Podijeli

U Sremskoj Kamenici velikosrpski ekstremisti činili su Hrvatima život nemogućim, zlostavljali su i svećenstvo, a ‘veliku’ ulogu odigrao je i Vojislav Šešelj. Kakav uzor uz Pupovčeve Novosti!

Sremska Kamenica, ili kako bi Hrvati rekli Srijemska Kamenica, srpsko je naselje pored Dunava, koje pripada užem gradskom području Novog Sada, a broji nešto više od 11 tisuća stanovnika. Iz tog je mjesta piroman protiv kojega je podnesena kaznena prijava zbog paljenja požara koji je u ponedjeljak popodne planuo u Radučiću između Kistanja i Knina.

Za vrijeme NDH to je mjesto nosilo ime Hrvatska Kamenica, no mjesni Hrvati teško su stradali u pogromu u listopadu 1944. godine, kojeg su počinili organi nove ‘narodne vlasti’.

U Jugoslaviji je Srijemska Kamenica bila samostalna općina, a za vrijeme srpske agresije na Hrvatsku, tamošnje su Hrvate velikosrpski ekstremisti izložili neviđenim pritiscima, u cilju istjerivanja.

Osamostaljenjem Hrvatske i srpskom oružanom pobunom u Hrvatskoj, bijes srpskih šovinista učinio je živote domaćih Hrvata nemogućim.

Za tadašnje akcije etničkog čišćenja Srijema od Hrvata, intenzivno je zlostavljano i svećenstvo, a u progonu katoličkih svećenika od 26. do 30. listopada 1992., život je morao spašavati i morovićki župnik Marin Plum.

U istjerivanju se angažirao i Vojislav Šešelj, koji je tjerao medicinsko osoblje i pacijente hrvatske nacionalnosti iz tamošnjeg Kliničkog centra.

Poviješću svoga ‘mesta’ poveo se i mladi piroman, koji je uz pomoć ‘prijatelja’ upaljačem zapalio suhu travu na otvorenom prostoru neposredno uz željezničku prugu. Moguće da se poveo i naslovom Pupovčevog glasila ‘Novosti’ – jer dok se Hrvati bore da spase svaki metar naše predivne zemlje, njima ‘Lijepa naša lijepo gori’.

D.K


Podijeli