Podijeli
 • 158
 •  
 •  
 •  
 •  
  158
  Shares

Ivana Petrović, urednica vanjske politike Nove TV i ponajbolja hrvatska novinarka, stava je da umjesto beskonačnih javnih prepirki, Predsjednica i Premijer trebaju sjesti i u četiri oka postići konsenzus o ključnim problemima u ovoj zemlji, kojih nije mali broj…

-Način nije ponajprije zbog toga što ovakva javna prepirka pokazuje, prije svega, premalo poštovanja prema nama, građanima Republike Hrvatske. Mislim da bi bilo puno ozbiljnije da Predsjednica i premijer sjednu u četiri oka, da rasprave neke stvari i da postignu konsenzus o nekim ključnim točkama, ključnim problemima u ovoj zemlji. Zbog čega to nije moguće, to doista ne znam. Nisam upućena niti u njihov međusobni odnos niti sam dovoljno upućena u možebitne ambicije bilo premijera bilo Predsjednice. Ono što se čuje, ovako neslužbeno, to nije relevatno i ne znači da je točno, pa to neću ni iznositi. Vrijeme nije osobito zato što je Hrvatska zemlja s mnogo problema. Mi sada slušamo „pripetavanje“ i prepucavanje. On kaže jedno, ona kaže drugo. Ili ministri – istaknula je Petrović u Dnevniku Nove TV.

Vjeruje da Kolinda Grabar Kitarović i Andrej Plenković trebaju postići suglasje o potencijalnoj migrantskoj krizi, ali i o potrebi korjenite promjene Zakona o sigurnosnim službama jer onaj iz 2006. više ne može korespondirati s ovim vremenom

– Ali, primjerice, vezano za Agrokor nedavno su nam se američki i ruski veleposlanik ovdje posvađali kao da je riječ o nekom njihovu „feudu“ koji oni žele podijeliti. Reakcija naše politike, i premijera i Predsjednice, u tom je slučaju izostala. Smatram to skandaloznim! Jednako tako željela bih, osim demografije i tema koje su sada aktualne, da ili premijer ili Predsjednica s obzirom na Agrokor, koji je priča koju sam prije nekoliko mjeseci nazvala „novom balkanskom geopolitičkom prostitucijom“, a i s odnosom na novu, potencijalnu migrantsku krizu, kao novim izazovom, da počnu primjerice govoriti o potrebi korjenite promjene Zakona o sigurnosnim službama jer onaj iz 2006. više ne može korespondirati s ovim vremenom – istaknula je.

Kao ključni problem vidi to što dvoje čelnika nemaju formiranu nikakvu zajedničku politiku.

-Predsjednica i premijer još nemaju formiranu nikakvu politiku, oni govore svaki za sebe i govore približno točno. Dakle, ona govori o migranstkim trendovima, ja sam premijera neki dan slušala u Münchenu. Isto to smatra velikim izazovom za EU, ali posebno za Hrvatsku jer je Hrvatska na vanjskoj granici – upozorila je.

Brine je oživljavanje nove migrantske rute preko BiH.

-Ono što osobito brine, ne samo nas ovdje, nego brine i Brisel, jest ta nova ruta koja se otvorila kroz BiH. Po mom mišljenju, Hrvatska mora formirati svoju politiku, a ne oslanjati se na politiku gospođe Merkel koja je neki dan u Münchenu, slušala sam je, napravila cijelu dramu a da joj nitko pri tom nije rekao ‘Gospođo kancelarko, pa vaše političke odluke dovele su do ovoga kaosa’. Ona je govorila o funkcionalnoj solidarnosti, o stvarnoj nekakvoj, istinskoj europskoj policiji – upozorila je.

Upozorila je da Hrvatska ne smije aplaudirati kontroverznim izjavama Angele Merkel i čekati trenutak kad će Erdogan “pustiti” novi migrantski val prema Europi.

-Mislim da Hrvatska, koja ima žilet žicu još uvijek i na granici sa Slovenijom i na granici s Mađarskom s njihovim strana, mi žicu nismo dizali – da mora tu nekako formirati nekakvu svoju politiku jer kriza je sasvim izvjesna. Pitanje je kad će Erdogan pustiti sve te ljude. One će biti usklađena s nekakvim temeljnim europskim vrijednostima. Sve ovo skupa, ovo cijelo nesnalaženje zapravo je refleksija onoga od prije tri ili četiri godine kada je bio taj veliki val migrantske krize. Kada EU nije proveo, ponovit ću, fundamentalnu raspravu, otvorenu, javnu, da građanima bude jasno o svim aspektima te krize, prije svega o njezinu humanitarnom aspektu, nakon toga strateškom i sigurnosnom. Nadam se da će ovoga puta to učiniti, da će Hrvatska u tome aktivno sudjelovati – zaključila je ponajbolja hrvatska novinarka Ivana Petrović.

H.H.


Podijeli
 • 158
 •  
 •  
 •  
 •  
  158
  Shares

6 KOMENTARI

 1. Kako kada predsjednica misli da je i premijer ? Sve te glumce oko predsjednice treba ukinuti a predsjednici dati samo nekoliko ljudi i osiguranje jer uloga predsjednika/ce je samo farbanje oblaka ! Koga su doveli od investitora u Hrvatsku ? Mesić , Josipović i Kolinda sa svojim cirkusantima od propalih političara su obišli svijet pedesetak puta , potrošili su silne milijune a nikakve koristi od njihovih putovanja i brojnih savjetnika . Franjo Tuđman je bio predsjednik a ovi samo prodaju muda pod bubrege.Pa i onaj šta bude izabran poslije Kolinde bude bio kao i ovi prije .

  • Miroslav Kovac , ja sam glasao za KGK pa znam šta mlatim , nju je izabrao HDZ i Hrvati a ne komunjare i jugosrbeni ! Za ona dva lijeva partizana nisam glasao . Nikakve koristi za Hrvatsku od njihovih izleta po svijetu i njihovih savjetnika , samo se svađaju kao babe i za ništa ne odgovaraju .Ako predsjednica misli dobiti još jedan mandat mora biti puno opreznija u svojim izjavama jer je ne budu birali ni sdpenjare , mostić niti oni ritopikači iz napušenog zida !

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here