IN MEMORIAM Vlč. Ivan Grgić (1962.-1992.)-„Ja ne mogu napustiti svojih vjernika. Oni osim Boga i mene nemaju nikoga.“… Iz župne kuće izveli su ga naoružani pripadnici VRS,i ni kriva ni dužna, s 50 hitaca iz automata ubili na kipama rudnika Ljubija.

Upečatljive su bile Ivanove riječi izrečene par dana prije tragične smrti, kad su mu svi savjetovali da napusti Ravsku dok se situacija malo ne smiri, on je odgovorio: „Ja ne mogu napustiti svojih vjernika. Oni osim Boga i mene nemaju nikoga.“...

„Ja ne mogu napustiti svojih vjernika. Oni osim Boga i mene nemaju nikoga.“
Podijeli

In memoriam-Vlč. Ivan Grgić (1962.-1992.)
Prije 30 godina, 8.11.1992., u župi Ravska kod Prijedora ubijen je mladi i nezaboravni svećenik Ivan Grgić, zvani Baranjac, u 30-oj godini života. Iz župne kuće izveli su ga naoružani pripadnici VRS,i ni kriva ni dužna, s 50 hitaca iz automata ubili na kipama rudnika Ljubija.

Vlč. Ivan Grgić je rođen 10. veljače 1962. u Duboševici u Baranji u Hrvatskoj. Bio je svećenik Banjolučke biskupije. Noću sa 7./8. studenog 1992. vlč. Ivan je odveden iz župne kuće u Ravskoj i kratko nakon ponoći ubijen na području središnjih rudišta rudnika željezne rude u Ljubiji, oko 70 km zapadno od Banje Luke. Vlč. Ivan Grgić je imao tek 30 godina kad je mučenički ubijen.

Upečatljive su bile Ivanove riječi izrečene par dana prije tragične smrti, kad su mu svi savjetovali da napusti Ravsku dok se situacija malo ne smiri, on je odgovorio: „Ja ne mogu napustiti svojih vjernika. Oni osim Boga i mene nemaju nikoga.“ Ove dvije rečenice na najbolji način oslikavaju kakav je Ivan bio svećenik, za što je živio i za što je i predao svoj život.

Molitva za vlč. Ivana:

Gospodine, ti si ovdje na zemlji slugu svoga Ivana uresio svećeničkom službom. Vjeran svome zvanju i poslanju, on je žrtvovao svoj život i krv svoju prolio. Proslavi ga zbog njegove žrtve i daj da se u nebu s tobom navijeke raduje. Po Gospodinu našem Isusu Kristu, Sinu tvome, koji s tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetog, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.

Pokoj vječni daruj mu Gospodine. I svjetlost vječna neka mu svijetli. Počivao u miru Božjem.

VEZANE VIJESTI

77. godišnjica ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca u Drugom svjetskom ratu i poraću… Njih su, nevine i bez suda, mučki ubili Titovi jugoslavenski komunisti.


Podijeli