ISTINSKI HEROJI HRVATSKOG NEBA! Ovi su dečki rasturali jednu od najvećih vojnih sila u Europi poljoprivrednim avionima!

Dotad su zrakoplovci Samostalnog zrakoplovnog voda Osijek u noćnim letovima uspjeli izbaciti više od dvije tone pomoći za opkoljeni Vukovar i nekoliko desetaka bombi na neprijateljske položaje...

Podijeli

U ranim jutarnjim satima 2. prosinca 1991. godine agresorska raketa pronašla je Antonov An-2 na nebu iznad Otoka kraj Vinkovaca i prekinula živote pilota Marka Živkovića i Mirka Vukušića te padobranaca Ante Plazibata i Rade Grive…

Dotad su zrakoplovci Samostalnog zrakoplovnog voda Osijek u noćnim letovima uspjeli izbaciti više od dvije tone pomoći za opkoljeni Vukovar i nekoliko desetaka bombi na srbočetničke agresorske neprijateljske položaje.

Ovi su dečki rasturali jednu od najvećih vojnih sila u Europi poljoprivrednim avionima i zaslužuju da ih se pamti ne samo za naših života nego i dokad je Hrvatske.

Od opreme – samo hrabrost

Ipak, ovi “noćni letači” radili su čuda dok su u maniri kamikaza pod okriljem mraka izbacivali iscrpljenim Vukovarcima pomoć. A onda su shvatili da mogu učiniti i više… Od plinskih boca napunjenih eksplozivom počeli izrađivati takozvane bojler-bombe i ručno ih izbacivati na neprijateljske položaje. Posljednji borbeni zadatak koji su obavili, rušenje mosta na rijeci Bosut kod Nijemaca na vinkovačkom području, bio je u noći kada su i poginuli.

Čak ako zanemarimo činjenicu da su u ovim herojskim akcijama padobranci i piloti ginuli, sama pomisao da su svjesnom odlukom sudjelovali u ovim pogubnim i samoubilačkim poduhvatima tjera nas da im se poklonimo. Njihovom pogibijom vod je prestao djelovati. Do tada su, u nešto manje od dva mjeseca, hrabri hrvatski letači obavili 35 borbenih letova tijekom kojih je izbačeno 68 bombi i 17 sanduka s dvije tone pomoći za Vukovar.

……………….

Ovo su istinski heroji Hrvatskog neba:
-ŽIVKOVIĆ MARKO (pilot)
-VUKUŠIĆ MIRKO (pilot-navigator)
-ANTE PLAZIBAT(padobranac)
-RADE GRIVA (padobranac)
Na današnji dan 1991. godine, prije svanuća, zadnji put u svom ovdašnjem životu ovi heroji vinuli su se iznad slavonske ravnice u avionu koji je namijenjen za sve, samo ne za rat. Koja je to hrabrost, smjelost, odlučnost, domoljublje, zna samo iznimno malen broj ljudi.
Posljednji put poletjeli su iznad svoje Slavonije u želji da pomognu onim herojima na zemlji. Itekako su bili svjesni da je vjerovatnoća preživljavanja obzirom na okolnosti zadaće mala….ali otišli su ne misleći na sebe, na svoje živote, svjesni koliko je ta pomoć značila onima na zemlji.
Bila je privilegija poznavati barem dvojicu od njih, bili smo ista generacija zrakoplovne akademije. I Žile i Vule bili su ex piloti migova, Žile čak 29ke.
Heroji neba, prisjetio se ratni pilot Ivan Selak

G.S.


Podijeli