Podijeli

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković ovlastio je predsjednika zagrebačkog Županijskog suda Ivana Turudića za “obavljanje poslova sudske uprave” Visokog kaznenog suda u osnivanju – novog pravosudnog tijela koje bi od 2020. trebalo odlučivati o žalbama na kaznene presude…

U Ministarstvu pravosuđa u četvrtak su Hini potvrdili da je Turudić “dobio ovlaštenje”, ali da je i dalje predsjednik zagrebačkog Županijskog suda.

Osnivanje Visokog kaznenog suda predviđeno je izmjenama Zakona o sudovima iz 2018. a pravdano je prvenstveno ujednačavanjem sudske prakse, jer sada 15 Županijskih sudova o žalbama odlučuje na različite načine.

I s Vrhovnog suda su isticali da bi se osnivanjem tog suda ostvarile pretpostavke da Vrhovni sud “i u kaznenoj grani sudovanja zauzme svoju ustavnu ulogu”.

U izjavi za Jutarnji list Turudić koji je sada zadužen za izradu propisa, ali i sistematizaciju radnih mjesta kazao je da bi Visoki kazneni sud trebao imati 20 sudaca.

“Ako želimo da Visoki kazneni sud rješava predmete brže nego što ih sada rješava Vrhovni sud, i ako želimo da se u 90 posto predmeta one riješe unutar godinu dana, onda na tome sudu treba raditi barem 20 sudaca”, kazao je Turudić.

Državno sudbeno vijeće izabrat će suce novog suda, kao i predsjednika nakon provedenog natječaja.H

D.K.


Podijeli

3 KOMENTARI

  1. Zato sto je napravio proceduralnu gresku na sudjenju Sanaderu za pljacku biva nagradjen a vec napada Mislava Kalakusica kako neradi svoj posao i da je u zaostatku sa svojim predmetim i da nema pravo da se kandidira za Evropske izbore nego da mu se napravi stegovni postupak znaci da RH trebaju samo komunisticki suci da i ovo malo postenih sudaca podobivaju otkaze iako po EU zakonu svaki sudac ima pravo da se kandidira za EU parlamen ovaj podmiceni sudac tvrdi suprotno pa se pitam koje tu LUD.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

18 + jedan =