Podijeli

Građanska inicijativa ‘Narod odlučuje’ koja je pokrenula prikupljanje potpisa za održavanje referenduma o izmjenama izbornog sustava, izvijestila je u ponedjeljak da pokreće ustavne tužbe protiv gradova Rijeke i Samobora jer su, tvrde, svojim građanima uskratili osnovno ustavno pravo da se izjasne o referendumu, dok će Zagreb, Osijek i Rijeku tužiti jer su svojim građanima naplatili porez na referendum.

Zarko Basic/PIXSELL
Budući da će ustavna tužba biti riješena tek nakon roka prikupljanja potpisa, pozvao je Ministarstvo uprave da reagira jer postoji određeno nadzorno tijelo koje prema zakonu mora reagirati i poslati nadzor na teren te ispitati protuustavnost i protuzakonitost tih gradova. Inicijativa od ministra uprave Lovre Kušćevića traži da se izjasni što je napravio u vezi sa situacijom u gradovima koje inicijativa namjerava tužiti. Podsjetivši da je ministar izjavio u intervjuu za Večernji list da će Ustavom i zakonima štititi pravo prikupljanja potpisa za pravedniji izborni sustav, Troskot je upitao je li možda mislio na ustav Narodne Republike Koreje s obzirom na to da nas, ustvrdio je, Ustavom i zakonima RH ne štiti. Dodao je da je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel četiri ustavnopravna stručnjaka koja su se izjasnila da su pitanja inicijative ustavna i sve ostale građane koji su se već izjasnili o referendumu nazvao bolesnim umovima u emisiji ”Otvoreno”.

Upitan da prokomentira to što brojni stručnjaci ne misle da su njihova pitanja ustavna i da se iza toga krije udar na prava nacionalnih manjina te najavu SDP-a da će krenuti u inicijativu promjene Ustava kako bi se definiralo u Ustavu što ne smije biti dio pitanja, kazao je da je “SDP stranka koja uvijek kada neka građanska inicijativa pokrene takav referendum dodatno postrožuje sam referendum kako bi dodatno ograničila prava građana da se izjasne”.

“U pripremi su tužbe za Rijeku i Samobor koji su svojim građanima uskratili ustavno pravo da se izjasne o referendumu. Također ćemo tužiti Zagreb, Osijek i Rijeku jer su građanima naplatili porez na referendum koji je protuzakonit. Riječ je o dvostrukoj naplati mjesta izjašnjavanja jer ta mjesta, koja su javna dobra, građani tih gradova već plaćaju porezima, doprinosima i prirezima. Još se dodatno naplaćuje pravo građana da se izjasne o referendumu bez obzira na to kakvo tko imao mišljenje o tome”, kazao je na konferenciji za novinare ispred Gradskog poglavarstva koordinator građanske inicijative ”Narod odlučuje” Zvonimir Troskot, donosi večernji.hr.

“Referendum u Hrvatskoj jedan je od najstrožih, ako ne i najstroži na cijelom svijetu, jer u samo 14 dana morate prikupiti 380.000 potpisa, što zapravo onemogućuje demokratičnost i građane da se stvarno izjasne u vezi s referendumom. SDP-ov gradonačelnik uskratio je ustavno pravo svojim građanima i tko će im vratiti pravo da se izjasne”, kazao je Troskot. Najavio je da će inicijativa sutra izaći sa službenim podacima u vezi s brojem prikupljenih potpisa građana u prvih tjedan dana.

T.H.


Podijeli

3 KOMENTARI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

dva + 15 =