Irski biskupi prozvali političare: ‘Pobačaj predstavlja grubo kršenje dragocjenog dara života’

“Birači moraju držati političare odgovornim za to što nisu uspjeli zaustaviti radikalno širenje legalnog pobačaja odlukom britanskog parlamenta u Sjevernoj Irskoj”...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

“Birači moraju držati političare odgovornim za to što nisu uspjeli zaustaviti radikalno širenje legalnog pobačaja odlukom britanskog parlamenta u Sjevernoj Irskoj”, upozorili su katolički biskupi u toj regiji…

„Ovo je tragičan dan za nerođenu djecu koja više nikada neće blagosloviti naš svijet svojim jedinstvenim i dragocjenim životima. Također je tužan dan za našu lokalnu demokraciju,” priopćili su 22. listopada katolički biskupi Sjeverne Irske prenosi Catholic News Agency.

“Neizbježna je istina da su naši izabrani predstavnici imali vremena i snage da spriječe da se taj Westminsterski zakon o pobačaju nametne, ali to nisu htjeli učiniti. Dužnost građana je da njihovi izabrani predstavnici budu odgovorni za odluke koje su donijeli.”

“Pobačaj predstavlja grubo kršenje dragocjenog dara života”, nastavili su biskupi.

„Pravo na život nam ne daje nijedan zakon ili vlada. Svaki ljudski zakon koji uklanja pravo na život je nepravedan zakon i mora mu se oduprijeti svaka osoba, svaki birač, svaki politički predstavnik. Za katoličke političare to nije samo pitanje zaštite ljudskog prava na život, već je i temeljno pitanje katoličke vjere.”

Zakonske promjene stupaju na snagu iduće godine

Podsjetimo, pobačaj na zahtjev i ‘istospolni brak’ legalizirani su u Sjevernoj Irskoj po odluci parlamenta u Londonu u kojem se donose odluke o toj britanskoj pokrajini, jer izvršna vlast u Belfastu ne zasjeda već gotovo tri godine.

Dosadašnji su zakoni bili na snazi zahvaljujući konzervativcima u obje vjerske zajednice Sjeverne Irske – onoj protestantskoj koja zagovara ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu te onoj katoličkoj koja zagovara ujedinjenje s Republikom Irskom.

Sjeverna Irska jedini je dio Ujedinjenog Kraljevstva koji je štitio brak kao zajednicu muškarca i žene, a za razliku od Engleske, Škotske i Walesa, zakoni u toj regiji zabranjivali su i prekid života nerođenog djeteta, osim u slučaju kada je ugrožen život majke. U ostatku Ujedinjenog Kraljevstva prekid života nerođenog djeteta obavlja se od 1967.

Katolički biskupi izrazili su i zabrinutost zbog redefiniranja braka, upozorivši da “učinkovito postavlja zajednicu dva muškarca ili dvije žene kao ravnopravan bračni odnos muža i žene.”

Propisi vezani uz istospolno partnerstvo će se biti gotovi do 31. siječnja, a prvi civilni “istospolni brakovi” bi se najkasnije trebali početi sklapati 14. veljače 2020., na Valentinovo, kazao je Julian Smith, britanski državni ministar zadužen za Sjevernu Irsku.

Stranke Skupštine Sjeverne Irske mogle su blokirati stupanje zakona na snagu, ali nisu uspjele postići nikakav sporazum zbog spora dviju vodećih vladajućih stranaka, Demokratske unionističke partije i druge najveće stranke Sinn Fein.

DUP je tradicionalno snažno protestantski i antikatolički orijentiran, ali se također protivi pobačaju i “istospolnim brakovima”.  Katolički biskupi i čelnici u Irskoj crkvi, Metodističkoj crkvi u Irskoj, Prezbiterijanskoj crkvi u Irskoj i Irskom vijeću crkava prethodno su pozvali Skupštinu Sjeverne Irske da se ponovno okupi kako bi blokirala sporni zakon.

Skupština Sjeverne Irske suspendirana je posljednje dvije godine zbog spora dviju glavnih vladajućih stranaka.

Više od 20.000 ljudi u Sjevernoj Irskoj hodalo za život nakon što je London nametnuo legalizaciju pobačaja na zahtjev

Podsjetimo, Oko 20.000 građana Sjeverne Irske okupilo se početkom rujna u podršci za neotuđivo pravo na život nerođene djece te su se Belfastu okupili na ‘Hodu za njihove živote’. Događaj je to, koji je izrazio nezadovoljstvo javnosti jer je Ujedinjeno Kraljevstvo putem parlamenta nametnulo Sjevernoj Irskoj legalizaciju ubojstva nerođene djece, takozvanog pobačaja – iako su svi zastupnici iz te provincije bili protiv ukidanja zaštite života nerođene djece, prenosi narod.hr.

L.K.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

sedam − 3 =