Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Brojni srpski zločini u Iloku, Šarengradu, Lovasu, Bapskoj i drugim mjestima Podunavlja ostali su nekažnjeni. Fra Marko Malović je godinama brinuo za Hrvate koji su ostali u okupiranom Podunavlju i bili izvrgnuti ubijanjima i mučenjima srspkih vlasti. Na okupiranim područjima Hrvatske, izvan ratnih sukoba, srpski okupatori ubili su 600 Hrvata, najviše upravo u Podunavlju gdje je o njima brinuo ovaj iznimni čovjek, vjernik i domoljub fra Marko Malović…

Fra Marko Malović rođen je 11. listopada 1946. u Domašincu u Međimurju. On je jedini svećenik koji je ostao na okupiranom Podunavlju nakon zločina, ubojstava i etničkog čišćenja Hrvata koje su izvršili agresorska JNA, četnici i lokalni Srbi. Umro je 16. rujna 2018. godine.

Odrastao je u Vukovaru, u koji je obitelj došla živjeti iz Međimurja, sa još petero braće. Brat Pero i otac Lovro nestali su u ratu u Vukovaru. Imao još četiri sestre, od kojih dvije i danas služe kao časne sestre kćeri Božjeg milosrđa.

Za svoj pastoralni rad u Iloku za vrijeme Domovinskog rata dobio je od Svetog Oca Ivana Pavla II. odlikovanje Pro Pontifice et Ecclesia. Prema riječima današnjega vukovarskog gvardijana fra Ivice Jagodića, pater Marko imao je ključnu ulogu u pronalasku ostataka vukovarskog zaštitnika svetoga Bone.

Fra Marko Malović jedini je katolički svećenik koji je ostao na teritoriju okupiranoga hrvatskog Podunavlja u vrijeme Domovinskog rata. Kalvariju koju su on i Hrvati Iloka prolazili za vrijeme šestogodišnje srpske okupacije opisao je u knjizi “Ostajemo u Iloku”. Vjerni franjevac ostao je u najteža vremena uz svoj narod, kako je često bilo tijekom teške hrvatske katoličke povijesti.

Fra Marko okupljao je, hrabrio i vodio brigu o Hrvatima u Iloku, čuvao od velikosrpskog razaranja slavni franjevački samostan u Iloku i njegove vrijednosti. Posjećivali su ga strani državnici, međunarodni posrednici, diplomati…bio je pravo svijetlo u mraku velikosrpskog razaranja Iloka i Podunavlja.

Fra Marko Malović bio je vjerni sljedbenik svetoga Franje i hrvatski domoljub u najpozitivnijem smislu te riječi.

D.K.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 + dvadeset =