Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Hrvatska povijest,  nakon slavnog vremena hrvatskih Kraljeva, obilovala je pojedincima koji su svoj život dali za svoje ideale, pravde i slobode hrvatskog naroda, iako su, što bi mi danas rekli bili pravomoćno osuđivani i pogubljeni kroz razne režime koji su vladali na ovim prostorima, ali su, bez obzira na presude, ostali u kolektivnom pamćenju  naroda kao heroji i borci za Hrvatsku slobodu, te ih danas  povijest gleda sasvim drugim očima nego birokratske “pravomoćne presude” tog vremena.

Zar nije dovoljno, kao primjer, spomenuti Zrinskog i Frankopana osuđene i pogubljene  30. travnja 1671. godine u Bečkome Novom Mjestu. Hrvatski domoljubi njihove su ostatke prenijeli, nakon više od 250 godina, te 30. travnja 1919. godine pokopali u Zagrebačkoj katedrali.

Želju naroda za slobodom i pravdom ne mogu pokolebati nikakve “pravomoćne presude” na koje se pozivaju oni kojima je, nakon toliko stoljeća bitaka i žrtava koje smo podnijeli, teško pala Hrvatska sloboda ostvarena u Domovinskom ratu.

General Praljak je jedan od tih velikih sinova hrvatskog naroda , koji je svoj obol našoj slobodi dao u Domovinskom ratu i kasnije na suđenju u Hagu, ne dopustivši da se njegovo ime, a i ime Hrvatske, kalja unaprijed određenim presudama po kojima smo svi bili krivi. Ono što Zrinski i Frankopani nisu uspjeli, nakon više od 300 godina uspjeli su oni među kojima je bio i general Praljak i za to platio visoku cijenu. I u svojoj smrti ostao je veliki čovjek, domoljub, svjestan političkih pritisaka, odredio da pogreb bude u krugu obitelji, bez ceremonija koje je itekako zaslužio, kako bi sačuvao Domovinu od daljnih negativnih posljedica njegove žrtve.

I današnjim paljenjem svijeća na mnogim mjestima u Hrvatskoj, potvrđujemo da narod i branitelji neće dozvoliti da njegova žrtva padne u zaborav, zahvaljujući mu na doprinosu slobodi svog naroda.

Neka mu je vječna slava i hvala, počivao u miru Božjem.

Uredništvo Braniteljskog poralaU Zagrebu i Splitu su hrvatski Domoljubi iz HRAST-a upalili su svijeće kod istaknutih plakata sa slikom generala Praljka!

 


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

8 KOMENTARI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

tri × 5 =