Podijeli
 • 9
 •  
 •  
 •  
 •  
  9
  Shares

HDZ-ov zastupnik Ivan Ćelić na svojem Facebook profilu objavio je status u kojemu se javno zapitao je li ISIL-ova droga Captagon i na našim prostorima s obzirom na veliki broj sirijskih migranata.

“Captagon je psihostimulans koji je kombinacija amfetamina i teofilina. To je samo jedno od zaštićenih imena skupine lijekova poznate kao fenetilin. Lijek je došao u uporabu 1961. godine, te je korišten oko 25 godina kao blaža alternativa amfetaminima. Koristio se za liječenje djece s ADHD-om i, manje često kod odraslih, za liječenje narkolepsije i depresije.
Za razliku od amfetamina, Captagon ne povećava krvni tlak, što znači da se može koristiti i kod osoba sa srčanim tegobama. Međutim, vrlo je adiktivan, zbog čega je postao ilegalan u većini zemalja od 1986. godine.

Captagon drži konzumente budnima na dulje vrijeme, oni se osjećaju energično i sretno – zbog čega je nazvan “kemijska hrabrost”. Ova droga proizvodi neku vrstu euforije – postanete pričljivi, ne spavate, ne jedete, puni ste energije. U Europi je Captagon za sada vrlo teško dostupan, no to je vrlo popularna rekreacijska droga na Bliskom Istoku. Ulična vrijednost jedne tablete u zemljama poput Jordana, Libanona, Turske i Sirije je od 30 do 120 kuna, što je poprilično jeftino.

Ovisnost o Captagonu je rasprostranjena u redovima ISIL-a u Siriji. Bombaši samoubojice tvrde da ih se dobro nadrogira prije nego ih se pošalje u misiju, zbog čega su im oči krvave i izgledaju konfuzno. Ova droga teroriste pretvara u “nemilosrdne strojeve za ubijanje”, oni postanu zarobljeni u ovisnost, što dodatno povećava njihovu privrženost džihadističkim šefovima.

Prema nekim izvješćima, veliki broj demoraliziranih sirijskih građana pribjegavao je uzimanju ove droge. S obzirom na sve veći broj izbjeglica na našim prostorima, osobito iz Sirije, posve je izvjesno da je ova droga prisutna i kod nas. Naime, još je prošle godine u pariškoj zračnoj luci u dva navrata zaplijenjena masovna pošiljka s više stotina tisuća tableta Captagona, što je izazvalo strahove da bi ISIL mogao formirati bande organiziranog kriminala u Francuskoj i na taj način širiti svoju mrežu,” navodi Ivan Ćelić na svojem Facebook profilu.

Inače, Ćelić je rođen 1976. u Metkoviću i završio je Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu te radi kao doktor medicine.

A.K.


Podijeli
 • 9
 •  
 •  
 •  
 •  
  9
  Shares

2 KOMENTARI

 1. Nego sta sre mislili da su jagode dosli brati za minimalac.? Uvezite jos jer jos nas ima jos niste sve otjerali ali vise nitko ne zeli raditi kao rob da bi vasi partneri u 10 godina stekli milijunske pokretnine i nekretnine. Pa sada im vi radite .

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here