Istraživanje sa Sveučilišta u Tel Avivu: UV zračenje ubija Covid-19 do 99,9 posto

UV-LED žaruljama treba manje od pola minute da unište više od 99.9% koronavirusa...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Ultraljubičasto zračenje uobičajena je metoda ubijanja bakterija i virusa. Sada su znanstvenici sa Sveučilišta u Tel Avivu dokazali da se novi koronavirus, SARS-CoV-2, može učinkovito i brzo ubiti korištenjem ultraljubičastih (UV) dioda koje emitiraju svjetlost (UV-LED) na određenim frekvencijama…

“Otkrili smo da je vrlo jednostavno ubiti koronavirus pomoću LED žarulja koje zrače ultraljubičastom svjetlošću”, rekla je za The Jeruslaem Post prof. Hadas Mamane, voditeljica programa zaštite okoliša na Strojarskom fakultetu Sveučilišta u Tel Avivu, koji je vodio studiju zajedno sa svojim kolegama prof. Yoramom Gerchmanom i dr. Michalom Mandelboimom.

Prof. Mamane je dodala da UV-LED žaruljama treba manje od pola minute da unište više od 99.9% koronavirusa. To je prva studija takve vrste na svijetu, a objavljena je ovog mjeseca u znanstvenom časopisu Journal of Photochemistry and Photobiology B: Biology.

Inače, na početku krize s koronavirusom, istraživački tim prof. Mamane je razvio izraelsko, jeftino, decentralizirano, ne-onečišćujuće sredstvo za proizvodnju etanola – a time i sredstva za dezinfekciju ruku na bazi alkohola – iz biljnog otpada, poput komunalnih i poljoprivrednih ostataka, slame i ostataka papirnog vlakna, prenosi narod.hr.

Kada je riječ o ultraljubičastom zračenju (UV), postoje tri vrste – UV-A, te UV-B i UV-C. UV-A zračenje emitira sunce te je slabije je od UV-B i C zračenja. UV-A zračenje je korisno za ljude u stvaranju vitamina D, ali također uzrokuje opekline i u neki slučajevima rak kože. UV-B i UV-C zračenje gotovo nikada prirodno ne dolazi do ljudi, jer ove zrake apsorbira ozonski omotač zemlje.

Te ultraljubičaste valne duljine, koje su istraživali znanstvenici iz Tel Aviva, posebno su učinkovite u dezinfekciji pomoću UV-LED žarulja.

Prof. Mamane ističe da bi se sustavi za dezinfekciju bazirani na UV-LED žaruljama mogli, primjerice, ugraditi u ventilacijske sustave i klima uređaje čime bi se sterilizirao usisani zrak koji se zatim ispušta natrag u prostoriju.
D.K.

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

tri × pet =