sve to promijenilo. Da nije bilo Tuđmana, ne bi bilo ni Janice i Ivice”, poručio je u razgovoru za Večernji list.

 

Nije zadovoljan interesom medija za ogromne uspjehe njegove obitelji.

“Kada se u Austriji dodjeljivala “Zlatna skija”, a dodjeljuje se samo jedna godišnje bez muške i ženske verzije, od hrvatskih medija nije bilo nikoga. Kada su s pozornice pozvali hrvatske novinare da dođu ovjekovječiti taj trenutak, Ivica i ja buljili smo u mrak. Ispred nas je bilo mnogo ljudi, ali nitko iz Hrvatske. Ivicu se time prešutjelo. A on je najbolji vozač Wengena svih vremena, najstarije utrke na svijetu, i ne može ga nitko stići 20, 30 godina. Imamo li mi bar jednog sportaša da ga nitko ne može stići. A najbolji je i u zbroju Wengena i Kitzbühela”, poručio je Ante Kostelić u razgovoru za Večernji list. .

Hrvatski skijaški trener Ante Kostelić, nekada iznimno uspješan i uporan aktivni sportaš, te rukometni i skijaški trener poznat i pod nadimkom Gips zbog brojnih lomova koje je tijekom karijere pretrpio, otac je i trener proslavljenih hrvatskih skijaša Ivice i Janice Kostelića, te dobitnik brojnih sportskih nagrada i priznanja.

Upornim i predanim radom stvorio je slavne hrvatske olimpijce, svjetske prvake i skijaške pobjednike Jnicu i Ivicu.

U njegovom sportskom i očinskom odgoju imala je i vrlo važnu komponentu ljubav prema Domovini.

Tako su Janica i Ivica s ponosom i suzama nosili hrvatski barjak diljem svijeta, baš u vrijeme najstrašnije detuđmanizacije i ocrnjivanja branitelja i Domovinskog rata početkom novog stoljeća.

D.J.


Podijeli
 • 224
 •  
 •  
 •  
  224
  Shares

29 KOMENTARI

 1. Tudman je bio kopča na lancu a lanac nije bio mali a ti ante uz pohvalu drugo nis svoju si djecu uvuko u sport i mislio sta je najbolje za nji a točno o konzumaciji da imali ste korist a zaboga i mučili ste se i borili da buete u svom najbolji

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

pet × tri =